Ce inseamna si cand functioneaza psihoterapia de cuplu?

Ce este?

Psihoterapia de cuplu este o interventie psihologica specifica in care este abordata problematica relatiei dintre parteneri cu scopul de a descoperi si invata noi metode de comunicare si conecatare emotionala pentru a rezolva piedicile existente. Difera de psihoterapia individuala care ataca subiectul relatiei de cuplu prin faptul ca este necesara prezenta ambilor parteneri.

Cui ii este utila?

Pot beneficia de acest demers cuplurile care intampina dificultati in comunicare, probleme de incredere in partener, neintelegeri sau certuri tot mai frecvente, lipsa de conectare emotionala sau in general situatii in care partenerii nu se simt confortabil in relatie, indiferent daca motivul este unul direct sau conex / de context.

Cum functioneaza?

Primul pas necesar pe care cuplurile trebuie sa il faca pentru a beneficia de psihoterapie de cuplu este sa isi doreasca acest lucru. Ambii parteneri trebuie sa aiba deschiderea si dorinta de a incepe acest drum.
Pasul urmator este sa contacteze un psihoterapeut pentru a face o programare si a incepe efectiv demersul.

Lucrul efectiv se intampla in sedinte care de obicei dureaza intre 60 si 75 de minute cu o frecventa saptamanala. In primele sedinte se stabilesc obiectivele interventiei si se face o evaluare in urma careia specialistul decide cea mai buna cale de urmat.

Una dintre cele mai eficiente forme de psihoterapie de cuplu este Terapia Centrata pe Emotii (EFT – Emotionally Focused Therapy). Intre cuplurile care incheie acest demers terapeutic este raportata statistic o rata de succes de peste 80%. EFT are la baza o serie de studii stiintifice din domeniul psihologiei si al neurologiei, studii realizate de universitati de prestigiu din Canada si SUA pe durata a patru decenii. In cadrul Terapiei Centrate pe Emotii se pune accentul pe schimbari de profunzime la nivel emotional si nu doar de suprafata cum sunt cele comportamentale.

Cand functioneaza?

Primele rezultate alea psihoterapiei de cuplu incep sa se vada in momentul in care cei doi parteneri reusesc sa opreasca ciclurile de interactiune negativa si sa se reconecteze emotional.
La finalul procesului terapeutic partenerii reusesc sa ramana conectati emotional si sa comunice unul cu celalalt, in ciuda momenteleor dificile prin care trec. Problemele pe care le intampina vor fi rezolvate cu noi metode si strategii sanatoase pe care le vor implementa ca partenerei si nu ca adversari.

Deci, pentru a functiona cat mai bine si mai degraba, este necesar ca:</pP

  • partenerii sa isi doreasca o rezolvare
  • sa se apeleze cat mai devreme la ajutor de specialitate, inainte ca problema evolueze ireversibil
  • demersul terapeutic sa fie dus pana la final cu toata implicarea necesara din partea fiecarui partener.

Unde se poate gasi un psihoterapeut de cuplu?

Roxana Alina OLARU

Telefon: 0728.47.15.06

Email: contact@consiliere-psihologica.ro

Web: www.consiliere-psihologica.ro

DATE DE CONTACT

Nume: Roxana Alina OLARU
Functie: Psihoterapeut
Email: contact@consiliere-psihologica.ro
Telefon: 0728.47.15.06
Website: http://www.consiliere-psihologica.ro/
Cuvinte cheie: psihoterapie de cuplu, terapie centrata pe emotii

Alte Articole de 473 :