Caracteristicile esentiale ale materialelor de constructie

9materialesocosconstruct

Materialele de constructie joaca un rol esential in ceea ce priveste rezistenta, calitatea si stabilitatea lucrarilor in cadrul carora acestea sunt utilizate. Cine si-ar dori sa locuiasca intr-o casa ai carei pereti sa se surpe sau sa se darame la cea mai simpla rafala de vant?

Din acest motiv, este esential ca orice casa sa fie construita sau renovata cu ajutorul unor materiale de constructii de calitate si rezistente in timp. Iata cateva dintre cele mai importante proprietati ale acestor materiale de care trebuie sa tineti cont atunci cand le alegeti pentru proiectele de constructie sau de renovare a locuintelor.

DURABILITATE IN TIMP

Acestea trebuie sa fie rezistente la factorii externi de ordin biologic si chimic. Aceasta caracteristica se refera nu doar la durabilitatea acestora in timp ci si la factori precum culoarea si aspectul acestora pe termen scurt si lung.

Numeroase materiale utilizate in cadrul proiectelor de constructii se decoloreaza cu usurinta dupa cativa ani de expunere la razele ultraviolete (UV). Prin urmare, acele materiale utilizate in constructii trebuie sa fie stabile la UV.  In schimb, materialele care sunt utilizate numai in interior nu trebuie sa fie la fel de stabile UV.

REZISTENTA SPORITA

Orice componenta a unei cladiri este supusa unui anumit nivel de forta si astfel fiecare dintre componente trebuie sa fie capabile sa sustina sarcinile care ii revin. Multe componente ale cladirilor au elemente suplimentare atasate. Din acest motiv, materialele de constructie pot fi evaluate in ceea ce priveste rezistenta lor la compresiune sau tractiune.

REZISTENTA LA UZURA

In industria constructiilor, termenul de uzura este cunoscut ca si rezistenta la abraziune. Acesta reprezinta un factor esential pentru zone precum finisajele de la nivelul pardoselii. Cu toate acestea, un factor important de mentionat este acela ca fiecare parte a cladirii este supusa unui anumit nivel de abraziune si trebuie sa fie caracterizata de o rezistenta optima.

Puteti masura rezistenta la abraziune a unui material de constructie prin efectuarea unui test standardizat.  Esantionul de material este cantarit inainte si după testare. Diferenta in greutate ne indica cat de mult material a fost pierdut in timpul testului. Cu cat s-a pierduit mai mult material, cu atat este mai putin rezistent acesta la abraziune.

ASPECT SI PROPRIETATI DIMENSIONALE

Culoarea si finisajul de suprafata contureaza aspectul general al materialelor de constructie. Combinarea culorilor si a finisajului de suprafata este o practica frecventa care conduce la crearea unor modele artistice atragatoare pentru clienti.

In ceea ce priveste culoarea, suntem interesati de proprietatea unui material care sa filtreze si sa reflecte lumina. Reactia noastra si perceptia luminilor depind de lungimile de unda. Pentru scopuri de inginerie, comparatie și comunicare, trebuie sa existe masuratori standard si specificatii de culoare. Sunt necesari patru parametri, trei pentru cantitatile relative de componente rosii, verzi si albastre si una pentru luminozitate, pentru a specifica o culoare.

Trebuie să se dezvolte concepte si termeni specifici pentru descrierea caracteristicilor de suprafata. Exista mai mult de 20 de parametri matematici aplicați descrierii suprafetei iar cativa dintre termeni sunt: ​​rugozitatea, caracteristicile neregulate ale materialului, inaltimea, latimea, asezarea si directia de pe suprafata.

Alte Articole de 1 :

hotel vs hostel

Diferentele dintre hotel si hostel

Cu toate ca diferentele dintre un hotel si un hostel sunt evidente, exista multi oameni care nu cunosc aceste diferente si fac rezervari la hosteluri, avand astfel o surpriza la...