1% din companiile din Romania au venituri mai mari decat restul de 99%. „Piramida economiei e mai inalta, varful mai ascutit, iar la baza pot aparea miscari seismice care sa distruga tot sistemul”

Raportul privind distribuţia averii mondiale, potrivit căruia 1% din populaţie deţine mai mult de jumătate din averea globală, adică e mai bogată decât restul de 99%, e replicat şi la nivelul economiei româneşti, potrivit studiului realizat de CITR Group privind privind evoluţia societăţilor de impact din România.

Deşi la nivel macroeconomic România a înregistrat, în al doilea trimestru din 2017, cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 5,7%, conform datelor din Eurostat, la nivel microeconomic asistăm la o concentrare îngrijorătoare a veniturilor în jurul unui număr foarte mic de companii, transmite CITR Group.

„Acest dezechilibru acţionează puternic asupra modului în care 99% dintre companiile din România îşi desfăşoară activitatea; economia românească e dependentă de acest număr restrâns de societăţi mari, iar companiile mici şi mijlocii, care formează marea majoritate a companiilor din România, sunt extrem de vulnerabile. România rămâne la fel de fragilă ca în 2007-2008, iar experienţa crizei anterioare nu creează vreun confort, fiindcă nu suntem mai bine pregătiţi acum pentru eventualitatea unui recul¨, avertizează Rudolf Vizental, director general al CIT Resources.

Studiul CITR Group indică o concentrare spre vârf a companiilor din economia României. „Numărul companiilor de impact în economie a scăzut, însă generează mai mult, sunt mai profitabile şi folosesc mai puţini angajaţi. Cu alte cuvinte, piramida economiei româneşti este mai înaltă, vârful mai ascuţit, iar la bază pot apărea mişcări seismice capabile să distrugă întregul sistem”, potrivit CITR Group.

Vizental susţine că lipsa companiilor mari are efect direct asupra investiţiilor: „Această structură dezechilibrată este principala cauză a numărului redus de tranzacţii la nivel naţional. Deşi România reprezinta cea mai atractivă economie din Europa de Est, oportunităţiile concrete sunt de cele mai multe ori mult prea mici pentru a atrage investitori instituţionali”, explică directorul.

Potrivit studiului CITR Group, companiile de impact au fost împărţite în finanţabile, restructurabile şi insolvabile. Numărul celor dintâi a crescut, următoarele au scăzut, iar cele insolvabile aproape s-au înjumătăţit.

Un alt semnal de alarmă tras de specialiştii CITR Group se referă la oportunităţile de salvare a afacerilor cu probleme, considerate de bănci nefinanţabile, iar de investitori – prea mici. Doar circa 1.500 de companii, adică societăţile sănătoase, cu active de peste zece milioane de euro, reprezintă zona de interes pentru consultanţi, investitori şi bănci.

„În aceste condiţii, avem cel puţin 18.500 de companii cu active mai mari de un milion de euro considerate neatractive, nu avem servicii suficient de specializate în aceste zone. Investitorii nu se aventurează sub pragurile lor, iar băncile le consideră nefinanţabile; ele au produse debt to equity, un reţetar, dar o restructurare se aplică de la caz la caz, fiecare companie are nevoi diferite. Într-un context economic în care băncile preferă să-şi vândă portofoliile de credite neperformante, nu văd perspective pentru dezvoltarea acestui mecanism. Chiar dacă nivelul acestora în România a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 8 ani, în realitate aceste credite nu au dispărut, ci doar s-au transferat de la un proprietar la altul, iar situaţia companiilor a rămas la fel de dificilă”, explică oficialul CITR Group.

„În acest context, reechilibrarea economiei româneşti are nevoie urgentă de măsuri de sprijinire a acestor afaceri în dificultate, ignorate de principalii finanţatori, izolate de mediul de business şi stigmatizate de cel social, de teama efectului de domino al unui potenţial eşec. Acestea în contextul în care economia autohtonă nu are capacitatea să genereze suficienţi antreprenori încât să suplinească lipsa dispariţiei celor care eşuează”, argumentează specialiştii CITR Group.

CITR Group asistă companiile în procesul de recuperare prin furnizarea soluţiilor de reorganizare, restructurare şi investiţii. Sub umbrela CITR Group funcţionează societăţile CITR, CIT Restructuring si CIT Resources. CITR este o societate de practicieni în insolvenţă. CIT Restructuring este o societate specializată în managementul companiilor aflate în dificultate, iar CIT Resources este o companie axată pe private equity pentru salvarea companiilor româneşti în dificultate prin investiţiii directe şi management specializat.

DATE DE CONTACT

Website: http://www.mediafax.ro/economic/1-din-companiile-din-romania-au-venituri-mai-mari-decat-restul-de-99-piramida-economiei-e-mai-inalta-varful-mai-ascutit-iar-la-baza-pot-aparea-miscari-seismice-care-sa-distruga-tot-sistemul-16741438
Cuvinte cheie: companii Romania

Alte Articole de 275 :