Au loc schimbari pentru soferi. Iata cum ar putea modifica noile reglementari costurile RCA

pret asigurare rca

Ministerul de Finante are in plan sa modifice legislatia pentru RCA, ca urmare a criticilor care sunt primite de la UE. Politele RCA se pot scumpi in mod considerabil dupa ce aceste modificari vor fi puse in practica, avand in vedere faptul ca statul are intentia de a da mana libera institutiilor de asigurare pentru anumite cheltuieli care sunt incluse in tarifele aferente primei de asigurare.

Cum se modifica pretul pentru asigurare auto?

Potrivit www.Romasig.ro, MFP propune sa fie abrogate toate cheltuielile administrative sau pentru vanzarea politelor RCA care ar putea sa fie incluse de asiguratori in tarifele politei RCA. In prezent, legile existente prevad faptul ca tot ce inseamna cheltuieli administrative sau de vanzare pentru polita de asigurare sunt incluse in tariful de prima si nu pot sa depaseasca in mod cumulat 25% din pretul final impus consumatorului. Acest lucru poate duce la cresterea costurilor pentru asigurare auto.

Cum se modifica preturile intr-un calculator RCA?

Un alt aspect important tine de faptul ca ceea ce obtin utilizatorii acum intr-un calculator RCA poate sa fie diferit dupa aprobarea acestei modificari. MFP arata ca in calculul tarifelor de prima, asiguratorul RCA poate sa utilizeze criterii de risc sau indici de incarcare, un coeficient de corectie si alte instrumente pentru ajustarea tarifelor de prima, respectand totodata principiile acceptate general. Legile actuale fac referire la coeficientii pentru corectie si pentru majorare.

De asemenea, ministerul este cel care propune si eliminarea obligatiei ASF de a reglementa modul de calcul pentru tarifele de prima, pentru criteriile de risc si pentru indicii de incarcare a coeficientilor de majorare sau de corectie sau pentru alte instrumente de ajustare a tuturor tarifelor pentru prima de asigurare, conditii in care calculele vor avea in vedere respectarea tuturor principiilor general acceptate.

Ce inseamna RCA ieftin si cum se modifica notiunea de asigurat cu risc ridicat

Deoarece CE considera ca prin modul actual de functionare este ingradita libertatea de tarifare, prin modul in care se impune valoarea calculata si ofertata de BAAR si nu de RCA, propune o modificare a legii care vizeaza eliminarea obligatiei BAAR de a oferta prima de asigurare in cazul acestui tip de asigurat. Este foarte posibil ca astfel, notiunea de RCA ieftin sa se schimbe considerabil si sa nu mai fie disponibile polite RCA la preturi foarte mici.

De asemenea se ia in calcul si posibilitatea de a obliga BAAR sa aloce titlul de asigurat cu risc ridicat in functie de politica si procedurile proprii, interne, care pot stabili si conditiile prin care poate fi incheiata asigurarea, asumata de toti membrii din BAAR. Sunt stabilite si o serie de reguli pentru conduita care se aplica membrilor BAAR inclusiv pentru a incheia asigurari RCA in cazul acestor asigurati cu regim special si cu risc ridicat.

Ministerul ia in calcul si corelarea tuturor prevederilor legale care vizeaza polita RCA, astfel incat toate institutiile sa functioneze relativ similar.

Toate aceste modificari se pot dovedi a nu fi deloc in folosul utilizatorului de RCA, insa favorizeaza cu mult firmele care incheie astfel de polite de asigurare.

Alte Articole de 1 :

Ai nevoie de servicii grafica Hai sa vorbim!

Ai nevoie de servicii grafica? Hai sa vorbim!

Designul grafic sau servicii grafica reprezinta un proces de creatie care trebuie sa transmita un mesaj convingator si bine orientat spre publicul tinta. Contactul intre un furnizor de servicii sau...