În contextul crizei climatice în care ne aflăm, utilizarea inteligentă a resurselor și gestionarea eficientă a deșeurilor sunt obiective tot mai importante pentru mediul de afaceri. Deși este necesară pentru dezvoltare, industria are un efect negativ asupra ecosistemelor întrucât generează cantități uriașe de materiale reziduale. Iar cum o planetă sănătoasă este indispensabilă pentru o economie durabilă, orice antreprenor trebuie să-și desfășoare activitatea într-o manieră conștientă și cu un impact cât mai redus pentru natură. Iată ce responsabilități de mediu ai ca întreprinzător:
Evaluarea impactului asupra mediului înconjurător
O analiză internă a tuturor activităților desfășurate de companie reprezintă un prim pas pentru îndeplinirea responsabilităților de mediu. În urma unui audit vei putea înțelege impactul pe acre afacerea ta îl are asupra planetei și poți acționa în sensul reducerii și chiar eliminării acestuia, prin respectarea normelor legale.
Identificarea și clasificarea corectă a deșeurilor
Indiferent de specificul sau dimensiunea companiei, orice operator economic este considerat generator de materiale reziduale și are obligații în ceea ce privește managementul deșeurilor. Astfel, trebuie să identifici și să codifici corect deșeurile produse așa cum sunt menționate în HG 856/2002. Acest nomenclator te ajută să atribui un cod fiecărui material rezidual și, mai departe, să-l clasifici ca fiind periculos sau nepericulos.
Desemnarea unui responsabil de mediu
Fiecare societate comercială care desfășoară anumite activități ce influențează negativ natura trebuie să desemneze un responsabil de mediu. Poate fi vorba chiar de administrator sau un angajat calificat și pregătit temeinic în acest sens, care să asigure îndeplinirea cerințelor de mediu actuale. Întrucât necesită multă pregătire și expertiză, în calitate de antreprenor poți lua în considerare și preluarea responsabilităților de mediu de către o companie specializată. În acest mod, economisești timp și resurse și te asiguri că îți respecți toate obligațiile față de mediu.
Gestionarea deșeurilor provenite din activitatea proprie
Colectarea separată a deșeurilor este o responsabilitate a tuturor producătorilor sau deținătorilor de materiale reziduale. Aceasta trebuie realizată pe anumite fluxuri, de pildă hârtie-carton, sticlă, plastic, aluminiu, metal, lemn, echipamente electrice și electronice etc. Este important ca firma să organizeze și să asigure infrastructura pentru colectarea separată și stocarea temporară a deșeurilor.
Informarea constantă a personalului
Ca antreprenor, este necesar să informezi constant personalul cu privire la măsurile și direcțiile de dezvoltare sustenabilă ce sunt abordate la nivel organizațional. Responsabilul de mediu are datoria de a-ți oferi detalii cu privire la îmbunătățirile pe care trebuie să le facă firma pentru reducerea impactului negativ asupra naturii și, împreună, să va asigurați că orice factor implicat în activitate înțelege ce obligații are în managementul deșeurilor.
Realizarea unei evidențe a gestiunii deșeurilor
În funcție de tipul obligațiilor identificate, o firmă care generează materiale reziduale trebuie să întocmească o evidență cronologică a gestiunii deșeurilor, separat, pentru fiecare tip de produs aruncat. Aceasta se completează lunar, iar toate datele înregistrate cu privire la gestiunea reziduurilor se raportează trimestrial ori anual la Administrația Fondului pentru Mediu. În funcție de raportările transmise se stabilesc taxele și contribuțiile ce trebuie plătite de către firmă.
Pentru că orice companie, chiar și fără activități de producție, are calitatea de generator de deșeuri, trebuie să bifeze și o serie de cerințe legale pentru protejarea mediului înconjurător. Tabloul complet al obligațiilor diferă de la un domeniu de activitate la altul, existând și industrii unde responsabilitățile de mediu ale operatorilor economici au un grad de complexitate foarte ridicat.