Anul 2019, anul spatiilor de birouri in Romania

Anul 2019, este anul în care piața de birouri din România (în special, cea din București) va înregistra o ”explozie” de metri pătrați.

Potrivit Forbes România: ”În prima jumătate a anului au fost livrate spații cu o suprafață de circa 128.000 de metri pătrați, constând în clădirile Renault Bucharest Connected, The Mark, Oregon Park C, The Bridge II, Office 1 și Mihai Eminescu Offices. În cea de-a două jumătate, volumul livrat ar putea fi dublu, cele mai importante proiecte a căror livrare este anunțată fiind Business Garden (41.000 mp), Ana Tower (41.000 mp), Expo Business Park (38.000 mp), Globalworth Campus III (35.000 mp), The Light I (23.000 mp), Timpuri Noi Square 1b (20.000 mp) și Equilibrium I (19.000 mp), alături de o serie de alte imobile de dimensiuni mai mici.”

O statistică cu privire la spațiile logicistice și industriale arata că Bucureștiul are aproximativ 1,8 milioane de metri pătraţi, urmat de Timişoara (500.000 mp), Ploieşti (350.000 mp), Cluj-Napoca (280.000 mp) şi Piteşti (235.000 mp) – date furnizate de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Rodica Târcavu, Partener, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox, afirma că tranzacțiile de închiriere de spații industriale și logistice au avut un total de 235.000 metri pătrați, Bucureștiul rămânând zona principala de atracție.  Tranzacții importante s-au încheiat și în Slatina, unde Pirelli va avea o suprafață de producție de 62.000 metri pătrați, dar și în Oradea unde furnizorul de componente auto Sogefi își va dezvolta activitatea. Acest fapt evidențiază potențialul unor orașe care în trecut nu figurau în topul destinațiilor căutate de dezvoltatorii și chiriașii din domeniu.

CBRE România susține cu privire la stocul industrial, că România a depășit 4 mil. de metri pătrați în primul semestru din 2019. Iar din acest stoc industrial orașele regionale dețin 55% din suprafața totală, Bucureștiul deținând 45%. Zona de Nord a capitalei este într-o continuă dezvoltare fiind catalogată drept un hub industrial.

Anul 2019, a fost anul în care investițiile imobiliare au avut ca focus birourile.

Potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, în primul semestru al anului, tranzacțiile cu birouri au reprezentat 65% din volumul total al tranzacțiilor. În București, rata de neocupare în piața de birouri, a ajuns la 8%, fiind cel mai mic procent înregistrat în ultimii nouă ani.

Apariția noilor parcuri de birouri precum si extinderea celor existente a dus și la o creștere a cererilor de servicii adiacente. Astfel, potrivit lui Gabriel Galan, directorul firmei de curatenie Conex Clean, numărul cererilor pentru servicii de curațenie a înregistrat o crestere de peste 25% în comparație cu anul 2018. “Observăm atat o creștere a numărului de abonamente lunare de curatenie pentru spatiile de birouri cat si a cererilor de curațenie dupa constructor”, sustine Gabriel Galan.

Creșterea din acest an este așteptată să continue și în 2020. În acest moment există mai multe proiecte în derulare care vor fi finalizate anul următor, astfel că 2020 se anunță un an la fel de entuziasmant în acest domeniu în continuă dezvoltare.

DATE DE CONTACT

Nume: Gabriel Galan
Functie: Director
Telefon: 021.780.0080
Website: firmadecuratenie.srl

Alte Articole de 865 :

Cum iti organizezi incaltamintea

Asa cum se intampla cu multe obiecte din casa, incaltamintea este adesea dificil de organizat, mai ales cand nu exista spatiu exclusiv pentru ea.

REDOWL – Pictura pe Lemn Decupat

RedOwl este primul atelier ce construieste o oferta pe laturile acestui concept. Lemnul este prelucrat exclusiv de noi si pregatit spre a fi imbogatit prin pict

Red Owl Woodcraft

De 2 ani si ceva, sunt antreprenor, mester si artist amator, full time job la RedOwl, alaturi de colegul meu – aici prelucram lemnul si executam Pictura pe Lemn