Directia masinii este extrem de importanta pentru siguranta tuturor celor care o folosesc. Piesa responsabila pentru transmiterea si amplificarea fortei care se aplica volanului si care da directia este caseta de directie.
Nu toate casetele de directie sunt la fel. Conform celor de la casete-directie.ro, exista mai multe tipuri de casete, diferentiate in functie de tipul elementului conducator si condus, care transmite forta de la volan la axul levierului de directie. In general, sunt folosite elemente precum melcul cilindric, melcul globoidal, surubul, roata dintata pentru elementele conducatoare si un sector dintat, role, manivele, piulite sau cremaliere pentru elementul condus. La masinile noi lucrurile sunt destul de clare. Cel mai adesea este folosit un melc globoidal cu rola sau un pinion cu cremaliera.
Indiferent care este sistemul folosit pentru caseta de directie, aceasta se poate uza si poate cauza probleme. Este bine, asadar, sa se cunoasca simptomele casetei defecte, in asa fel incat sa se poata ajunge intr-un service casete directie la timp.
Care sunt semnele care arata o caseta de directie defecta?
Exista multe semne care pot da alarma si pot crea nevoia unei reparatii casete:
1. Apar sunete in momentul virajelor. Sunetele sunt asemanatoare cu un mecanism in care piesele se freaca. De cele mai multe ori exact acest lucru se intampla: mecanismul nu mai functioneaza corect, piesele se freaca intre ele, ceea ce duce la uzura;
2. Apare senzatia de balans in volan, acesta devenind moale si pierzandu-si din acuratete.
3. Masina incepe sa traga intr-o parte. IN momentul in care in caseta de directie apare joc, masina nu mai poate fi tinuta pe drum fara o directionare clara din volan, ajungand sa traga intr-o parte;
4. Servodirectia se opreste din a functiona, iar in bord se aprinde un martor luminos care sesizeaza problema;
5. Apar pete de lichid sub masina. Daca sub masina apare lichid hidraulic, semnele nu sunt tocmai bune. Exista sanse mari ca servodirectia sa fie distrusa complet.
Daca exista oricare dintre aceste semne, se poate identifica mai exact faptul ca exista probleme la caseta de directie. Astfel, masina trebuie sa fie amplasata pe o strada neteda si trebuie sa se miste de volan dintr-o parte in alta si de sus in jos. Daca exista joc sau deplasare, lucrurile sunt destul de clare.
De asemenea, se poate trage si impinge de volan pentru a se determina daca articulatiile si cuplajele sunt slabite sau se poate roti usor volanul la stanga sau la dreapta cu rotile drepte. In mers, se poate vira complet la stanga sau la dreapta, pentru a se descoperi daca exista zgomote sau vibratii.
Cum se repara caseta de directie?
De multe ori, reparatia nu este posibila, fiind necesara inlocuirea intregii piese. Alteori insa, caseta poate fi reconditionata cu ajutorul unor specialisti. Reconditionare poate sa insemne inlocuirea rulmentilor si a burdufelor sau inlocuirea axului dintat, ceea ce duce la costuri mult mai mici decat in cazul inlocuirii intregii casete.