Vișinata de casă este una dintre băuturile care nu lipsesc de pe masa gospodarilor români la ocazii speciale. Aceasta poate fi făcută de orice persoană cu mâini dibace, pasiune pentru băuturile din fructe și de cei cu suficient timp disponibil în sezonul potrivit.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara vișinata acasă:
Vișine
Ingredientul cheie pentru a face o vișinată de calitate acasă sunt vișinele bine alese, curate și bine coapte. Acestea se sortează, pentru a putea îndepărta vișinele stricate, lovite sau cele prea moi. De asemenea, trebuie să scoți codițele vișinelor și frunzele și să speli fructele cât mai atent.
După ce acestea sunt spălate și curățate de toate impuritățile, stoarce vișinele de apă și așază-le într-o damigeană. Vișinele se lasă la macerat la temperatura camerei, timp de 10 zile. Alege o sticlă de vișinată pentru a te delecta cu gustul pe care îl poți prepara și la tine acasă.
În această etapă, vasul în care se așază vișinele la fermentat nu trebuie închis etanș, ci se acoperă gura acestuia cu un tifon sau chiar hârtie. De asemnea, când alegi vasul pentru vișinată, asigură-te că în acesta încape întreaga cantitate de vișine cu zahăr și alcool. De obicei se folosește o damigeană sau un butoi, dar dacă prepari cantități mai mici, poți folosi și borcane.
Zahăr
Pentru ca procesul de fermentație să funcționeze, se adaugă și zahăr peste vișine în procesul de pregătire a acestora. Se recomandă ca la un kilogram de vișine să folosești 500 de grame de zahăr, așadar poți calcula cantitățile în funcție de câte vișine vrei să folosești pentru a prepara băutura. În timpul celor 10 zile de fermentație, vișinele cu zahăr trebuie amestecate din când în când.
Alcool
Odată ce perioada de fermentație este completă, se adaugă alcoolul, care se alege în funcție de cât de tare vrei să fie vișinata. Se recomandă vodkă fără arome. Rețeta de vișinată de casă indică folosirea unui alcool de 40-50 de grade pentru prepararea unei vișinate mai slabe. Pentru o vișinată mai slabă, poți adăuga o cantitate de 500 de mililitri de vodkă la 1 kilogram de vișine.
Pentru o băutură mai tare, se pot adăuga 500 de mililitri de alcool dublu rafinat la aceeași cantitate de vișine. Alcoolul se toarnă peste vișinele cu zahăr și se mai lasă la decantat timp de aproximativ 30 de zile până la 2 luni pentru a se transforma în băutura alcoolică pe care o cunoaște toată lumea pentru aroma intensă.
Nu uita că vișinata este un lichior și se consumă în moderație. După turnarea alcoolului recipientul în care lași visinata se închide etanș cu un capac.
Opional, printre ingredientele folosite pentru vișinată pot fi incluse și condimentele precum cuișoarele sau scorțișoara.
După perioada de decantare, vișinata poare și transferată în sticle de sticlă și depozitate într-o cămară răcoroasă, departe de razele soarelui. De asemenea, poți depozita sticle de vișinată în frigider, pentru a o putea servi rece.
Prepararea vișinatei în casă este un proces simplu, care implică mai mult timp de așteptare decât eforturi specifice în trimpul pregătirii fructelor și a alcoolului.