Toată lumea iubește burgerii, în primul rând pentru că sunt foarte sățioși și combinația de carne, chifle pufoase, legume și cașcaval acoperă necesarul de macro- și micronutrienți pentru o întreagă masă. Totuși, probabil ai auzit foarte des că burgerii sunt nesănătoși și nu sunt indicați într-o dietă. Da, asta este adevărat, dar este vorba despre burgerii pe care îi cumperi de la restaurant și fast-food.
În primul rând, totul se rezumă la carne. În burgerii tradiționali, carnea este prăjită în ulei încins, ceea ce face ca aceasta să absoarbă foarte multe grăsimi. Uleiul este, în esență, grăsime de origine vegetală, care are un conținut foarte mare de colesterol. Colesterolul joacă un rol semnificativ în apariția plăcilor de aterom, responsabile de instalarea diferitelor afecțiuni de ordin cardiovascular.Află cum să gătești burger sănătos pentru a te bucura, în continuare, de acest preparat!
Folosește ingrediente naturale
Dacă vrei să gătești un burger de pui ca la carte, este important să folosești ingrediente organice, bio. Spre deosebire de agricultura convențională, cea bio nu utilizează compuși chimici, sintetici, în procesele de cultivare, îngrijire și recoltare. Cu alte cuvinte, produsele bio nu sunt tratate cu pesticide, erbicide, insecticide și hormoni de creștere. De asemenea, agricultura bio nu se aliniază standardelor de inginerie genetică, deci nu utilizează OMG-uri.
Spre exemplu, optează pentru chifle din făină integrală, în loc de chifle cu făină albă. De ce? Pentru că făina albă este rafinată, adică supusă unui proces industrial care presupune eliminarea fibrelor vegetale din compoziția ei. Fibrele vegetale sunt poliglucide care joacă un rol esențial în menținerea sănătății tranzitului intestinal și a aparatului digestiv. Există studii care certifică faptul că un aport adecvat de fibre zilnice scade incidența apariției cancerului de colon.
Prăjitul în ulei este problema
Din păcate, foarte multe alimente își pierd din micronutrienți, vitamine și minerale în urma prăjirii. Acest proces termic denaturează compușii benefici prezenți în majoritatea alimentelor, aceștia fiind absorbți în mică măsură, sau chiar deloc, la nivel intestinal. În schimb, poți opta pentru alte alternative de a pregăti carnea pentru burger, cum ar fi să o gătești la grătarul electric (sau cu lemne) sau chiar la aburi.
Cea mai buna friteuza cu aer cald nu doar că asigură gătirea termică a cărnii, dar nici nu dăunează compușilor esențiali pe care aceasta îi conține. Carnea este un aliment bogat în macronutrienți esențiali organismului, dar conține și vitamine și săruri minerale, cum ar fi zinc, fier și potasiu. Prepararea la aburi nu doar că este mult mai sănătoasă, dar nu dăunează proprietăților organoleptice ale alimentelor (gust, miros, savoare).
Alegând alternative de pregătire ale cărnii, în locul uleiului și prăjitului, vei învăța cum poți pregăti foarte multe alimente într-un mod mult mai sănătos, și astfel, încetul cu încetul, vei adopta un stil de viață mult mai sustenabil. De asemenea, cum apa este mult mai accesibilă decât uleiul vegetal, vei economisi și bani. În cele din urmă, este vorba despre a căuta, întotdeauna, alternative mult mai sănătoase pentru mâncărurile tale preferate.