conturi in euro

Bucătăria, sufletul casei – cum amenajăm o bucătărie funcțională și bine organizată

Să facem o incursiune în memorie: e decembrie, iar din bucătărie vine miros de cozonac proaspăt scos din cuptor. Te duci să furi o bucățică, pentru că nu mai ai răbdare să te așezi la masă. Iar imaginea mamei sau a bunici în fața cuptorului îți surâde în minte ca și cum ar fi fost ieri.Bucătăria este, din multe considerente, sufletul casei. Acolo gătim, ne strângem cu cei dragi în jurul mesei, savurăm împreună cafeaua leneșă de duminică dimineața.

 

De aceea, când vine vorba de designul interior al bucătăriei, e cazul să îi acordăm mai multă importanță ca până acum – Raluca Pavel, arhitecță si co-fondatoare a studioului de arhitectura FourDesign ți-a pregătit cele mai importante sfaturi de care să ții cont pentru a creiona o bucătărie funcțională, bine organizată și, bineînțeles, estetică.

 

Planificarea spațiului, mai importantă ca niciodată

 

Un designer de interior va ști că, în ce privește bucătăria, planificarea spațiului este poate cel mai important pilon. Practic, trebuie să îți răspunzi la întrebarea: este totul acolo unde am nevoie? Ia în calcul cum și cu ce frecvență folosești diferite itemuri din bucătăria ta – este plita la distanță față de chiuvetă?Ai acces cu ușurință la frigider? Este zona de gătit suficient de spațioasă? Dar cea de luat masa? În ce privește bucătăria, trebuie să gândești întâi funcțional, și de abia apoi estetic.

 

Am schimbat o bucătărie de 5 ori odată, până echipa responsabilă de realizarea mobilierului a adus-o întocmai cum am desenat-o noi și cum i-am prezentat-o clientului.Totul în șantierele noastre este gândit, aliniat și realizat așa cum trebuie, altfel daramam pana e așa cum trebuie, nu acceptăm compromisuri. – arh. Raluca Pavel

 

Finisaje & culori

 

După ce te-ai asigurat că ai determinat ce necesități funcționale ale spațiului ai, poți gravita ușor-ușor înspre estetic. Gândește-te la paleta de culori pe care ai vrea să o abordezi, dar nu înainte de a te documenta cu privire la psihologia culorilor: unele nuanțe inhibă pofta de mâncare, în timp ce altele o accentuează.

 

Design-ul bucătăriei trebuie să fie atent corelat cu cel al întregului spațiu și putem face acest lucru prin cromatica pe care o alegem sau prin finisajele pentru care vom opta.Este bine să alegem mai multe nuanțe pentru mobilierul bucătăriei decât una singură deoarece putem astfel crea un joc compozițional care să dea impresia unui spațiu mai mare, efect pe care reușim de asemenea să îl obținem prin alternarea suprafețelor mate cu cele lucioase.  – arh. Raluca Pavel

 

Iar când vine vorba de finisaje, documentează-te cu atenție înainte: ce tip de blat vei vrea? Cum să fie insula de bucătărie? Iar pe jos, ai o podea rezistentă traficului? Și faianța ar trebui să fie îngăduitoare cu aburul și grăsimea.

 

Depozitarea și iluminatul – cât sunt de relevante?

 

Răspunsul scurt ar fi: foarte relevante. Poate chiar printre cele mai relevante aspecte pe care să le bifezi atunci când îți amenajezi bucătăria, dacă vrei ca ea să fie funcțională. În primul rând, una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face este să nu aloci suficient spațiu pentru depozitare.

 

Gândește-te la toate elementele pe care le ai în bucătărie – de la oale, vase, farfurii, căni, până la alimente neperisabile etc și scrie în prealabil locul în care le vei depozita. Poți face dulapuri până în tavan, pentru că nu ar trebui să neglijezi depozitarea verticală.

 

Chiar dacă o bucătărie minimalistă ne-ar plăcea tuturor, adevărul e că bucătăria e spațiul care cuprinde extrem de multe obiecte, pe care ar fi bine să nu le lași aievea pe blaturi, doar pentru că nu ai unde să le depozitezi.

 

Contrar celorlalte camere din casă, în bucătărie nu îți dorești o lumină difuză: și mai mult de atât, nu vrei ca lumina să îți vină din spate atunci când gătești. Trebuie să te asiguri că sursele de iluminat sunt poziționate corect.

 

Există mai mult tipuri de iluminat necesare într-o bucătărie. Iluminatul general, cel de accent deasupra blatului de lucru și un iluminat difuz, care să asigure o atmosferă plăcută și relaxantă deasupra zonei de luat masa. – arh. Raluca Pavel

 

Smart kitchen, soluția viitorului?

 

Într-o eră a modernizării continue, spațiile smart nu mai sunt, cum erau acum câțiva ani, un moft utopic – elementele inteligente sunt prezente în din ce în ce mai multe amenajări interioare, pentru că am înțeles cât de mult ne ușurează viața. Iar dacă poți simplifica ceva în timp ce îți îmbunătățești calitatea vieții, fă-o.

 

De la materialele utilizate pentru confecționarea blatului și a zonei de backsplash, care prin noile tehnologii sunt estetice și ușor de curățat și până la opțiunea de reglare a  temperaturii optime și a iluminatului pe zone totul poate fi tehnologizat și adaptat nevoilor tale pentru a face ca timpul alocat gătitului să fie cât mai eficient și cât mai plăcut. – arh. Raluca Pavel

 

O bucătărie poate deveni smart cu ajutorul frigiderului inteligent – care folosește inteligența artificială să-ți spună ce poți găti cu ce ai în frigider -, roboților de bucătărie care te așteaptă cu mâncarea gata preparată, dar și cu ajutorul mașinilor de spălat vase smart și a espressoarelor gata să-ți facă dimineața mai bună.O bucătărie inteligentă îți aduce, pe scurt, nu doar confort – ci și un plus de siguranță, coordonată pe care o vânăm din ce în ce mai mult.

 

Cei mai mulți dintre noi asociem bucătăria cu sentimentul de „acasă”; cu amintirea bunicii gătind în copilărie, cu amintirea zilelor în care eram alături de cei dragi. Astăzi, bucătăria înseamnă la fel de mult și încă ceva: îți guvernează întreaga zi.

 

Nu mai e un secret faptul că felul în care începi dimineața influențează întreaga zi – cum ar fi să o începi într-o bucătărie mai performantă ca niciodată, o bucătărie în care espressorul îți face cafeaua așa cum îți place, încă de dinainte să te trezești? Așa că dacă ai idei amenajare living dar nu stii cu cine sa pornesti la drum, speram ca ti-am dat un răspuns în acest articol.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de bloom2017:

Energia solara este o sursa de energie curata, durabila și abundenta, care a devenit tot mai populara in ultimii ani. Aceasta tehnologie folosește panouri solare pentru a transforma energia solara in energie electrica utilizabila.
Stim cat de important este sa selectam doar cele mai bune cadouri promotionale si cadouri personalizate. Chiar daca inca mai exista oameni care inca mai scriu mai putin in fiecare zi cu stiloul, pixurile vor juca intotdeauna cel mai mare rol.
Locul de joacă perfect există și îl poți găsi în București! Este vorba despre The Clouds, un spațiu de lux frecventat de copiii vedetelor, care adoră să-și sărbătorească aici zilele de naștere. Încă de la intrarea în locație, participanții mici și mari sunt
La fiecare început de an se stabilesc noile tendințe în modă, în culori și este valabil și pentru design-ul interior. Majoritatea tendințelor din prezent pare că vor fi durabile și nu doar pentru câteva luni, ceea ce la face mai ușor de integrat pe termen lung
Mereu există în bucătăria noastră produse în cantitate mică pe care nu știm cum să le folosim. Pentru a organiza cel mai bine astfel de produse putem opta pentru prepararea unor rețele practice, în așa fel încât să nu aruncăm nimic.