Dacă ești proprietarul unui apartament din București, pe care vrei să îl dai în chirie, probabil că te vei întâlni cu întrebarea: “Care este suma de bani pe care trebuie să o cer lunar ca și chirie?”. Pe de altă parte, te poți afla în situația de a căuta un apartament de închiriat în București și ajungi să-ți pui întrebarea: “Chiria cerută de proprietar este cea corectă?”. Indiferent în care din cele două situații te aflii, trebuie să știi că există câțiva factori care influențează prețul unei chirii.
Astfel că, dacă vrei să aflii câți bani merită să dai pentru o lună de chirie sau dacă vrei să știi ce ofertă să îi faci viitorului tău chiriaș, atunci trebuie să ții cont de câteva reguli nescrise. Pentru a-ți ușura puțin munca, îți vom prezenta principalele criterii pe baza cărora se stabilește valoarea unei chirii:
Locul în care este amplasat apartamentul – un criteriu foarte important
Cel mai important criteriu în funcție de care se stabilește prețul unei chirii este orașul în care este situat apartamentul. De exemplu, în orașele mari, precum București, Cluj, Timișoara sau Constanța, unde tot mai multe persoane vor să locuiască, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, și prețurile vor fi unele pe măsură. Pe de altă parte, trebuie ținut cont și din ce zonă a orașului face parte apartamentul respectiv. Este evident că va trebui să plătești mai mult pentru apartamente cu 3 camere Obor, în comparație cu un apartament tot cu 3 camere, dar care este situat în cartierul Militari. În general, va trebui să scoți mai mulți bani din buzunar dacă vrei să stai cât mai aproape de centrul orașului.
Cu cât este mai dotat un apartament, cu atât acesta valorează mai mult
Este evident că nu ai ce să faci într-un apartament nemobilat. De asemenea, dacă apartamentul respectiv este parțial mobilat, dar nu are toate dotările și, de exemplu, îi lipsește televizorul, frigiderul sau aragazul, chiriașul va fi nevoit să scoată bani din buzunar pentru a-și achiziționa ce îi lipsește. Astfel, un apartament mobilat, care are toate dotările necesare va avea un preț al chiriei mai ridicat în comparație cu unul nemobilat sau care este mobilat parțial.
Pe de altă parte, trebuie ținut cont de faptul că și modul în care este renovat apartamentul va fi influența prețul chiriei. De exemplu, un apartament cu mobilă veche va avea un preț mai scăzut în comparație cu un apartament cu același număr de camere și cu aceleași dotări, dar care a fost proaspăt renovat, care are mobilă și electrocasnice noi și care are un design modern și primitior.
Mijloacele de transport în comun – o necesitate în București
Atunci când vine vorba de orașele importante și mai ales de capitală, traficul este principalul dușman al locuitorilor. Din acest motiv, oamenii tind să apeleze la alte variante pentru a ajunge în anumite locuri, astfel că au nevoie de acces la mijloacele de transport în comun. Acesta este un alt factor care influențează nivelul unei chirii. De exemplu, dacă în apropierea apartamentului se află o stație de metrou, atunci prețul chiriei pe care trebuie să o primești, respectiv pe care trebuie să o plătești va fi mai mare.
Vechimea construcției – un detaliu care contează
Cu cât o clădire este mai veche, cu atât riscul seismic este mai ridicat, ceea ce determină o scădere a valorii acesteia. Nimeni nu își dorește să stea într-o clădire foarte veche, unde nu se simte în siguranță. Ca să înțelegi cât de important este acest criteriu, îți voi da următorul exemplu: avem două apartamente cu 2 camere la Unirii, situate în apropiere de metrou. Primul dintre ele se află într-o clădire veche, care este marcată cu „bulină roșie”, iar cel de-al doilea se află într-un bloc nou, abia construit. Diferența de preț între cele două poate ajunge chiar și la 200 de euro.
Numărul de camere și tipul de compartimentare
Este foarte important care este numărul de camere pe care îl are un apartament, acesta fiind un criteriu cu o influență mare în ceea ce privește prețul chiriei. Un apartament cu două camere va avea un preț mai scăzut față de un apartament cu trei sau patru camere. De asemenea, un apartament decomandat va avea o valoare mai ridicată în comparație cu unul nedecomandat.
Piața imobiliară – cea care ghidează prețul unei chirii
Atunci când vrei să aflii care ar trebui să fie nivelul unei chirii, trebuie să știi faptul că toate prețurile trebuie să se alinieze la un nivel dat la un anumit moment, pentru un apartament situat în același oraș, într-o zonă similar, cu aceeași vechime și cu dotări asemănătoare. Prețul unei chirii diferă de la o perioadă la alta, în funcție de variația cursului valutar. De asemenea, chiriile pot crește în anumite perioade, ca de exemplu toamna, când studenții sunt în căutarea unui loc în care să stea pentru perioada facultății. Pe de altă parte, acestea pot avea și scăderi, cum a fost, de exemplu, în perioada crizei provocate de coronavirus, care și-a pus amprenta și pe piața imobiliară.
Așadar, indiferent că vrei să îți cauți chirie sau că ești în căutarea unui chiriaș, trebuie să ții cont de aceste șase aspecte, pentru a afla care este prețul corect al apartamentului pe care îl vrei închiria sau pe care îl deții.