Friteuzele cu aer au devenit unul dintre cele mai populare electrocasnice in bucatarie. Acest aparat promite sa prepare alimentele preferate intr-un mod mai sanatos, cu un minim de efort, dar care vor capata in final un gust comparabil cu mancarea pregatita in restaurante. Alimentele pot fi preparate fie cu o picatura cu ulei, fie puteti sa nu adaugati deloc. Totul depinde de preferinte si gusturi, dar inainte de a face orice alegere va propunem sa descoperii in continuare mai multe informatii utile.
Friteuza cu aer cald este un dispozitiv de gatit ce combina un element de incalzire si un ventilator puternic pentru a permite aerului cald sa circule, fiind foarte similar cu un cuptor cu convectie. Friteuzele cu aer prepara alimente corcante in exterior si fragede in interior, fara a fi prajite. Philips este brand-ul care a inventat friteuza cu aer cald originala si a debutat la un targ european de electronice de larg consum, in anul 2010. Potrivit unor estimari, peste 25 de milioane de friteuze au fost vandute in SUA in ultimii doi ani. Denumirea originala a marcii, Philips Airfryer a devenit termenul generic pentru aceasta categorie.
Actualmente, gasim pe piata friteuze cu aer cald prevazute cu cos de gatit si friteuze care se asemenana cu niste cuptoare cu convectie. Sunt disponibile intr-o varietate de dimensiuni, forme, culori si greutati. De asemenea, pot fi gasite si la preutri variate, aspect ce depinde de la o gama la alta si de la un brand la altul. Proliferarea modelelor si producatorilor a produs o gama larga de caracteristici, oferind o multitudine de optiuni de gatit, precum prajire, coacere, deshidratare, rotisor si multe altele. Unele modele includ piese ce pot fi spalate chiar si in masina de spalat vase pentru o curatare facila.
Atunci cand alegeti o friteuza cua er cald trebuie sa aveti in vedere modul in care intentionati sa o folositi, ce alimentele doriti sa preparati in ea, cate portii veti pregati, cat spatiu aveti la dispozitive, precum si sensibilitatea la zgomot si caldura. In plus, fiindca cel mai probabil aparatul va fi depozitat pe blat, ar fi bine sa tineti cont si de estetica produsului.
Friteuzele cu aer utilizeaza caldura prin convectie pentru a prepara alimentele, astfel incat acestea sa fie crocante la exterior si fragede la interior. Gatitul cu friteuza cu aer cald dureaza mami putin timp si face mai putina mizerie decat prajitul sau prepararea traditionala la cuptor.
Friteuzele cu aer includ niste cosuri perforate, rafturi de sarma si/sau placi ceramice cu gauri prin care va circula aerul cald de jos in jurul alimentelor, la temperaturi de aproximativ 200 de grade Celsius. Acest lucru permite prepararea mai intai a exteriorului, dupa care a interiorului. Daca sunteti niste persoane ce prefera confortul, atunci veti vedea ca exista si unele modele ce vin cu programe prestabilite pentru a gati alimentele obisnuite doar atingand un buton. De asemenea, este posibil sa aveti o preferinta si in ceea ce priveste comenzile digitale, astfel ca va puteti bucura de LED-urile si ecranele tactile ce va vor permite sa controlati foarte usor timpul si temperatura de gatit.
Modelul tip cos sau cu o singura zona de gatit includ niste cosuri similare cu cele pe care le puteti gasi la friteuzele traditionale. De pilda, unele modele precum Cosori Air Fryer Oven Combo care se afla pe locul opt in clasamentul celor mai bune friteuze cu aer din 2023 sunt destul de mari pentru a putea praji chiar si un pui intreg. Altii precum Ninja Foodi 6-in-1 ce include doua cosuri se afla pe locul al patrulea in cele mai bune friteuze cu aer din 2023. Acestea sunt friteuzele cu aer cu doua zone de gatit permitandu-va sa preparati doua alimente cu temperaturi si timpi de gatire diferite utilizand tehnologia Smart Finish.
Conceptul de o zona sau doua zone de gatit se refera la numarul de camere de gatit din aparat. Unele dintre aceste unitati includ si rafturi pentru utilizare atunci cand doriti sa le separati si mai mult, de pilda, atunci cand vreti sa preparati un piept de pui sau sa deshidratati fructe.
Retineti, insa, ca este necesar sa asigurati destul spatiu intre articole pentru o circulatie optima a aerului. Veti obtine rezultate mai putin incantatoare daca inghesuiti prea mult in cos sau pe rafturi. Supraaglomerarea va avea ca rezultat mancarea incomplet preparata sau gatirea neuniforma. Acordati atentie dimensiunii si formei zonei de gatit, dar si dimensiunilor generale ale unitatii atunci cand alegeti o friteuza care sa se adapteze nevoilor voastre.
Daca inca aveti retineti in ceea ce priveste cat de sanatoase sunt alimentele preparate in friteuze, atunci trebuie sa stiti ca acest lucru depinde de tipul alimentelor pe care le preparati. Alimentele procesate precujm aripioarele de pui, cartofii prajiti si batoanele de mozzarella nu vor deveni automat alimente sanatoase doar pentru ca le preparati in friteuza cu aer cald. Insa, puteti deshidrata fructe si legume, puteti gati varza de Bruxelles, fileuri de somon sau aripioare de conopida prajite, pui si multe altele, iar acestea vor fi intr-adevar, gustari sanatoase. Mai mult decat atat, o friteuza cu aer cald, asigura un mod de preparare cu mai putine grasimi si calorii.
Daca v-ati lamurit cat de utila si practica este o fiteuza cu aer cald si ce beneficii poate oferi aceasta, atunci nu mai ramane decat sa va orientati catre modelul potrivit. Pentru mai multe informatii in acest sens, puteti accesa www.k24.ro/electrocasnice-mici/friteuze/, unde veti gasi prezentate o multime de modele interesante.