Ce este spuma cu memorie intr-o saltea de dormit?

Saltelele sunt disponibile in mai multe stiluri, utilizeaza materiale diferite, iar spuma cu memorie a devenit una dintre cele mai populare.

Proiectata pentru prima data in anii 1960 pentru a fi folosita in scaunele si centurile de siguranta ale navelor spatiale NASA, spuma cu memorie care absoarbe socurile si amelioreaza presiunea a fost folosita si ca amortizare in casti si pantofi, precum si pentru utilizarea in proteze si in pernele pentru scaunele scaunelor cu rotile. Cu toate acestea, spuma cu memorie a fost introdusa ca material pentru saltele abia in anii 1990, cand Fagerdella World Foams a lansat salteaua suedeza emblematica TempurPedic. De atunci, saltelele din spuma cu memorie au explodat pe piata, in special odata cu cresterea marcilor de saltele-in-a-box.

Din ce este facuta spuma cu memorie?
Componenta principala a spumei cu memorie este un polimer (o substanta cu molecule mari, formata din mai multe subunitati mici, similare, legate intre ele) numit poliuretan. Poliuretanul este un polimer plastic incredibil de comun si versatil, care poate fi folosit pentru a produce o gama larga de materiale si produse, inclusiv mobilier precum canapelele si saltelele, dar si produse precum izolatia, vopsele lichide si grunduri, spuma de pulverizare, fibre elastice, piese auto si chiar elastomeri rezistenti precum rotile de lama de role.

Spuma cu memorie este ceea ce se numeste spuma poliuretanica „vascoelastica” sau spuma poliuretanica cu rezistenta redusa (LRPu). Aceasta este creata prin adaugarea de diversi compusi si aditivi la poliuretan, care se schimba in functie de tipul de spuma creat.

In cele din urma, aceste substante chimice afecteaza doua dintre principalele calitati ale spumei cu memorie: vascozitatea si elasticitatea. In contextul spumei cu memorie, atunci cand spunem ca materialul este „vascos”, ne referim la faptul ca ii ia mult timp sa isi schimbe forma sub presiune sau sa transfere energie dintr-un loc in altul. Cand spunem ca un material este „elastic”, inseamna ca se poate intinde sau contorsiona, dar revine la forma sau dimensiunea initiala atunci cand forta de intindere este inlaturata.

Diferiti producatori au „retete” diferite pentru substantele chimice pe care le adauga in spuma si pentru procesele pe care le folosesc pentru a crea spuma. Aceste retete si procese afecteaza senzatia si functia fiecarui produs individual din spuma cu memorie. Cu toate acestea, ca regula generala, spuma vascoelastica utilizata in majoritatea saltelelor din spuma cu memorie contine cel putin un anumit grad de un compus numit polieteri poliol, care ajuta la conferirea spumei atat elasticitate, cat si vascozitate.

Cum functioneaza spuma cu memorie?
Asa cum am subliniat mai sus, saltelele din spuma cu memorie sunt concepute pentru a se mula incet pe corp ca raspuns la presiune si, prin urmare, pentru a distribui uniform greutatea corpului. De asemenea, sunt concepute pentru a fi elastice si pentru a reveni la forma lor initiala odata ce greutatea corpului si presiunea sunt indepartate.

Spuma cu memorie se inmoaie atunci cand intra in contact cu caldura corpului, se muleaza pe contururile unice si distribuie greutatea in mod egal. Materialul raspunde diferit in functie de modul in care aplicati presiune sau „forta”. Daca aplicati presiunea rapid, spuma tinde sa isi schimbe forma mai incet. Acest lucru inseamna ca spuma cu memorie este excelenta la absorbtia fortei unui impact, motiv pentru care a fost folosita initial in domenii precum constructia navetelor spatiale. Atunci cand spuma cu memorie este folosita ca material pentru saltele, aceasta calitate ajuta salteaua sa amortizeze presiunea exercitatea de corp si creeaza senzatia de confort, adaptandu-se formelor corpului utilizatorului.

Tipuri de saltele cu memorie
Saltelele din spuma cu memorie sunt disponibile intr-o mare varietate de dimensiuni, forme si stiluri de constructie. Dincolo de diferentele de proprietate in ceea ce priveste compusii si procesele atunci cand vine vorba de fiecare produs din spuma, exista mai multe tipuri pe baza de spuma cu memorie.

In general, discutam despre trei tipuri principale de spuma cu memorie:

Traditionala
Aceasta este spuma de memorie originala, „clasica”. A fost prima spuma cu memorie care a intrat pe piata pentru uzul consumatorilor. Spuma cu memorie traditionala este proiectata sa se muleze pe corpul si este construita in modul pe care l-am prezentat mai sus. O problema cu spuma cu memorie traditionala este ca are tendinta de a retine caldura, ceea ce poate face ca suprafata de dormit a saltelelor care folosesc aceasta spuma sa devina incomod de calda. Celelalte doua tipuri de spuma cu memorie au fost create in parte pentru a rezolva aceasta problema.

Cu celule deschise
Spuma cu memorie cu celule deschise are aceleasi ingrediente ca si spuma cu memorie traditionala, dar cu o structura interna diferita. Saltelele din spuma cu memorie cu celule deschise au buzunare interne (sau, „celule deschise”) care permit ventilatia si fluxul de aer in toata salteaua, ceea ce ajuta la dispersarea caldurii.

Initial, saltelele din spuma cu memorie cu celule deschise erau mult mai putin dense, ceea ce afecta uneori fermitatea saltelei si le facea sa se simta mai putin sustinute. Cu toate acestea, au fost dezvoltate noi tehnologii de productie pentru a rezolva aceasta problema, pastrand in acelasi timp structura cu celule deschise a saltelei (si, prin urmare, pastrand efectul de racire).

Gel
Un alt tip de spuma cu memorie incorporeaza gel in constructia sa. De obicei, gelurile sunt adaugate la saltea prin pomparea in spuma a microperlelor pe baza de gel. Aceste microperle creeaza buzunare similare cu cele care exista in saltelele cu celule deschise. Mai degraba decat sa lase pur si simplu aerul sa treaca prin saltea, aceste geluri sunt in general materiale cu „schimbare de faza”, ceea ce inseamna ca absorb si elibereaza in mod activ caldura din corp.

Unele saltele folosesc spume care se incadreaza doar intr-una dintre aceste categorii, dar multe saltele moderne din spuma cu memorie incorporeaza mai multe, daca nu chiar toate trei.

In plus fata de aceste trei tipuri de baza, unii producatori de saltele din spuma cu memorie adauga acum alte materiale la saltelele lor, adesea in mod special in scopul racirii. Unul dintre aceste materiale este cuprul. Cuprul este foarte conductiv si ajuta atat la dispersarea caldurii, cat si la evacuarea umiditatii atunci cand este folosit in saltelele din spuma cu memorie. Exista saltele care se incadreaza in descrierea tuturor celor trei tipuri principale de spuma cu memorie care incorporeaza cupru in constructia lor.

O alta inovatie viitoare in domeniul spumei cu memorie este dezvoltarea de spume ecologice. Aceste spume de memorie ecologice (sau „spume de memorie mai ecologice”) incorporeaza mai multe materiale pe baza de plante decat saltelele obisnuite din spuma cu memorie. De exemplu, acestea pot inlocui o parte din compusii si derivatii pe baza de petrol utilizati in fabricarea standard a spumei cu memorie cu compusi si derivati din soia sau ulei de porumb. Aceste tehnici de fabricatie sunt inca relativ noi, dar devin tot mai frecvente pe masura ce tehnologia se dezvolta.

Asadar, daca si alegerea ta este salteaua din spuma cu memorie, atunci este obligatoriu sa aflati mai multe detalii despre ele. Ti-au atras atentia cateva modele, insa nu esti convins ca sunt alegerea potrivita? Atunci intra pe www.parerisaltele.ro/memorie/, pentru a afla mai multe informatii despre ele!

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de SEO MEDIA:

Ingrijirea tenului gras cu tendinta acneica necesita o abordare atenta si produse adecvate, ceea ce poate fi o provocare pentru multe dintre noi.
Curățarea terenurilor de vegetație și arbusti poate fi o sarcină dificilă și laborioasă, mai ales atunci când terenul este acoperit de vegetație densă sau arbusti înrădăcinați adânc.
În contextul creșterii preocupărilor legate de impactul asupra mediului înconjurător, industria ambalajelor a fost nevoită să găsească soluții mai sustenabile pentru a reduce impactul deșeurilor asupra planetei.
ntr-o lume a afacerilor în continuă evoluție, imaginea brandului și modul în care acesta este perceput de către clienți joacă un rol esențial în succesul oricărei companii.
Într-o lume în continuă schimbare, preocuparea pentru impactul asupra mediului înconjurător a devenit din ce în ce mai importantă.