Tulburările de ritm cardiac sau aritmiile se referă la situațiile în care inima bate prea rapid, prea lent sau haotic.
Având în vedere că inima este un sistem complex care controlează cum și când este pompat sângele în întregul organism, orice perturbare a acestui sistem poate afecta ritmul cardiac.
Deoarece inima este formată din patru camere, două superioare (atrii) și două inferioare (ventricule), aritmiile pot fi de mai multe tipuri, în funcție de locația în care apare anomalia.
Mai mult decât atât, în funcție de tip și de particularitățile fiecărui caz în parte, aritmiile sau tulburările de ritm pot fi asimptomatice sau pot cauza disconfort și durere, dispnee sau stare de leșin.
Având în vedere că anumite tipuri de aritmii pot pune viața în pericol sau pot cauza complicații severe, este recomandată apelarea la un consult medical specializat, medicul putând evidenția cauza exactă și tratamentul corespunzător.
Cauzele tulburărilor de ritm cardiac
Orice întrerupere a impulsurilor electrice care stimulează contracțiile inimii pot duce la apariția tulburărilor de ritm cardiac.
Una dintre potențialele cauze ale aritmiei poate fi stilul de viață practicat, consumul excesiv de alcool, cafeina sau droguri putând crește riscul de apariție a acestei probleme.
Mai mult decât atât, sănătatea generală poate contribui și ea la absența sau prezența aritmiei, persoanele cu hipertensiune arterială, apnee în somn, hipertiroidism sau diabet având de obicei o probabilitate mai mare de dezvoltare a tulburărilor de ritm cardiac.
Boala arterială coronariana și arterele blocate ale inimii pot reprezenta și ele potențiale cauze ale acestei probleme.
Adițional, schimbările aduse structurii inimii fie datorită factorilor genetici fie datorită anumitor afecțiuni cum ar fi țesutul cicatricial apărut în urma infarctului de miocard, pot contribui și ele la creșterea riscului de aritmie.
Chiar dacă exista multe cauze și factori de risc care pot duce la apariția acestor tulburări, vestea bună însă, este că există și numeroase opțiuni terapeutice care pot trata eficient această problemă.
4 opțiuni terapeutice pentru tulburările de ritm cardiac
Tratamentul aritmiei depinde de tip și de posibila prezență a altor afecțiuni adiționale. În funcție de fiecare caz în parte medicul specialist va alege abordarea cea mai corectă pentru a obține cele mai bune rezultate.
Câteva dintre opțiunile terapeutice pentru aritmie includ:
Implantarea unui stimulator cardiac
Stimulatorul cardiac este folosit ca formă de tratament pentru bradicardie sau ritmul cardiac lent.
Acesta este un dispozitiv implantat lângă inimă care ajută la controlul ritmului cardiac anormal prin eliberarea unor impulsuri electrice care stimulează inima să bată într-un ritm normal.
Defibrilator cardiac intern sau ICD
Un alt dispozitiv implantat, acesta fiind folosit însă la cazurile de tahicardie sau ritm cardiac rapid.
După introducerea acestuia, de obicei lângă claviculă, defibrilatorul cardiac intern va monitoriza constant ritmul cardiac și va stimula inima să revină la o viteză normală atunci când va detecta un ritm cardiac rapid.
Pregătirea pentru implantarea unui defibrilator cardiac presupune de regulă efectuarea unui examen clinic complet, analize de sânge, radiografie toracică și eliminarea oricărui potențial focar infecțios.
Ablația cardiacă
O procedură minim invazivă prin care este distrusă o porțiune de țesut cardiac pentru a preveni impulsurile electrice care ar putea duce la apariția tulburărilor de ritm.
Pentru a realiza această procedură, medicul va introduce un cateter la nivelul unui vas de sânge pe care îl va conduce apoi până la nivelul inimii și a porțiunii afectate.
Din acel moment, medicul va folosi căldura emisă de electrodul atașat pentru a leza porțiunea afectată, împiedicând astfel apariția în continuare a aritmiei.
Tratament medicamentos
Această formă de tratament este folosită pentru a reduce episoadele de aritmie și pentru a gestiona mai bine simptomele prezentate.
În funcție de rezultatul dorit medicul poate recomanda fie betablocante pentru a încetini ritmul cardiac, fie antiaritmice pentru a menține ritmul în limite normale sau medicamente menite să prevină formarea cheagurilor de sânge.
Toate aceste metode de tratament și multe altele pot fi obținute în clinici și spitale specializate, motiv pentru care este recomandată apelarea la un consult medical dacă apar simptome îngrijorătoare sau orice abateri de la normal.