5 motive pentru care tubulatura spiro a devenit populară

Mulți proprietari de clădiri, în special cei care manifestă un simț artistic pentru designul industrial, sunt conștienți de avantajele arhitecturale pe care le poate oferi o instalație din tubulatură spiro montată la vedere. Tuburile de tablă zincată spiralată înălțându-se până pe acoperiș oferă un demers estetic apreciat, existând chiar și clădiri internaționale de renume (cum ar fi Centrul de Artă Contemporană „Georges Pompidou” din Paris) care au speculat acest trend. Totuși, dincolo de estetica deosebită din spatele segmentelor trebuie să avem în vedere în primul rând avantajele funcționale pe care tubulatura spiro o aduce în orașele moderne.

Vă prezentăm mai jos doar câteva motive pentru care tubulatura spiro nu e doar o alegere bună din perspectiva arhitecților ci și din perspectiva administratorilor clădirii, aceasta contribuind la performanțele energetice.

1. Tubulatura spiro e ieftină. Montajul unui segment de tubulatură spiro e cu până la 50% mai ieftină decât a unui segment de tubulatură rectangulară. Avem în vedere aici montajul părților componente, depozitarea, transportarea, mentenanța.

2. Tubulatura spiro e mai ușor de curățat. Sistemul de ventilație al oricărei clădiri trebuie inspectat în mod regulat (din păcate asta nu se întâmplă aproape niciodată în vechile blocuri „comuniste”) pentru a fi observate eventualele depuneri, obturații etc. Toate acestea vor trebui curățate pentru ca sistemele HVAC să rămână funcționale la cei mai înalți parametri. În multe cazuri curățarea tubulaturii nici măcar nu va fi o cerință, ci o necesitate. Tubulatura spiro e mult mai ușor de curățat în primul rând datorită formei, apoi deoarece, fiind un tip de tubulatură patentată (patentul e deținut de compania SPIRO INTERNATIONAL din Elveția) există și soluții de mentenanță gata fabricate și testate de profesioniști.

3. Tubulatura spiro e mai etanșă decât tubulatura rectangulară. Când aerul circulă de-a lungul îmbinărilor, poate reduce eficiența sistemului de ventilație al clădirii. De asemenea se poate întâmpla ca aerul din interior să se contamineze cu cel exterior, ceea ce poate duce la îmbolnăvire, alergii etc. Or, tubulatura spiro, prin modul în care sunt realizate îmbinările, e autoizolantă, făcând imposibile micile scăpări de aer.

4. Tubulatura spiro e mai silențioasă. Când ieși pe câmp, auzi cum bate vântul? Nu. Dar într-o pădure îl auzi? Da. La fel și într-un oraș. Pentru că auzi de fapt obiectele de care se izbește aerul: frunzele, clădirile. Designul spiralat al segmentelor spiro asigură circulația silențioasă aerului. Presiunea aerului care circulă prin segmentele de tubulatură este egalizată indiferent de înălțime. Lucrul acesta contribuie nu doar la o acumulare eficientă a energiei ci și la reducerea zgomotului ca urmare a reducerii cantității de aer care se izbește de pereții laterali.

5. Tubulatura spiro nu necesită spațiu adițional de instalare. Mulți proprietari de clădiri constată nemulțumiți că tubulatura rectangulară utilizată la instalarea sistemului de ventilație necesită câțiva centimetri suplimentari de jur împrejur, care se pot dovedi un spațiu deloc neglijabil! (Tubulatura rectangulară rămâne în continuare alegerea nr. 1 pentru instalarea unui sistem de evacuat deșeuri.) Acest spațiu trebuie rezervat pentru fitinguri, șuruburi, conectori. Nu e cazul la tubulatura spiro: diametrul tubului e cel final din proiectul de construcție.

În concluzie, tubulatura spiro reprezintă astăzi unul dintre produsele cele mai vândute din industria HVAC din cauza calităților sale practice și estetice. Pentru mai multe informații despre proiectarea sistemelor HVAC vă invităm să vizitați situl numărul 1 al frigotehniștilor din România, www.voltatec.ro

DATE DE CONTACT

Nume: Gabi Sibechi
Functie: inginer sisteme HVAC
Email: marketing.online@voltatec.ro
Telefon: 0751 115 565
Website: http://www.voltatec.ro
Cuvinte cheie: tubulatura spiro, sisteme ventilatie

Alte Articole de 527 :