În construcții și amenajări interioare granitul ocupă un loc important datorită caracteristicilor deosebite de rezistență și unicitate. Granitul este un material care poate schimba în totalitate orice tip de amenajare, indiferent dacă vorbim despre lucrări realizate la interior sau la exterior. Iată care sunt câteva dintre cele mai cunoscute întrebuințări ale granitului și ce avantaje aduce utilizarea sa.
Placarea pardoselilor interioare
Prima impresie pe care ți-o faci într-o locuință se datorează cel mai adesea pardoselii. Pardoselile pot avea diferite culori, iar granitul este deosebit de ofertant din acest punct de vedere. Pentru un aspect inedit poți folosi granit gri pentru amenajari interioare, care să confere spațiului frumusețe și eleganță. Dacă vrei un aspect misterios al încăperilor, poți opta pentru granit negru. Indiferent de varianta aleasă, granitul va oferi suprafețe deosebite, care nu vor fi trecute cu vederea.
Placarea pereților interiori
Zona băilor și a bucătăriilor impune adesea placarea pereților până la un anumit nivel, în funcție de preferințe. Astfel, pentru bucătării se potrivesc cel mai bine nuanțele calde de granit, cum ar fi cele de brun sau brun-roșcat, pe care le poți combina cu elemente din travertin sau marmură, ori chiar cu mozaicuri.
Placarea pereților exteriori ai clădirilor
În unele situații, în special în cazul clădirilor de birouri sau a instituțiilor, granitul se folosește pentru placarea pereților exteriori, atât pentru un plus de frumusețe, cât și pentru protecție. Granitul este un simbol al eleganței, drept pentru care folosirea acestuia pentru lucrări exterioare împrumută clădirilor din rafinamentul său.
Blaturi pentru baie și bucătărie
Pentru că oferă suprafețe liniare, fără rosturi sau goluri, granitul poate fi folosit pentru realizarea blaturilor de baie și bucătărie. Folosește culori deschise, potrivite amenajării interioare, pentru a te bucura de o imagine elegantă a acestor spații ale locuinței.
Placarea soclului clădirilor
Atât pentru locuințele individuale cât și pentru diferite tipuri de instituții, granitul este o alegere foarte bună pentru placarea soclului. Granitul oferă o paletă amplă de culori, iar din acest motiv poate fi folosit la exterior cu orice culoare a tencuielii exterioare, potrivindu-se în același timp și cu acoperișul, dar și cu glafurile.
Realizarea glafurilor interioare și exterioare
Indiferent de tipul acestora, glafurile pot fi realizate din granit. Este nevoie de alegerea tipului de granit în funcție de culorile dorite, pentru ca potrivirea să fie cât mai bună.
În plus, pentru glafurile exterioare este necesar picurătorul, adică realizarea unui mic șanț la circa 2 cm de margine în material, care să asigure scurgerea apei din precipitații.
Realizarea treptelor interioare
Granitul pentru treptele interioare poate fi diferit de cel folosit pentru exterior. Pentru a realiza trepte la o locuință poți folosi granitul lucios, indiferent dacă acesta urmează sau nu să fie acoperit de covorașe de protecție. Strălucirea granitului este deosebit de potrivită la interior, mai ales dacă ai optat pentru o pardoseală din piatră naturală lucioasă, precum cea din marmură, granit sau travertin.
Realizarea treptelor exterioare
La exterior este recomandat să fie folosit granitul fiamat, din considerente de siguranță. Granitul lucios poate fi alunecos, însă chiar și acest aspect poate fi remediat la nivelul treptelor, deoarece fie poți monta benzi de protecție adezive, fie poți realiza mici șanțuri liniare pe suprafața treptei, care să asigure siguranța.
Suprafețe de podest interioare
Suprafețele de podest pentru interior sunt de fapt zonele de tranziție de la scări spre zonele de pardoseală, așa că va trebui să asiguri continuitatea folosind același tip de granit, în speță lucios.
Podest exterior
Ca și în cazul podestului interior, la exterior poți folosi granitul fiamat, pentru a preveni alunecarea, sau granitul lucios, dacă vrei un plus de strălucire și eleganță.
Contratrepte interioare și exterioare
Contratreptele reprezintă zonele cuprinse între două trepte. Acestea pot fi realizate din marmură, granit sau travertin, pentru că nu au rol constructiv, ci doar decorativ. Folosește întotdeauna nuanțe contrastante cu treptele, pentru a obține un joc de culori fascinant la nivelul treptelor.
Fiecare dintre aceste elemente pot fi realizate cu ajutorul granitului, pentru că această rocă naturală oferă proprietăți excelente de durabilitate și rezistență.
Granitul este un material care nu își pierde valoarea în timp, ci unul care își păstrează frumusețea și care poate transforma orice spațiu într-o zonă luxoasă și strălucitoare.