Ai o bucătărie mică? Iată cum să ți-o amenajezi!

Spațiul redus din bucătărie nu trebuie privit din start ca un mare dezavantaj, întrucât există numeroase metode prin care îl poți amenaja în mod practic și eficient.

Pentru început, te sfătuim să parcurgi cu atenție rândurile următoare, apoi să începi să pui în practică sfaturile pe care ți le oferim.

 

Amplasează mobila în L sau U

În cazul unei bucătării mici, trebuie să profiți la maxim de spațiul disponibil de-a lungul pereților, folosind fiecare centimetru liber. Poți face asta amplasând obiectele de mobilier și electrocasnicele mari pe laturile bucătăriei, pentru a-ți rămâne spațiu de mișcare în mijloc. În cazul bucătăriilor pătrate, mobila și electrocasnicele pot fi amplasate pe trei laturi, în forma literei U, lăsând liber doar peretele pe care se află ușa de acces.

Pentru o bucătărie cu formă alungită, soluția optimă este amplasarea mobilei doar pe două laturi, în forma literei L.

 

Folosește electrocasnice încorporabile

Bucătăria este spațiul în care se regăsesc cele mai voluminoase electrocasnice, și ne referim aici în special la frigider și aragaz. Când ai la dispoziție un spațiu îngust, aceasta poate fi o problemă, însă rezolvarea stă în utilarea bucătăriei cu electrocasnice încorporabile. Acestea se integrează perfect și armonios în mobilier, dând bucătăriei un aspect modern și lăsându-ți suficient loc să te poți mișca.

Alături de aragazul sau plita încorporabilă, trebuie să folosești o hotă de același tip. Poți alege dintre mai multe modele, iar dacă vrei să te documentezi în privința costurilor, vezi aici preturi la hote încorporabile.

 

Montează multe rafturi suspendate

Neavând destul loc pentru amenajarea de spații de depozitare, trebuie să găsești soluții alternative, iar cea mai eficientă dintre ele o reprezintă rafturile suspendate. Acestea nu trebuie să lipsească dintr-o bucătărie mică, putând fi amenajate chiar și pe toți pereții fie sub forma unor simple polițe, fie ca mici dulapuri. De preferat este ca lucrurile pe care le folosești frecvent să fie amplasate la îndemână, pe etajere sau suporturi suspendate, iar cele de care ai nevoie doar ocazional să fie păstrate în dulapuri.

 

Folosește suporturi pentru căni și pahare

Când ai o bucătărie mică, depozitarea cănilor și paharelor poate fi o problemă. Dacă le lași pe blatul bucătăriei sau pe marginea chiuvetei, sunt în pericol de a se sparge, pentru că oricând poți da peste ele din greșeală. De asemenea, nici în dulap nu stau foarte bine pentru că nu au suficient loc, iar ân acest caz, cea mai eficientă soluție este montarea unor suporturi speciale pentru căni și pahare. Dincolo de rolul lor practic, aceste suporturi punctează și la capitolul estetic, putând fi montate direct pe perete.

 

Decorează în culori deschise

Se știe că  albul amplifică cel mai bine senzația de spațiu, dar același efect îl au și nuanțele deschise. De aceea, e indicat să folosești cu preponderență astfel de culori la decorarea bucătăriei, care va părea astfel mai generoasă ca spațiu. Spre exemplu poți opta pentru o bucătărie cu pereții zugrăviți în alb și o mobilă în nuanțe pal, la fel de inspirată fiind alegerea unor pereți din cărămidă sau cu textură de lemn și a unei mobile de culoare albă. Alte nuanțe recomandate pentru mobilă și pereți sunt gri, crem sau bej.

Pentru a pune mai bine în evidență efectele cromatice, trebuie să asiguri și o bună iluminare a bucătăriei. Iluminatul natural poate să fie ineficient, pentru că bucătăriile mici nu au, în general, ferestre pe măsură, astfel că poți folosi spoturi sau alte corpuri de iluminat încastrate, care nu ocupă spațiu.

 

Urmând aceste sfaturi, spațiul care ți se părea insuficient la început va deveni unul foarte practic și primitor, iar în cel mai scurt timp vei descoperi toate avantajele unei astfel de bucătării.

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de Cristina Alexandra:

Locul in care iti desfasori activitatea poate reprezenta un adevarat aliat in procesul de optimizare a calitatii rezultatelor tale profesionale si, mai mult decat atat, poate spori nivelul productivitatii si al confortului.
Te-a surprins suma totala a facturilor de intretinere din ultimele luni? Iti este destul de greu sa iti dai seama care este motivul pentru care suma este atat de mare, in conditiile in care nu am intrat in sezonul rece?
Un dulap ordonat de la A la Z reprezintă un instrument util în identificarea și alegerea hainelor pe care urmează să le porți, într-un timp mult mai scurt.  
Chiar dacă ești sau nu pasionat de sport, poți privi maratonul ca o ocazie ideală de a te autodepăși. Maratonul nu este doar un concurs clasic de alergare, ci și o oportunitate de a ieși din zona de confort și de a-ți testa limitele.
In mod normal podoaba capilara a fiecarui om numara peste 100 000 de fire de par, ceea ce inseamna ca pe fiecare centimetru patrat al scalpului exista 220 de fire. Din pacate, varsta, obiceiurile alimentare si mostenirea genetica pot duce la pierderea parului,