Care sunt cele mai frumoase zone din București unde ai putea să te muți? Noi suntem dispuși să pariem că una dintre cele mai interesante și atractive este și cea din apropierea Lacului Morii!
Dacă te tentează să cumperi sau să închiriezi apartamente în zona Lacul Morii, află mai multe despre istoria, dar și utilitatea lacului, din cele ce urmează!
Localizarea Lacului Morii
Lacul Morii este cel mai mare lac din București, întinzându-se pe o suprafață de 246 ha. Este delimitat de cartierul Crângași la est și sud-est, cartierul Giulești la nord și nord-est și satul Roșu (comuna Chiajna) la sud-vest.
În partea de nord a lacului se află zona numită „Insula Îngerilor”, care reprezintă de fapt o peninsulă cu o suprafață de peste 3 ha, conectată la malul lacului printr-un istm de pământ și pe care au fost plantați peste 400 de copaci.
Utilitatea Lacului Morii
Construit între 1985 și 1986, Lacul Morii este un lac de acumulare pe râul Dâmbovița, fiind format în spatele barajului Ciurel, baraj construit cu scopul de a proteja Capitala împotriva inundațiilor. Barajul Ciurel are o înălțime de 15 metri și o lungime de 7 kilometri.
Mai exact, Lacul Morii a fost amenajat la ordinul lui Nicolae Ceaușescu pentru a putea proteja Bucureștiul în cazul unei inundații catastrofale care putea fi provocată de revărsarea Râului Dâmbovița. Construcția include plăci de beton uriașe care fixează malurile de pământ pe toată circumferința lacului, la un unghi de 30 de grade. Acestea sunt însoțite de o alee cu lățimea de aproximativ șase metri, alee ce creează un loc perfect de promenadă pentru locuitorii cartierelor învecinate.
Istoria Lacului Morii
Istoria Lacului Morii este una oarecum zbuciumată deoarece proiectul de amenajare a zonei presupunea atât relocarea locuitorilor, cât și a rămășițelor celor îngropați în cimitirul din zonă. Termenul acordat pentru relocare a fost de doar o săptămână, în consecință majoritatea oamenilor nu au avut destul timp să deshumeze și să mute rămășițele rudelor îngropate în cimitir. Buldozerele au demolat atât Biserica Sfântul Ierarh Nicolae, cât și Cimitirul Crângași.
Fauna din Lacul Morii
Atât pentru malul Lacului Morii, cât și pentru Insula Îngerilor existau proiecte de dezvoltare care au fost abandonate după anul 1990. Totuși, natura le-a găsit o întrebuințare, iar în acest spațiu s-au dezvoltat populații de rațe, lișițe și corcodei. Pe mal au apărut fazani, iepuri și vulpi, dar și câini sălbăticiți.
Ce se pregătește pentru Lacul Morii
Atât insula despre care vorbeam mai sus, cât și zona de promenadă care înconjoară Lacul Morii sunt în atenția autorităților pentru realizarea unor lucrări ample de modernizare, care vizează transformarea lor în spații destinate activităților culturale, sportive, de promenadă sau de relaxare.
Totodată, în zona din spatele Lacului Morii, înspre Giulești Sârbi, Primăria intenționează să amenajeze o pădure urbană, care să reprezinte, de asemenea, un loc de agrement. Bugetul alocat acestui proiect se ridică la 15 milioane de lei.
O bună bucată din promenadă a fost deja reabilitată. Primăria a acordat contractul de reabilitare pentru Insula Îngerilor unei echipe româno-belgiene care a câștigat concursul de soluții pentru amenajarea Parcului Lacul Morii. Ideile lor vor fi executate în anul următor și presupun unificarea promenadei Lacului Morii cu Parcul Crângași, Insula Îngerilor fiind punctul principal de atracție al parcului.
Ce spui, ai vrea să te muți în această zonă?