Dacă ești de partea cealaltă a baricadei și vrei să devii asistent dentar, ai venit în locul potrivit – alături de specialiștii de la Endo Learning, un hub de educație dentară unde poți face cursuri de stomatologie, ți-am pregătit 3 lucruri pe care trebuie să le știi dacă alegi această meserie. Ești gata să pornești în călătoria ta ca asistent?
Care sunt abilitățile de care ai nevoie
Facultatea te învață tot ce știi ca să poți profesa ca asistent dentar. Sau…nu? În realitate, facultatea te pregătește foarte bine pentru partea pragmatică, teoretică a funcției de asistent dentar.Pe de altă parte, studiile dentare nu te pregătesc la fel de bine pentru acele soft skills, pe care va trebui să le deprinzi de unul singur. La ce ne referim prin soft skills? Ei bine, va trebui să înveți să:
– fii empatic: acesta e cel mai important lucru în meseria de asistent dentar; empatia nu e ușor de dobândit, să știi
-exersează-ți răbdarea: vei întâlni sute de pacienți diferiți, nu doar ca afecțiune, cât și ca temperament
-exersează-ți dexteritatea: trebuie să înveți să îți folosești înțelept mâinile, fără să încurci
– învață să devii organizat în spațiul de lucru
Învață continuu
Probabil te gândești că, odată ce termini studiile dentare, ai terminat în sfârșit de învățat. Poți arunca, într-un final, toate materialele de studiu pentru că nu va mai trebui să înveți niciodată. Ei bine, asta nu e adevărat nici teoretic, nici practic. Pentru că stomatologia este un domeniu în continuă modernizare și îmbunătățire, tu trebuie să fii la curent cu noutățile care apar.
Asta dacă, bineînțeles, îți dorești cu adevărat să fii un profesionist în domeniul tău. Asta înseamnă să fii proactiv și deschis la învățare continuă – va trebui să faci, de exemplu, cursuri endodontie, să participi la seminarii, conferințe și webinare. Ești dispus să faci asta ca să ai un viitor strălucit?
Cum gestionezi stresul?
Vrem să fim sinceri cu tine. Nu urmează să intri într-o lume ușoară. E posibil să fii copleșit de tot ce urmează să se întâmple. Așa că trebuie să te familiarizezi cu asta: va fi stresant. Și va trebui să înveți să gestionezi nu doar stresul, ci și situațiile de criză.
Gândește-te că te vei izbi de extrem de multe probleme atipice, unele dintre ele poate te vor șoca mai mult decât altele. Va trebui să gestionezi atacurile de panică ale pacienților, unii poate vor fi neînțelegători sau temători. Așadar, trebuie să îți exersezi capacitatea de a gestiona crizele și stresul de la mediul de lucru.În final, iată un bonus: amintește-ți de ce ai început. Setează-ți un „de ce” la început de drum și amintește-ți pe parcurs – și nu uita: fă-ți treaba cu plăcere.