Care sunt cele mai noi tendinte in serviciile de logistica

La fel ca in intreaga economie cu diversele sale industrii, tehnologiile emergente, gadgeturile, programele si platformele customizate, gadgeturile si AI devin din ce in ce mai des folosite. In serviciile de logistica, aceasta transformare digitala se impune cu atata mai mult, datorita complexitatii si multitudinii de operatiuni care au loc intr-o singura zi de lucru. Astfel, fara tehnologizare, digitizare si digitalizare, serviciile din domeniul logisticii nu ar putea performa intr-o piata extrem de concurentiala.

Conform unui studiu aparut anul trecut publicat de o companie de consultanta in business, cele mai importante tendinte din zona tehnologiilor in domeniul logisticii sunt:

Inteligenta artificiala (IA) a inceput sa fie utilizata in aplicatiile din domeniul logistic si devine o alegere cautata de companiile care doresc sa-si eficientizeze potentialul. Cele mai recente studii subliniaza ca nivelul de automatizare se va dubla in urmatorii cinci ani, in timp ce colectarea cat mai multor date a inceput deja.

Internet of Things (IoT) reprezinta un concept comun pentru gadgeturile si softeware-ul utilizat in zona serviciilor de logistica, a aplicatiilor dedicate. Exista mai multe tipuri de aplicatii si de solutii de gestionare a datelor sau de operativitate in zona serviciilor de transport sau de time management. Aici putem include si dispozitivele mobile care pot incorpora o intreaga serie de aplicatii mobile extrem de utile pentru cei care lucreaza in zona servicilor de logistica.

Tehnologiile omnichannel

In acest caz, accentul care cade pe eficientizarea costurilor, face ca tehnologia omnichannel sa devina o experienta din ce in ce mai adoptata de cei care vor sa ofere clientilor posibilitati multiple de achizitionare, integrand atat partea de magazin online, cat si serviciile de care clientii beneficiaza in magazin. Acesta poate aduce beneficii, eficientizand procesul de achizitie online, dar si riscuri, unele comenzi dovedindu-se neprofitabile, se mentioneaza in studiul HTSS.

Big Data si Analytics in Cloud

Traim intr-o era conectata online, in care datele stocate in cloud aduc o multime de beneficii legate de costuri dar care si presupun o multime de riscuri si investitii in zona de securitate online. Conform studiului citat, „masurile de securitate tot mai aspre inlatura teama de a utiliza solutiile de cloud, companiile dorindu-si tot mai mult tehnologie rapida, performanta si flexibila. Solutiile traditionale pierd teren in fata beneficiilor oferite de cloud, care permite lanturilor de aprovizionare sa raspunda mai bine cererilor, iar echipelor de management sa inteleaga mai bine costurile generate de activitatea de warehouse management system (WHS).”

In cadrul HOPI Romania, toate operatiunile logistice se efectueaza prin scanare utilizand o aplicatie software WMS (dezvoltata de SAP) in care gestiunea este organizata pe loturi si date de expirare, astfel incat se elimina posibilitatea erorii umane. Operam dupa principiile FIFO, FEFO, LEFO, conform cerintelor clientilor; toate operatiunile in depozit utilizeaza scannere wireless. La cerere putem oferi o integrare avansata cu sistemul Dvs ERP.

Nume: Andrei Razvan
Functie: Director Vanzari
Email: randrei@hopiro.ro
Telefon: 0758052426