Feedback
  • 1.344 evenimente
  • 5.094 abonati
mediaalert

Universitatea de vara Societal si-a inchis portile!

Bucuresti, 05 Octombrie 2012

Salutam bucurosi prima generatie de “absolventi” ai Universitatii de vara Societal! Laitmotiv-ul evenimentului a fost “Cum integram Responsabilitatea Sociala in activitatile ONG-urilor?”.

In jur de 100 de activisti, organizatori de evenimente si manageri de proiecte din lumea neguvernamentala au luat parte, la Miercurea Ciuc, intre 19 - 23 septembrie, la atelierele si dezbaterile pregatite de Societal si invitatii sai.

Principalele ateliere de pe agenda Universitatii au fost:

1. Atelierul “Proiecte-pilot de responsabilitate sociala”. 22 proiecte ONG-iste finantate prin programele Grundtvig si Tineret in Actiune (ANPCDEFP) s-au inscris in cursa “responsabilizarii”. Provocarea lor este ca pana in mai 2013 sa devina modele de Responsabilitate Sociala pentru societatea civila.

2. Atelierul “Marca Eveniment responsabil”. 26 de evenimente si-au creionat planuri de actiune vizand Responsabilitate Sociala, folosind o grila de 36 de indicatori de mediu, sociali, economici si de guvernanta. Provocarea lor este sa obtina marca “Eveniment responsabil”, care le va oferi recunoastere pentru eforturile de a-si diminua impacturile negative si spori efectele pozitive asupra contextelor in care se desfasoara.

3. Atelierul de scenarii “ONG 2020”. O echipa de ONG-isti vizionari au construit scenarii, proiectand o serie de probleme actuale la orizontul 2020. Cum vor arata proiectele si activitatile noastre in lumea de maine, fiind data aparitia unor probleme precum schimbarile climatice, epuizarea resurselor energetice fosile, care ne pot afecta traiectoria? Scenariile construite vor fi montate intr-un scurt film documentar, “ONG 2020”.

La Universitate, invitatii nostri speciali au tinut un “maraton” de 16 ateliere, menite sa ofere solutii si metode pentru diferitele aspecte specifice ale Responsabilitatii Sociale, precum:

Sesiunea I

Incluziunea sociala prin teatru forum, Chance for Life, Cristina Apostol

Cum motivam, implicam si recompensam voluntarii? Asociatia ProVobis, Carmen Marcu

Cum identificam si valorizam patrimoniul imaterial? Asociatia Transilvania Fest, Rares Craiut

Cum masuram impactul CO2 al unui proiect? StopCO2, Alexandru Popescu

Atelier de reciclarea creativa PET-urilor, Asociatia Artlabs, Luminita Milea

Cum afecteaza proiectele noastre ecosistemele si biodiversitatea? Asociatia Efectul Fluture, Tudor Bradatan

Sesiunea II

Consumam local, ecologic sau echitabil? Asociatia Mai Bine, Madalina Iordachescu

Arhitectura durabila - EarthDomes 3.2. Invitatie la construirea unui viitor mai bun, Asociatia Asociatia Continuous Solid Growth, Dragos Toma, Iulian Pavel, Eugenia Sgubeanu

Cum gestionam responsabil deseurile pe care le producem? Asociatia Ecoteca, Raul Pop

Cine beneficiaza de succesul evenimentelor? Comunitatea, publicul, organizatorii… Asociatia Mioritics, Mihai Dragomir

Sesiunea III

Cum actionam responsabil fata de echipa in situatii de criza? Asociatia Transilvania Fest, Rares Craiut

Atelier de reciclare manuala a hartiei, Moara de hartie, Ion Georgescu

Cum evaluam participativ impactul unui proiect in comunitate? Asociatia CRIES, Mihaela Vetan

Cum implicam o echipa de 90 de persoane in responsabilizarea unui festival? Asociatia TETA, Mira Sfura, Silvia Guta

Care sunt pasii unei campanii de advocacy? Asociatia REPER21, Mihai Ghemes

Ce intelegem prin conceptul de permacultura?, Asociatia Romana de Permacultura, Florin Baci

Cum construim o Casa din Cob?, Asociatia Casa-Verde, Ileana Mavrodin

Universitate de vara Societal a purtat marca “Eveniment responsabil”. Asta pentru ca Societal aplica ceea ce predica! Am tinut cont in mod sistematic de principiile Responsabilitatii Sociale pe tot “ciclul de viata” al Universitatii. Echipa Societal a identificat de la bun inceput patru aspecte “nevralgice” ale evenimentului si a luat masuri pentru a le preveni. Acestea sunt Energia, Alimentatia, Transporturile si Deseurile. Gasiti mai multe detalii despre ce a presupus organizarea responsabila a Universitatii in urmatoarele articole:

La Universitatea de vara Societal lucram la lumina zilei

La Universitatea de vara Societal mancam de la sursa

La Universitatea de vara Societal preferam masina numita tren!

La Universitatea de vara Societal valorizam deseurile

Societal (sau "Competente si instrumente pentru adoptarea responsabilitatii sociale si de mediu in cadrul organizatiilor societatii civile") este un proiect realizat de Asociatia REPER21, in parteneriat cu ANPCDEFP si Asociatia CRIES, si este cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Fiti alaturi de noi pe www.societal.ro si in comunitatea Facebook.

Nume: Oana Marin
Companie: Asociatia Reper21
E-mail: societal.comunicare@gmail.org
Website: www.societal.ro

Adauga un comentariu

ecomunicate.ro nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod