Fitoterapia este o ramură a medicinei teoretice și practice bazată pe studiul științific și pe utilizarea plantelor medicinale sau a medicamentelor derivate din acestea în scopuri medicale sau preventive. Fitoterapia are un efect benefic asupra întregului organism – are un efect general de întărire și imunomodulator. Fitoterapia este foarte eficientă, inofensivă și nu are practic contraindicații.
De ce să alegi fitoterapia
Cu plantele medicinale, natura însăși este mamă blândă, ușoară, cu cel mai puțin efect asupra pacientului. În corpul uman, în acest caz, vine un întreg complex de compuși biologic activi înrudiți, care pătrund ușor în țesut și acționează direct la sursa problemei. Fitoterapia este un remediu puternic și inofensiv care necesită o abordare științifică serioasă și poate fi primul pas spre un stil de viață sănătos.
Nu-ți autodiagnostica afecțiunile
Este foarte important ca oamenii să nu apeleze la autodiagnosticare. Orice medicament (pe bază de plante sau de altă natură) trebuie luat sub supravegherea unui practician avizat și calificat. La fel, sfaturi în nutriție și alegerea unei anumite diete trebuie să fie primite doar de la un specialist în domeniu.
În acest sens, automedicația în fitoterapie poate fi periculoasă, deoarece fiecare plantă medicinală are propriile sale caracteristici, doze recomandate și posibile contraindicații.
De ce automedicația nu este o alegere reușită – 4 motive să apelezi la fitoterapie doar sub supravegherea specialistului
- Autodiagnoza incorectă
Primul motiv pentru care ar trebui să apelezi la ajutorul unui specialist în fitoterapie este riscul de a-ți pune un diagnostic greșit;
- Automedicația duce la întârzierea solicitării unui sfat medical adecvat și a unui tratament corespunzător
Aceasta îți prelungește timpul în care nu vei căuta un sfat medical adecvat și un tratament corespunzător;
- Efecte adverse potențiale
Dacă e să spunem adevărul, ai mai mult de pierdut decât de câștigat atunci când apelezi la automedicație. Pe cât de utile sunt aceste suplimente din plante atunci când sunt luate conform sfaturilor unui medic, pe atât de periculoase sunt atunci când le folosești în mod abuziv;
- Înrăutățirea afecțiunii pe care individul încearcă să se auto trateze
Atunci când apelezi la automedicație, riști să înrăutățești starea de sănătate pe care încerci să o rezolvi.
Indiferent de faptul că automedicația a devenit răspândită în această perioadă, este important să renunți la acest act, deoarece ai mai mult de pierdut decât de câștigat în această practică riscantă.
Doar un specialist în domeniu te poate ajuta să tratezi anumite afecțiuni cu ajutorul fitoterapiei – conștient și sigur.