Ce inseamna 91H la anvelope?

cauciuc

Ce inseamna 91H la anvelope este un lucru foarte important de care sa tii cont atunci cand vrei sa iti cumperi anvelope noi. Dar, stii cu siguranta ca anvelopele sunt cele care asigura atat siguranta, cat si franarea, dar si traiectoria masinii. Stii insa ce inseamna 91H la anvelope? Adica indicele de sarcina si indicele de viteza?

Printre diferitele specificatii care se pot regasi pe flancul unei anvelope se afla si indicele de sarcina si indicele de viteza.

Ce inseamna 91H la anvelope?

  • 91 este indicele de sarcina, asta inseamna ca anvelopa poate suporta o incarcatura de pana la 615 kg.
  • H este simbolul de viteza, asta insemnand ca anvelopa poate rula cu o viteza maxima teoretica de pana la 210 kmh.
  • Indicele de sarcina este foarte important, deoarece nu toate anvelopeele sunt concepute pentru a suporta orice tip de greutate.

Atunci cand iti schimbi anvelopele si alegi cauciucuri cu pret mic  la Vadrexim, ai dreptul sa « urci » putin indicele de sarcina adica sa treci la un indice de incarcare superioara, o anvelopa cu un indice 92 putand suporta o incarcatura de pana la 630 de kg, putand astfel sa suporte in mod logic si una de 615, 91, deci.

Este in schimb, interzis sa « cobori » indicele de sarcina la anvelope in raport cu omologarea de la primul montaj.

Deci daca nu vei depasi indicele de sarcina nu vei risca sa iti distrugi anveopele si nu le vei supraincarca. Viteza de condus si presiunea din anvelope pot influenta insa si ele indicele relativ la capacitatea de incarcare. Mai ales in caz de viteza mai mare si in plina incarcare, se dezvolta anumite forte care pot solicita la maximum anvelopele.  Si daca sarcina este prea mare, anvelopele vor avea de suferit.

In plus, poti primi amenzi contraventionale din cauza faptului ca circuli cu un indice mai redus sau mai mare decat cel omologat sau ti se poate lua si talonul.

Indicele de viteza este deci viteza maxima cu care poate rula o anvelopa Dunlop, de exemplu. Este definita de constructor si asta inseamna ca daca depasesti aceasta limita, anvelopele tale vor risca sa explodeze. Indicele de viteza este scris in litere de la A la Y. Vei gasi astfel litera H de la anvelopele tale direct pe flanc. Dar se poate regasi si in cartea masinii.

Indicele de viteza este deci cel care iti va garanta faptul ca viteza maxima pentru anvelope este si omologata. Aceasta masura este cea care iti garanteaza faptul ca anvelopele pe care le cumperi sunt perfect adaptate masinii si sigure pentru viteza la care vrei sa le folosesti.

Dar indicele de viteza nu este legat doar de viteza. Tine si de tractiune, de confort, de uzura si stabilitate in viraje.

Indicele de sarcina si indicele de viteza sunt cei care iti spun mai multe despre performantele anvelopei si despre cum se va comporta aceasta in anumite situatii. Fiecare indice este foarte atent stabilit in urma unor teste care se fac de producatorii de anvelope.

Alte Articole de 1 :

venit-instabil

4 trucuri pentru un venit instabil

Cum faceti fata cheltuielilor cu un buget neregulat? Luati in considerare aceste patru strategii pentru a va ajuta sa bugetati cu un venit variabil si sa castigati incredere financiara. Este...

test-de-sarcina

Simptomele precoce ale sarcinii

Desi poate parea ciudat, prima saptamana de sarcina se bazeaza pe data ultimei perioade menstruale. Ultima ta menstruatie este considerata saptamana 1 a sarcinii, chiar daca inca nu ai fost...

pexels-curtis-adams-3773573

Mobila de bucătărie în sincron cu cea din living

De multe ori, în locuințele moderne, bucătăria este o extensie a sufrageriei. Așadar, tot mai mulți designeri de interior recomandă ca mobila sufragerie să aibă aceleași tonuri cu cea din...