Gradinita este primul pas catre lumea reala, in care socializarea este un element de baza pentru dezvoltare. Toti copiii ajung la gradinita si toti o percep ca pe o uriasa schimbare.
Ceea ce isi doreste orice parinte este ca aceasta schimbare sa fie cat mai placuta. Tocmai de aceea, toate detaliile conteaza la alegerea gradinitei, de la dascalii care stau zi de zi cu cei mici pana la piesele de mobilier ce se regasesc in sala de clasa.
Desi putini parinti acorda atentia cuvenita pieselor de mobilier gradinita, acesta are un important cuvant de spus in dezvoltarea copiilor. Conform celor de la Furnissa, exista o multime de reguli care pot defini mobilierul perfect si pot contribui la o amenajare corecta a gradinitei.
5 reguli de amenajare a gradinitelor
1. Alegerea unor scaune gradinite confortabile si colorate. Este important ca scaunul sa fie confortabil si sa ii asigure celui mic o pozitie corecta atunci cand este la masa de lucru. Scaunele pot fi realizate din plastic, lemn sau chiar diverse combinatii metalice. Lemnul si metalul sunt, insa, cele mai populare in ultima vreme datorita faptului ca sunt materiale usoare si sigure.
2. Alegerea unor paturi ergonomice. Sala de curs este un spatiu care invita la imaginatie si la joaca. Copiii de gradinita sunt inca la varsta in care descopera majoritatea lucrurilor prin joaca, motiv pentru care au nevoie de spatiu cat mai mult si de cat mai multe accesorii si jucarii. In gradinitele cu program prelungit, paturile ocupa destul de mult spatiu, insa exista solutii prin care acestea pot fi stranse si pot lasa o zona centrala in care copiii sa se desfasoare. Niste paturi gradinite rabatabile sunt extrem de potrivite.
3. Optarea pentru cat mai multe culori. Cu cat mai colorata este sala, cu atat este mai bine. O buna parte din perceptia copiilor asupra lumii se face prin culori. O gradinita monotona, cu scaune maro, mese maro si pereti albi, s-ar putea sa nu fie atat de potrivita pentru un copil.
4. Forme cat mai variate. Gradinita este un spatiu al imaginatiei. Mesele, scaunele, dulapurile si chiar catedra educatoarei trebuie sa fie cat mai deosebite si sa nu se incadreze in formele clasice. Aceasta regula este, de asemenea, destinata unei dezvoltari rapide a imaginatiei.
5. Mese rotunde. Multe gradinite au inca mese clasice, asemanatoare cu cele de scoala, in care copiii stau cu fata catre catedra, ascultandu-si educatorul. S-a ajuns la concluzia ca mesele rotunde, la care pot sta mai multi copii si pot socializa, sunt mult mai eficiente pentru o educatie normala. Tocmai de aceea, este bine ca mesele sa fie destinate unui numar de 5-6 copii si sa pastreze regulile de mai sus: colorate si cu mici elemente care sa le scoata in evidenta.
Copilul poate fi influentat de orice mic detaliu al locului in care se afla. Partea buna este ca varsta gradinitei este varsta la care poate sa fie modelat foarte usor si indreptat spre o directie corecta. Tocmai de aceea, mobilierul de gradinita este important.