Un aparat de sudura invertor este un dispozitiv nou, inovativ si extrem de fiabil in comparatie cu un transformator de sudura, de exemplu. Diferenta de baza dintre un aparat de sudura invertor si un transformator consta in modalitatea de transformare a curentului electric sau de inversare. La un invertor, curentul alternativ din reteaua electrica obisnuita trece la redresor si este convertit in curent direct (DC).Dupa aceasta, curentul direct este din nou convertit la o frecventa inalta alternativa de la 20 la 50 kHz. Urmatorul pas este reducerea tensiunii curentului altrnativ(AC) in unitate inversa de pana la 70-90 V cu o crestere a curentului pana la 100-200 A, lucru care si este necesar pentru sudare.
Transformatoarele de frecventa inalta au dimensiuni mici, in timp ce la aparatele de sudare obisnuite greutatea transformatorului poate fi semnificativa. Iata de ce, apartul de sudura invertor este compact, comod si fiabil, lucru care il face sa devina tot mai popular. Cu toate acestea, nu toti stiu dupa ce criterii sa aleaga un aparat de sudura invertor bun si accesibil ca pret. Iata ce trebuie sa iei in consideratie atunci cand alegi un invertor de sudare: domeniul de aplicare. Gandeste-te pentru ce vei folosi acest aparat? Il vei folosi zilnic pentru lucrari pe scara larga sau pentru lucrari mai mici? Dupa ce gasesti raspundul, va trebui sa alegi clasa unitatii de sudare:
- Clasa de uz casnic. Aceste invertoare de sudare sunt proiectate pentru sudura cu volum redus. Modul de functionare a invertorului este scurt, dispozitivul necesita paze lungi dupa 5-10 min. de functionare. Curentul de sudare este de numai 120-200 A.
- Clasa profesionala. Invertoarele de acest tip sunt utilizate pentru sudarea tevilor, repararea cailor de comunicatii, fabricarea diferitor structuri metalice. Modul de functionare poate fi fara pauze, deci se poate lucra mult cu acest aparat. Calitatea sudurii este inalta, iar curentul de sudare este de 200-300 A.
- Clasa industriala. Sudarea se face pentru lucrari industriale, modul de functionare este continuu pe tot parcursul zilei, cu pauze scurte. Curentul de sudare este de 250-500 A. Aceste invertoare sunt foarte costisitoare si sunt utilizate la intreprinderi mari, la constructiile navale etc.
Cum alegem invertorul de sudura pentru uz casnic
Atunci cand alegi un aparat sudura invertor de uz casnic, trebuie sa acorzi atentie urmatoarelor parametri:
- Curentul de sudura. Acesta este indicat chiar de producator in pasaportul tehnic al dispozitivului. Curentul de sudare este indicatorul care asigura functionarea normala a invertorului. De aceea, este recomandat un dispozitiv cu o rezerva de energie de 30-50% din indicatorul curentului de functionare, pentru prevenirea supraincalzirii si defectarea invertorului in cazul functionarii continuie la valori maxime. 160-200 A sunt suficienti pentru modelele de uz casnic.
- Pentru o retea stationara stabila de 220V, cum ar fi reteaua urbana, sunt caracteristice diferentele mici de tensiune – 15% in ambele directii. Invertoarele de uz casnic si profesionale de regula sunt sensibile la aceste fluctuatii si lucreaza eficient.
- Uneori, la modelele ieftine, caracteristicile pasaportului tehnic pot sa nu corespunda cu cele reale. Fii atenti sa nu dai gres la acest punct.
- Opteaza pentru produsele marilor producatori.
Cum sa alegi un aparat sudura invertor profesional?
Atunci cand vrei sa alegi un aparat sudura invertor profesional, trebuie sa tii cont de mai multi factori, deoarece incarcatura la un asemenea dispozitiv este mult mai mare decat a celui de uz casnic. De exemplu, trebuie sa tii cont de grosimea materialelor sudate, de conditiile de functionare, de reteaua de alimentare, de afisajul care arata indicatorii de performanta si altele.