Atunci când vine vorba despre asortarea vinului cu preparatele dintr-un meniu, trebuie să știi că este important să apelezi la toate resursele pentru a alege cel mai adecvat sortiment de vin pentru preparatul din farfurie. Nu mai este niciun secret faptul că, pentru o masă reușită, personalitatea mâncării servite și a vinului trebuie să se completeze și complimenteze reciproc. Întotdeauna o mâncare delicioasă va scoate în evidență calitățile unui vin și viceversa.
Majoritatea pasionaților de vinuri știu deja că vinurile roșii sunt perfecte pentru preparatele din carne de porc sau de vită, în timp ce vinurile albe se potrivesc de minune cu pește sau carne albă. Să nu mai vorbim despre vinurile rose, care merg cel mai bine asociate cu deserturi delicioase. Pentru că ne dorim să faci cele mai bune alegeri, îți vom oferi în articolul următor câteva idei de asociere a vinului cu preparatele culinare. Cumpără vinuri de la Profi.ro și asociază-le exemplar!
Friptură de vită și vin Cabernet Sauvignon
O mulțime dintre preparatele pe bază de carne pe care le consumăm în mod regulat conțin un nivel ridicat de grăsimi. Vinul nu conține grăsimi, drept urmare atunci când alăturăm un vin unui preparat bogat în grăsimi trebuie să ținem cont ca acesta să contrabalanseze aroma grasă a mâncării cu ceva amărui.
Așadar, un vin taninos este alegerea ideală, motiv pentru care nu vine ca o surpriză faptul că un pahar de vin Cabernet Sauvignon poate fi cea mai potrivită asociere culinară pentru o friptură de vită apetisantă.
Risotto cu trufe și vin Pinot Noir
O altă asociere culinară excelentă este și combinația de risotto cu trufe și vinul Pinot Noir. În general, rețetele culinare preparate cu ingrediente precum ciupercile sau trufele se combină ideal cu un pahar de vin Pinot Noir, un sortiment de vin cu o „greutate” ușoară, nu foarte robust, dar cu o savoare profundă.
Somon la cuptor și vin Chardonnay
Dacă iubești peștele și te încântă rețetele de pește la cuptor, atunci aceasta cu siguranță ți se va părea una dintre cele mai bune idei de asociere a vinului cu preparatele culinare. Și spunem acest lucru pentru că, de regulă, vinurile albe și mătăsoase precum Chardonnay oferă o savoare aparte unui pește gras așa cum este somonul sau preparatelor din fructe de mare cu sosuri bogate.
Scoici și vin Sauvignon Blanc
Mâncăruri apetisante și savuroase precum o porție de scoici, asezonată cu o salată delicioasă, se vor potrivi minunat cu un pahar de Sauvignon Blanc. Și asta pentru că acreala este un element cheie atunci când dorești să alegi vinul potrivit pentru un preparat culinar. Acreala din vin îi oferă prospețime și același lucru îl poate face și pentru mâncare, de exemplu atunci când stoarcem o lămâie peste o porție de scoici. Astfel, cel mai indicat vin pentru un asemenea preparat este Sauvignon Blanc.
Preparate cu brânză și vin Rose sec
Un pahar de vin Rose sec va reuși întotdeauna să înnobileze un preparat greu, pe bază de brânză. În timp ce unele brânzeturi se vor potrivi mai bine cu un vin alb sec și altele pot fi asociate minunat cu vinul roșu, toate preparatele cu brânză se potrivesc perfect un rose sec, care posedă aciditatea unui vin alb, dar și caracterul fructat al unui vin roșu.
Desert cu ciocolată amăruie și vin Zinfandel
Deserturile și alte preparate dulci par foarte ușor de combinat cu vinuri, firește, tot dulci. Există, însă, mai multe niveluri de dulceață ale unui preparat. În ceea ce privește prăjiturile, trebuie să te asiguri că vinul este puțin mai dulce decât preparatul din farfurie. Chiar dacă ciocolata și vinul roșu reprezintă o combinație renumită, îți recomandăm să asociezi un desert cu ciocolată amăruie cu un vin dulce, așa cum este Zinfandel. De asemenea, un gust excelent vor avea împreună un desert cu ciocolată dulce și un vin roșu sec.
Inspiră-te și tu din ideile noastre și fă cele mai bune asocieri ale vinului cu preparatele pe care le servești, pentru experiențe culinare unice și inovatoare, de fiecare dată!