Ce tipuri de suplimente nutritive să folosești în funcție de tipul somatic?

Probabil acesta era secretul succesului lor în sport, și cu siguranță acesta este un obiectiv valabil pentru oricine vrea să facă performanță în culturism sau fitness. Faptul de a-ți cunoaște corpul, nu doar cum arată, dar și cum funcționează și cum reacționează la stimulii externi și interni, este cheia spre o dezvoltare rapidă, sănătoasă și armonioasă. Teoria somatică împarte corpurile noastre în trei tipuri:  Endomorf, Ectomorf și Mezomorf. Fiecare tip de corp are particularitățile sale și reacționează diferit la alimentație. Acesta este unul din motivele pentru care ar trebui să ții cont de tipul somatic în care se încadrează corpul tău atunci când îți alegi suplimentele nutritive.

 

Tipurile somatice și cum să le recunoști?

Ca să știi în ce tip somatic te încadrezi, trebuie să le cunoști mai întâi caracteristicile:

  • Ectomorf – Mai slab, mai alungit și mai înalt decât alții, tipul ectomorf are o structură osoasă mai slabă, membre subțiri, talie și glezne înguste. Dacă ai acest tip de corp îți va fi mai greu să dezvolți masă musculară, și vei slăbi foarte ușor. Cei care se încadrează în această categorie și au mușchi, au muncit foarte mult pentru a-i obține, și îi pot pierde foarte ușor.
  • Endomorf – Acest tip de corp are o structură osoasă mai mare decât tipul precedent, cu o masă musculară mai bogată, dar și mai multe lipide. Adesea endomorfii sunt oameni foarte puternici, dar nu le plac antrenamentele de rezistență. Au un metabolism mai lent și o înclinație spre carbohidrați, ceea ce duce la acumularea mai rapidă de grăsimi.
  • Mezomorf – Acesta este tipul ideal de corp. Persoanelor care se încadrează în acest tip somatic, le este foarte ușor să câștige masă musculară. Aceștia par musculoși, dar și atletici, și au un fizic echilibrat cu o structură osoasă medie. Aceștia tind să aibă testosteronul ca hormon dominant, ceea ce îi ajută să câștige masă musculară rapid, fără a se îngrășa.

Atunci când vrei să te apuci serios de culturism sau fitness, faptul de a-ți cunoaște bine corpul este primul pas spre a ajunge la rezultatul dorit. Odată ce știi în ce tip somatic te încadrezi, știi că trebuie să îți adaptezi exercițiile de antrenament, dar și alimentația pentru a ajunge cât mai rapid la forma pe care vrei să o ia corpul tău. Este important să știi și ce tipuri de suplimente nutritive te vor ajuta cel mai mult în îndeplinirea obiectivul tău.

Suplimente nutritive pentru ectomorfi

Un corp ectomorf este mai înalt, slab, cu membre lungi. Cei care au un astfel de corp, trebuie să se concentreze pe alimentarea corpului cu multe calorii, cu scopul de a lua în greutate. De asemenea, antrenamentul trebuie să constea în exerciții de rezistență, și mai puține de tip cardio. Dieta unor sportivi de performanță cu un astfel de corp trebuie să fie foarte bogată în calorii pentru a susține un asemenea efort. Cele mai bune suplimente sunt cele pe bază de proteină din zer, cele cu conținut ridicat de carbohidrați care vor ajuta la câștigarea în greutate, precum și suplimente de tip BCAA, care ajută la recuperarea rapidă a mușchilor obosiți în urma antrenamentului.

Ce suplimente nutritive să iei dacă ești mezomorf?

Cei cu corp mezomorf ar trebui să aibă o dietă echilibrată, cu un conținut mare de proteine, cu scopul de a păstra o formă a corpului de care deja se bucură. Un supliment de proteină din zer cu conținut scăzut de carbohidrați este o opțiune foarte bună pentru acest tip de corp, și ar trebui consumat după antrenament. Tipul somatic mezomorf răspunde foarte bine și la creatină, deci un supliment de bază de creatină este potrivit.

Suplimente nutritive ideale pentru endomorfi

Dieta sportivilor de performanță cu  corp endomorf ar trebui să fie una echilibrată în calorii, cu un conținut minim de carbohidrați, grăsimi și chiar proteine. Suplimentele pe bază de vitamine și minerale sunt cele mai potrivite, permițând corpului să reziste la efort fără a fi privat de nutrienții necesari. Este recomandat și un supliment care ajută la arderea grăsimilor în ritm accelerat, fără efecte secundare. Un astfel de supliment nutritiv ajută la controlul apetitului, astfel încât să îți fie mai ușor să urmezi un regim de alimentație sănătos.

Concluzie

Performanța ține de cunoștință chiar și atunci când nu e vorba de un sport al minții, ci de ceva pur fizic. Cu cât cunoști mai multe, cu atât îți va fi mai ușor să devii cea mai bună versiune a ta, să muncești conștient și axat pe o țintă sigură. Investind timp pentru a-ți cunoaște corpul, și pentru a avea grijă cum îl hrănești, vei reuși să faci performanță și în fitness sau culturism.

DATE DE CONTACT

Nume: Zsolt Szabo
Functie: Manager
Email: zsolt.szabo@shopo.ro
Telefon: 0734889411
Website: https://www.yamamotonutrition.ro/
Cuvinte cheie: creatina, tipuri somatice, suplimente nutritive, bcaa, endomorf

Alte Articole de 771 :