Aceasta afectiune este mai frecventa la copii dar, cu toate acestea, se poate dezvolta, de asemenea, si la adulti. Afectiunea se manifesta, de obicei, pe termen lung (cronica), desi la unii copii se poate imbunatati in mod semnificativ sau chiar vindeca complet, pe masura ce inainteaza in varsta.
Eczema atopica face ca pielea sa devina uscata, crapata, inflamata si rosie. Exista persoane care dezvolta doar mici blistere de piele uscata, dar altele pot avea pielea rosie si inflamata pe tot corpul. Desi eczema atopica poate afecta orice parte a corpului, aceasta se dezvolta cel mai adesea pe maini, interiorul coatelor, spatele genunchilor, fata si scalp.
De obicei, persoanele cu eczeme atopice au perioade in care simptomele sunt mai putin vizibile, precum si perioade in care simptomele devin mai severe (eruptii cutanate). In momentul in care se constata simptome de eczema atopica trebuie sa se consulte un medic. Un specialist va examina pielea si va adresa intrebari pentru a afla informatii ce tin de urmatoarele aspecte:
– Daca eruptia este insotita de mancarime;
– Cand au inceput simptomele;
– Daca exista o istorie a eczemelor atopice in familie;
– Daca pacientul sufera de alte afectiuni, precum alergii sau astm bronsic;
– Daca ceva din dieta sau stilul de viata al pacientului poate contribui la simptome.
De obicei, pentru a fi diagnosticata cu eczema atopica, o persoana trebuie sa fi avut stari de mancarime a pielii in ultimele 12 luni si sa se regaseasca in urmatoarele situatii:
– Piele vizibil iritata si rosie – de exemplu, in interiorul coatelor sau al genunchilor;
– Un istoric iritatii ale pielii in aceleasi zone mentionate mai sus;
– In general, pielea uscata in ultimele 12 luni;
– Un istoric al astmului sau a febrei fanului;
Cauza exacta a eczemelor atopice este necunoscuta, dar este clar ca nu este vorba despre un singur factor. Eczema atopica apare deseori la persoanele care au alergii – “atopic” inseamna sensibilitate la alergeni.
Simptomele eczemei atopice au adesea anumite declansatoare, cum ar fi sapunurile, detergentii, stresul si vremea. Uneori alergiile alimentare pot juca un rol important, mai ales la copiii mici. Este posibil ca pacientului sa i se solicite sa pastreze un jurnal al produselor alimentare pe care le consuma, in incercarea de a se stabili daca un anumit produs declanseaza simptomele. Testele alergice nu sunt de obicei necesare, desi uneori sunt utile pentru a identifica daca o anumita alergie poate declansa simptomele eczemei atopice.