O centrala termica in condensare functioneaza pe gaz sau ulei si a fost proiectata pentru a imbunatati eficienta energetica. Acest lucru se realizeaza prin tranformarea condensarii vaporilor de apa in caldura, fiind capabili sa recupereze o parte din caldura perioada din gazele reziduale. Singura diferenta intre un model in condensare si unul fara condensare se refera la cantitatea de calduta utilizabila pe care o produce, plus ca pot atinge o eficienta energetica de peste 90%. Afla care sunt cele mai bune centrale termice pe gaz de apartament in ghidul urmator, unde poti descoperi toate informatiile de care ai nevoie pentru a lua cea mai buna decizie.
Centrala termica foloseste gaz sau ulei drept combustibil si incepe sa arda atunci cand este aprinsa. In timp ce face acest lucru, introduce caldura de la arzator intr-un schimbator de caldura primar. Aerul cald circula prin schimbatorul de caldura si este tinut aici cat mai mult timp posibil crescand temperatura. Aceasta se va duce apoi catre calorifere.
Caldura trece si printr-o zona secundara de condensare, ceea ce alte centrale nu au. Pe masura ce face acest lucur, aerul cald se condenseaza, provocand picaturi sau vapori de apa care sunt colectati apoi si indepartati pentru a fi eliminati intr-un canal de scurgere. Acesta este unul dintre principalele avantaje ale centralelor in condesare, fiindca nicio centrala nu detine o astfel de eficienta.
Centralele in condensare sunt proiectate astfel incat sa recupereze mai multa caldura ianinte de a se pierde. La o centrala mai veche, probabil v-ati putea astepta la o caldura care lasa cosul sa fie de peste 200 de grade Celsius, insa cu un model mai nou, cu condensare, se reduce semnificativ la 55 de grade Celsius. In plus, sunt excelente in reciclarea caldurii pentr a creste temperatura apei reci care se intoarce.
De unde stiti daca centrala deja achizitionata este in condensare? Daca in prezent aveti deja o centrala instalata si nu sunteti sigur daca este in condensatie sau nu, exista cateva aspecte pe care le puteti verifica.
Cand a fost instalata? Daca centrala a fost instalata dupa aprilie 2005, reglementarile puse in aplicare conduc cagre centrala cu condensare.Toate centralele fabricate dupa perioada respectiva sunt in condensare.
Verificati tubul de fum. Daca centrala are un cos metalic pentru excesul de caze, atunci cel mai probabil este fara condensare. Cosurile de consensare sunt, de regula, printr-un perete exterior sau pe acoperis.
Aburul si conducta de scurgere. Daca puteti vedea aburul care iese din cos printr-un perete exterior sau acoperis si aveti si o teava de plastic alba care duce la o scurgere, atunci centrala este una cu condensare.
Daca in prezent nu aveti centrala cu condensare sau sistemul actual are mai mult de 10 ani, poate veti dori sa actualizati putin. Inlocuirea sistemului cu unul modern, foarte eficient, va asigura mai multa siguranta. In plus, centrala va functiona fara probleme in timpul iernii reci.
Am intalnit deseori intrebarea referitoare la necesitatea de scurgerea a unei centrale in condensare. In principiu, da, este nevoie de scurgere. Toate centralele moderne au nevoie de scurgere pentru a elimina condensul rezidual. De asemenea, alaturandu-se cosului extern, se va elibera gazul rezidual sub forma de abur.
Exista diferente semnificative atunci cand comparam centrala in condensare si cea fara condensare. De pilda, cu un model in condensare, obtineti schimbatorul de caldura secundar in condensatie facandu-l mult mai eficient decat in cazul unei centrale standard. Centralele standard au acelasi tip de schimbatoare de caldura primare, dar nu sunt la fel de eficiente. Schimbatoarele de caldura ale centralelelor cu condensare sunt poriectate pentru o eficienta ami mare. Un model standard emite gaze reziduale printr-un cos in aatmosfera la o temperatura de peste 200 de grade, lucru semnificativ redus in cazul unei centrale cu condensare.
Aportul de caldura este relativ acelasi – aproximativ 250 pana la 350 de grade, dar o centrala in condensare are un mod de lucru mult mai eficient spre deosebire de alte tipuri.
O alta intrebare des intalnita se refera la temperatura optima la care trebuie sa fie setata centrala in condensare. Daca o astfel de centrala este setata la o temperatura gresita, nu va fi la fel de eficienta pe cat ar putea. Scopul acesteia este sa economiseasca energie si caldura, asa ca asigurati-va ca functioneaza la o temperatura optima. Temperatura recomandata pentru incalzirea centralei ar trebuie sa fie undeva la 70 de grade Celsius, iar a apei calde undeva la 60 de grade Celsius.
Care sunt beneficiile unei centrale termice in condensare? Ei bine, aici este o discutie foarte ampla fiindca o astfel de centrala vine la pachet cu o multime de beneficii in comparatie cu modelele vechi. De pilda, asa cum am mentionat deja, rata de eficienta energetica este mai mare, de peste 90%, fiind un beneficiu foarte important. Totodata, va ajuta sa economisi bani la energia electrica, puteti programa centrala cu ajutorul termostatului astfel incat sa mentineti temperatura constanta. Mai mult decat atat, va ajuta sa economisiti spatiu fiindca poate fi ascunsa cu usurinta si nici nu ocupa mult spatiu.
In plus, in cazul in care va intrebati daca centralele cu condensare sunt sigure si fiabile, trebuie sa stiti ca nua veti de ce sa va ingrijorati. Acestea au trecut prin verificari ample de siguranta si sunt o solutie sigura pentru locuinta voastra. Beneficiaza de sigilare pentru izolatie termica, nu exista riscul ca ceva sa fie aspirat de centrala. De asemenea, membrii familiei nu pot intra in contact cu substante sau gaze toxice, fiindca totul este eliminat in siguranta prin sistemul extern de evacuare. Toate componentele folosite sunt la fel de fiabile precum centralele standard sau poate chiar mai mult.
Dar pentru a afla mai multe informatii utile despre centralele termice in conensare pe gaz, va invitam sa intrati pe www.centraletermicegaz.ro, unde veti gasi toate informatiile care va intereseaza.