Tipuri de dermatita, diagnosticarea si tratamentul acesteia

Dermatita poate fi definita simplu drept o inflamatie a pielii. Numeroase persoane considera ca dermatita este sinonima cu eczema, dar acest lucru nu este adevarat. Potrivit definitiei mentionate anterior, aproape orice eruptie cutanata poate fi considerata dermatita, inclusiv psoriazisul, cancerul de piele sau seborea. Cu toate acestea, nu numim fiecare eruptie dermatita.

Aspectul dermatitei

Eruptia dermatitei este de culoare rosie. Aspectul specific al eruptiei cutanate depinde de timpul in care a aparut. Dermatita acuta prezinta blistere, dermatita subacuta prezinta scalare si cruste iar dermatita cronica prezinta lichenificare.

Tipuri de dermatita

Exista mai multe tipuri distincte de dermatita care sunt delimitate de agentul cauzator sau mecanismul celular responsabil de eruptia cutanata. Exemplele de tipuri specifice de dermatita includ:

• Dermatita de contact alergic. Aceasta este o reactie de hipersensibilitate intarziata care implica alergeni si anticorpi.
  • Alta forma de dermatita este dermatita de contact iritanta. Aceasta apare pe fondul expunerii la substante chimice sau detergenti iritanti.
  • Exista, de asemenea, dermatita atopica, o reactie de tip alergic, care este cauzata de febra fanului, astmul bronsic sau o piele foarte uscata.

Alte tipuri de dermatita includ:

• Dermatita de staza – apare pe picioarele persoanelor cu insuficienta venoasa.
  • Dermatita dermatologica – un tip de dermatita iritanta cauzata de expunerea lunga a pielii la scutecele umede.
  • Dermatita dermica – apare sub forma de patch-uri in forma de moneda care apar oriunde pe corp in raport cu pielea uscata.
  • Dermatita seboreica – scalp galben, gras, matreata in zona capului, gatului si toracelui.
  • Dermatita de fotosensibilizare – o eruptie cutanata care apare ca raspuns la potentarea efectelor RUV de catre substante care se afla in piele, a caror actiune este fototoxica, fotodinamica si fotosensibilizatoare

Diagnosticarea dermatitei

In general, dermatita este diagnosticata clinic, adica pe baza istoricului si a aspectului eruptiei cutanate. Daca este posibil, este delimitat tipul exact de dermatita, dar uneori este dificil de vazut diferenta dintre tipurile de dermatita. Exista foarte putine teste care ajuta la clarificarea tipului de dermatita. Cateva exemple de teste care pot ajuta la diagnosticare includ: testele cutanate pentru dermatita de contact sau dermatita atopica sau un test KOH care identifica o infectie fungica.

Tratamentul dermatitei

Dermatita este tratata cel mai bine daca tipul acesteia este cunoscut, cu toate acestea exista masuri care pot fi luate pentru ameliorarea simptomelor si in caz contrar.

Pentru inceput, pielea trebuie pastrata cat mai hidratata, deoarece pielea uscata provoaca fisuri in stratul exterior care inhiba functia de bariera a pielii. Se poate reduce mancarimea si iritatia cu ajutorul medicamentelor topice sau antihistaminice. Steroizii topici sunt adesea folositi pentru a trata dermatita. Steroizii topici vin in diferite concentratii si pot avea efecte secundare semnificative. Toti steroizii topici, cu exceptia cremei cu hidrocortizon, trebuie prescrisi de catreun medic dermatolog.

Alte Articole de 1 :

Instalatii de incalzire moderne pentru casa ta

Ai auzit de tipurile de energie verde și te gândești și tu să aduci o îmbunătățire în casa ta? Panourile solare și alte sisteme care funcționează pe baza energiei regenerabile...

AB Perfect BB

AB Perfect BB un aparat de fitness eficient

Antrenamentul pentru abdomen este unul dintre antrenmentele pe care se axeaza foarte mult femeile si nu numai. Fiecare persoana de sex feminin doreste sa aiba un abdomen cat mai bine...

produse funerare bucuresti.

Produse Funerare Bucuresti

Coroana funerară este un ultim omagiu adus unei persoane dragi care a trecut în neființă. Funerare Rainbow Dorobanțu vă oferă o serie largă de coroane funerare, aranjamente florale și jerbe....