Aspecte asupra carora instanta de judecata se pronunta o data cu desfacerea casatoriei

 • numelui de familie pe care sa il poarte soti dupa divort (pastrarea sau revenirea la numele purtat anterior casatoriei);
 • exercitarii autoritatii parintesti asupra minorilor (regula este exercitarea in comun, exceptia in mod exclusiv de catre unul dintre parinti);
 • stabilirii locuintei minorilor dupa divort;
 • stabilirea modalitatii de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii;
 • stabilirea contributiei la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a minorilor.

 

Ce probe pot sa administrez in cadrul unui proces de divort?

 • Inscrisuri: actele de stare civila, adeverinta de la locul de munca, diverse sms-uri, e-mailuri purtate intre parti, etc;
 • Interogatoriu: fiecare parte va fi citata cu mentiunea personal la interogatoriu;
 • Martori: fiecare parte poate sa propuna administrarea a doi, trei martori urmand ca instanta sa incuviinteze toti martori sau sa limiteze administrarea acestei probe la un martor;
 • Ancheta psiho-sociala, reprezentantii DGASPC vor verifica conditiile de care beneficiaza minorul in imobilul in care acesta locuieste;
 • Ascultarea minorului – daca are implinita varsta de 10 ani (in multe cazuri instanta ii asculta si pe minorii cu varsta de 7, 8 ani);
 • Precum si orice alte probe a caror necesitate reiese din dezbateri.

In toate cazurile, dupa administrarea probelor, instanta va avea in vedere la pronuntarea sentintei, ca decizia dispusa sa fie in interesul superior al minorului, ajutat de catre avocat divort.

Cat costa sa deschizi un proces de divort?

Taxa judiciara de timbru difera in functie de motivul pentru care se introduce in instanta o cerere de divort.

 

Prin urmare, divortul poate sa aiba loc:

 • prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
 • la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin doi ani;
 • atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
 • la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Atunci cand cererea de divort se face prin acordul sotilor, la solicitarea ambilor sau a unuia dintre ei acceptata de celalalt, taxa de timbru este de 200 de lei.

Taxa  de timbru este de doar 100 de lei atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt vatamate in mod grav si casatoria nu mai poate continua, precum si atunci cand cererea se introduce la solicitarea unuia dintre soti, in urma unei separari care a durat minimum doi ani.

Daca divortul se face la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea mariajului, taxa de timbru este de 50 de lei.

Tot cu 50 de lei este taxata si cererea referitoare la acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compensatorii.

Potrivit OUG 80/2013, costa cate 20 de lei fiecare cerere care nu este accesorie unei cereri de divort si care are ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei.

Aspecte importante cu privire la divort:

Codul civil prevede si varianta divortului prin acordul sotilor pe cale judiciara, care poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei sau daca exista sau nu copii rezultati din aceasta. In acest caz, instanta trebuie sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot.

In situatia in care sotii nu se inteleg in privinta divortului, instanta de judecata este singura care poate desface casatoria.

 

„Cu toate acestea, daca din probele administrate rezulta culpa ambilor soti, instanta poate pronunta divortul din culpa lor comuna, chiar daca numai unul dintre ei a facut cerere de divort”, este mentionat in actul citat.

In cazul cererii ca urmare a unei separari de minimum doi ani, divortul este pronuntat din culpa exclusiva a sotului reclamant, iar in cazul solicitarii  sotului a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, desfacerea mariajului se pronunta fara a mentiona culpa sotilor.

Important!  Partajul bunurilor comune ale sotilor poate fi facut odata cu divortul sau ulterior, dupa ce ramane definitiva sentinta de divort.

Alte Articole de 571 :