Aici, vom prezenta 6 dintre acestea:
- Pizza se afla pe primul loc in topul celor mai consumate alimente
Alaturi de burgeri, pizza castiga cursa in topul celor mai consumate alimente de pe planeta. Reteta originara din Italia s-a extins cu succes la nivel mondial, datorita pregatirii sale relativ usoare si a gustului delicios. Mai mult de 5 miliarde de pizza sunt in prezent vandute in intreaga lume anual. 20% dintre restaurantele de pe planeta sunt pizzerii si multe dintre acestea asigura non stop livrare pizza.
- Pizza este felul de mancare preferat de americani
SUA este in prezent campioana la consumul de pizza. Aproximativ 94% dintre americani au incercat cel putin o data pizza. De fapt, americanii sarbatoresc Ziua Nationala Pizza, pe 9 februarie, cand se organizeaza un festival instituit de Congres. Pe de alta parte, pizza nu devenit populara in America odata cu sosirea imigrantilor italieni in New York si Chicago, asa cum s-ar putea crede, ci dupa revenirea din Italia a trupelor care au participat la al Doilea Razboi Mondial.
- Pizza este pre-romana
Azi, se poate comanda pizza non-stop, fiind prezenta chiar si in restaurante cu specific traditional. Putini sunt cei care stiu ca pizza este pre-romana, cel putin in concept. Este cunoscut faptul ca etruscii, stramosii romanilor, mancau paine coapta si plata pe care o umpleau cu branza si miere. Acum, reteta a fost perfectionata si o gasim in toate localitatile, incepand cu Bucuresti si alte orase mari ale tarii si pana in comune putin cunoscute.
- In Italia o singura pizza este considerata autentica
Mai exact este vorba “pizza napoletana verace ed artigianale” recunoscuta ca produs alimentar traditional italian de Uniunea Europeana incepand cu anul 2010.
- Pizza Hawaii este o inventie germana
Multi au comandat cel putin o data in viata livrare pizza Hawaii acasa, putini stiu insa ca acest deliciu cu ananas si sunca sau in alte versiuni cu sunca, creveti, cirese, ardei, ciuperci, ceapa, a fost inventat de un bucatar german, Clements Wilmenrod.
- Pizza previne cancerul
Cu ceva timp in urma, un grup de oameni de stiinta italieni au facut o comparatie intre obiceiurile alimentare ale 8000 de subiecti si au ajuns la concluzia ca la persoanele care consuma pizza cel putin o data pe saptamana se reduce cu 59% riscul de a dezvolta cancer esofagian si cu 34% riscul de a dezvolta cancer in gat. Cel mai important motiv care sustine aceste date consta in doua ingrediente – in cea mai mare parte gasite in pizza traditionala „Margherita“ – rosii si oregano. Rosiile contin licopen, un antioxidant care poate inhiba sau chiar inversa cresterea tumorilor. Pe de alta parte, in 2012, a devenit cunoscut ca oregano elibereaza un compus numit carvacrol, care indeparteaza celulele tumorale de prostata. Mai mult, uleiul de masline are efecte antioxidante, antibacteriene si antiinflamatorii si poate chiar preveni cancerul de prostata, care, conform studiilor, afecteaza 1 din 36 barbati la nivel mondial.