Importanța vitaminelor de tip B pentru organism la început de toamnă

București, 02 octombrie 2017: Complexul de vitamine B, esențial pentru buna funcționare a organismului, are o influență directă asupra multor procese metabolice și reprezintă un adevărat aliat al sistemului imunitar în lunile de toamnă. Trecerea la sezonul rece determină schimbări în organism, iar necesarul de vitamine crește. Astfel, pentru a evita un deficit al acestora, este important să includem în dieta acestei perioade cât mai multe surse de vitamine de tip B.

Care sunt cele mai cunoscute vitamine de tip B și cum contribuie la sănătatea noastră?

Vitamina B1 și vitamina B12 influențează sistemul nervos și psihicul, contribuind la creșterea capacității de memorare și atenție, la menținerea bunei dispoziții și a energiei pe parcursul zilei și la păstrarea echilibrului psihic. De asemenea, vitamina B9 sau acidul folic, asigură sănătatea creierului și poate reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer.

Pe de altă parte, cel mai important rol al vitaminei B2 este cel de fixare a fierului în hemoglobină, iar necesarul de vitamina B2 este mai crescut în situații de stres și atunci când organismul este suprasolicitat fizic prin practicarea unui sport sau în perioada sarcinii.

Vitamina B3 este cunoscută pentru rolul său în funcționarea normală a aparatului digestiv și pentru favorizarea circulației cerebrale, iar vitamina B5 reduce stresul și încetinește procesul de îmbătrânire. Vitaminele de tip B acționează și asupra sistemului imunitar. Din toată gama de vitamine de tip B, vitamina B6 este cea mai cunoscută pentru efectul său benefic în lupta cu virozele respiratorii sau gripa specifică sezonului rece.

„Aportul de vitamine provenit din alimentație este extrem de important pentru organism. Din fericire, vitaminele de tip B se regăsesc într-o gamă diversificată de alimente și pot fi cu ușurință integrate în dietă, precum oleaginoasele sau rădăcinoasele, care pot fi consumate oricând în timpul zilei, ca gustare. Legumele și fructele sunt importante surse de vitamine B, însă există și alte alimente care le conțin, precum ouă, ficat, lactate, ciuperci, fasole sau struguri. Chiar și berea, care pe lângă sodiu și proteine, conține și vitamine din complexul B: niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) și acidul folic (B9). Berea este, de altfel, singura băutură cu conținut de alcool în care se regăsesc vitamine de tip B”, a declarat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Berea consumată moderat poate fi și o sursă de vitamine de tip B

O sursă bună de vitamine de tip B sunt și cerealele (orz, grâu) și drojdia de bere. Deși acestea nu pot fi consumate ca atare, proprietățile lor se regăsesc și în bere, care atunci când este consumată cu moderație, poate fi parte a unui stil de viață sănătos. Fiind preparată din ingrediente naturale, cum sunt malțul din cereale (cel mai adesea orz), hamei, drojdie și apă, berea conține minerale, vitamine din grupul B, fibre și polifenoli care pot avea o contribuție pozitivă la dieta alimentară. Biodisponibilitatea vitaminelor B din bere (B3, B6, B12) a fost confirmată și de cercetări științifice care au arătat un nivel crescut de absorbție al vitaminelor B în cazul consumului moderat de bere (330 ml pe zi pentru femei și 660 ml pe zi pentru bărbați)[1],[2].

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție

 

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

 

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în

domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

Pentru mai multe informatii:

Adelina Ionașcu

The Public Advisors

Tel: 0753 047 591

E-mail: adelina.ionascu@publicadvisors.ro

 

[1] Romeo J, Díaz L, González-Gross M et al. (2006). Contribución a la ingesta de macro y micronutrientes que ejerce un consumo moderado de cerveza. Nutrición Hospitalaria, 21(1):84-91.

[2] van der Gaag MS, Ubbink JB, Sillanaukee P et al. (2000). Effect of consumption of red wine, spirits, and beer on serum homocysteine. Lancet, 355(9214):1522.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie: vitamine B, bere, sanatate

Alte Comunicate de presa de 238 :