Există o serie de controverse legate de eficiența anvelopelor all season, în comparație cu cea a anvelopelor de sezon, însă faptul că mulți șoferi optează pentru prima variantă denotă că aceasta are o serie de avantaje.
Noi am făcut o listă cu principalele beneficii ale anvelopelor all season, iar dacă vrei să afli de ce pot fi considerate o soluție mai avantajoasă, te invităm să parcurgi rândurile de mai jos.
Evitarea vizitelor periodice la vulcanizare
Anvelopele all season te scapă de grija de a merge de două ori pe an la vulcanizare – prima dată în primăvară, pentru a schimba anvelopele de iarnă cu cele de vară, apoi în pragul sezonului rece, pentru echiparea mașinii cu anvelopele de iarnă. De obicei, vulcanizările sunt foarte aglomerate în aceste perioade, astfel că schimbarea periodică a anvelopelor presupune și pierdere de timp.
Cu anvelopele all season, nu trebuie să treci decât o singură dată pe la vulcanizare, pentru a le monta, după care le poți folosi fără grijă, atât în sezonul cald cât și în cel rece.
Economisirea unor sume importante
Utilizarea anvelopelor all season te ajută să cheltuiești mai puțini bani cu echiparea și întreținerea mașinii. Aceasta, pentru că ai nevoie de un singur set de cauciucuri, în loc de două, iar anvelopele din această gamă au prețuri apropiate de cele ale cauciucurilor de sezon.
Așadar, economisești din start banii pe care i-ai fi dat de un al doilea set de anvelope, iar la aceștia se adaugă sumele pe care le-ai fi plătit la vulcanizare pentru schimbarea periodică a cauciucurilor, în fiecare toamnă și primăvară.
Protejarea jantelor
Indiferent că vorbim de anvelopele pentru autoturisme sau gama de anvelope pentru utilitare înlocuirea frecventă a acestora va avea în timp consecințe negative asupra jantelor. Aceasta, pentru că de fiecare dată când sunt montate și demontate cauciucuri pe roți, jantele suferă mici deformări, și astfel se uzează mai repede.
În cazul anvelopelor all season, jantele sunt afectate într-o foarte mică măsură și vor avea o durată de viață mai îndelungată. De asemenea, nu va fi nevoie să echilibrezi roțile de două ori pe an, cum se întâmplă atunci când se schimbă anvelopele de sezon, ci doar la un anumit număr de kilometri, conform recomandărilor din cartea tehnică a vehiculului.
Nu se impune un spațiu pentru depozitare
O altă problemă cu care se confruntă șoferii care utilizează anvelope de sezon constă în găsirea unui spațiu propice pentru depozitarea cauciucurilor nefolosite. Nu este atât de simplu, pentru că anvelopele au nevoie de anumite condiții de păstrare, așa că nu pot fi lăsate la voia întâmplării în magazie sau în garaj. În astfel de spații, poți crea condițiile optime pentru depozitarea anvelopelor, însă adevărata problemă apare atunci când nu ai la dispoziție un garaj sau o magazie.
Cea mai bună soluție este să apelezi la serviciile unui hotel de anvelope, însă apare din nou problema costurilor.
Cu anvelopele all season, nu trebuie să-ți faci astfel de griji, pentru că acestea se folosesc pe tot parcursul anului și nu au nevoie de un spațiu pentru depozitare.
Aderența bună pe carosabil uscat și umed
Anvelopele all season sunt singurele care își păstrează același nivel de aderență atât pe carosabilul uscat, cât și pe cel umed sau acoperit cu un strat subțire de noroi ori zăpadă. Această caracteristică se datorează benzii de rulare, care îmbină elemente specifice anvelopelor de iarnă și de vară.
Astfel, marginile exterioare ale benzii de rulare sunt similare celor întâlnite la anvelopele de vară, în timp ce zona din mijloc este asemănătoare benzii de rulare specifice anvelopelor de iarnă. Acest tip de bandă de rulare asigură atât aderența cât și o bună tracțiune, indiferent dacă mașina se deplasează pe carosabil uscat sau umed.
Acestea sunt principalele motive pentru care anvelopele all season reprezintă cea mai bună soluție în cazul autovehiculelor care se deplasează preponderent în mediul urban sau în zonele cu ierni blânde.