Cu exceptia cazului in care v-ati ascuns sub o stanca in ultimii ani, fara indoiala ati auzit de multicookers (ganditi-va la omniprezentul InstantPot). Desigur, am profitat la maximum de aceste dispozitive uimitor de versatile si suntem convinsi ca nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie.
Dar, ce este mai exact un „multicooker”? Asa cum sugereaza si numele, acest aparat va permite sa executati cu usurinta o varietate de metode de gatit, de la gatit sub presiune la gatire lenta (ganditi-va la oala de gatit), la abur, la iaurt, la orez si cereale. Multicooker-urile au devenit extrem de populare pentru ca sunt usor de utilizat, fac gatitul simplu, sigur si rapid, fac curatarea simpla si iau locul unui arsenal de aparate de bucatarie, cum ar fi oale sub presiune, oale de gatit, aaparatul de orez si aparatele de iaurt. Desi nu sunt mici, ele ocupa mult mai putin spatiu decat daca ati achizitiona doua-trei aparate separat, pe care acest dispozitiv le integreaza.
Stiinta din spatele multicooker-ului se refera la o placa de inductie la nivelul bazei ce ofera o temperatura exceptional de precisa oalei de gatit si comenzi computerizate care regleaza caldura. Tehnologia cu inductie este cea care permite unui multicooker sa functioneze la fel de bine ca un aparat de iaurt de 8 ore la caldura scazuta, ca si o oala sub presiune la temperatura inalta. Gatirea lenta necesita o temperatura scazuta, care este foarte bine controlata pentru a preveni gatirea in exces, in timp ce rumenirea, sotarea si gatitul sub presiune necesita temperaturi mai ridicate controlate. Multicooker-ul face totul.
Ceea ce ne place cel mai mult la multicookere este usurinta si versatilitatea lor. Gatitul sub presiune pastreaza toata aroma si nutrientii care altfel se pierd intr-o oala de plita. Cat despre carne carne, descompune colagenul pentru un rezultat mai fraged care pur si simplu se topeste in gura. Iar viteza de gatit sub presiune face pregatirea mesei de doua pana la trei ori mai rapida decat gatitul conventional. Multicooker-urile sunt aproape sigure, iar caracteristicile lor multiple de siguranta inseamna gatit fara griji.
Am incercat nenumarate retete de oala sub presiune in multicooker si am avut rezultate care nu sunt doar impecabile, ci si incredibil de aromate. Bourginon de vita si tajine de miel folosind setarea de fierbere sub presiune sunt mai fragede si au o aroma mai intensa decat versiunile pentru plita. In plus, sunt gata intr-o fractiune de timp. Am preparat si iaurt care a iesit extraordinar de gustos. Si unul dintre lucrurile noastre preferate pe care le facem in multicooker este risotto care a iesit absolut incantator. Partea si mai interesanta este ca a fost preparat mai rapid decat pe plita clasica. Multicookerele sunt, de asemenea, perfecte pentru gatirea legumelor la aburi si pentru gatitul oualor. Si nu putem incheia o discutie despre cele mai bune lucruri de facut intr-un multicooker fara a mentiona anghinare. Da, leguma noastra preferata (de fapt, este o floare) este cel mai bine gatita cu o oala sub presiune pentru a o face rapid si uniform pe tot parcursul.
Bucurati-va de gatit fara greseli si fara griji. Multicooker-urile ofera gatit practic fara greseala. Comenzile unui astfel de aparat sunt simplu de utilizat, iar capacele sunt proiectate pentru a se bloca usor si in siguranta. Am mentionat sigur? Multi dintre noi isi amintesc de povestile mamelor si bunicilor noastre despre oalele sub presiune care „au explodat”, aruncand cina pe tavan (sau mai rau). Multicookerele electrice sunt sigure si usor de utilizat, nefiind nevoie de monitorizare deoarece isi fac magia. Acestea au numeroase caracteristici de siguranta care permit aburului acumulat sa iasa in siguranta, astfel incat sa puteti gati fara griji.
Aduceti varietate in gatit. Varietatea in gatit inseamna mai multe si mai rapide optiuni pentru cina, mai repede. Gatitul sub presiune accelereaza procesul de gatit, astfel incat sa puteti incepe cina cand ajungeti acasa si sa o aveti in continuare pe masa la timp. Gatirea lenta va permite sa pregatiti ingredientele din timp, sa le puneti in oala si sa le lasati sa se gateasca toata ziua, pentru a fi gata pentru tine la cina. Functiile de orez, cereale si risotto va permit sa pregatiti rapid si usor garnituri sau feluri principale cu orice cereale.
Intensificati aroma mancarii. Gatitul sub presiune pastreaza aromele in oala, mai degraba decat sa le lase sa scape in aerul bucatariei (si, in consecinta, nu iti miroase bucataria). Presiunea va infuzeaza preparatul cu aroma si face cel mai bun si mai rapid stoc!
Pastrati caldura in oala, nu in bucatarie. Un aragaz multiplu nu va va incalzi bucataria asa cum o vor face plita sau cuptorul. Aceasta este o caracteristica cu adevarat grozava in timpul verii, mentinandu-va racoros, calm si linistit in timp ce gatiti.
Minimizati curatenia. Exista mult mai putine vase de spalat cu un multicooker. Puteti sa rumeniti si sa sotiti in oala multicooker in loc de o tigaie separata sau o tigaie, asa ca este o oala mai putin de curatat.
Acestea fiind spune nu va mai ramane decat sa va documentati in legatura cu modelul de multicooker potrivit si puteti face acest lucru cautand pe www.ziarepenet.ro review-uri despre multicookerele analizate de specialisti.