Chiuveta din granit se numara printre preferintele cumparatorilor in materie de chiuvete de bucatarie, iar acest lucru se datoreaza avantajelor oferite. Preferintele utilizatorilor sunt orientate, de regula, catre granit, insa exista si situatii in care cumparatorul opteaza pentru chiuvete din compozit granit, iar aceasta pentru ca cea din urma varianta ar putea avea un pret mai accesibil.
Insa, indiferent de varianta pentru care optezi, in functie de nevoi si obiceiuri s-ar putea dovedi o alegere cu adevarat inspirata.
Ce este o chiuveta din granit?
O varianta de chiuveta frumoasa, rezistenta si la pret accesibil, ce completeaza majoritatea materialelor de blat, este compozitul granit, cunoscut si sub numele de Silgranit. Compozitul granit este, de regula, realizat in proportie de 80% din granit amestecat cu 20% rasina acrilica. Astfel, acesta arata si se simte ca o piatra naturala, exceptie facand cele mai uniforme, timp in care produsul final ramane la un pret rzonabil.
Compozitul granit este disponibil intr-o gama extrem de variata de forme, dimensiuni, configuratii, culori si finisaje pentru a imbunatati sau a completa design-ul bucatariei.
Chiuvetele din granit natural pur sunt mai rare si, deci, mai scumpe. In principiu, regula este sa alegeti o chiuveta la fel cum ati alege o placa pentru blat. Exista destul de putine modele de chiuvete din granit pur disponibile pe piata, majoritatea produselor fiind realizate din compozit granit sau compozit de cuart, ce repreiznta acelasi material.
Avantajele si dezavantajele chiuvetelor din granit natural
Este bine sa cunoasteti toate informatiile si sa puneti in balanta avantajele si dezavantajele acestor tipuri de chiuvete. Printre cele mai importante avantaje pe care chiuvetle din granit natural le ofera se numara, in primul rand, buna rezistenta, posibilitatea de a folosi chiuveta pe termen lung si rezistenta la uzura. De asemenea, fiecare piesa este unica, ceea ce reprezinta un aspect important pentru cei ce pasionati de design-ul interior. Ofera o buna rezistenta la caldura, zgarieturi si pete. Asigura un aspect placut si un finisaj perfect.
Pe de alta parte, trebuie sa mentionam si eventualele dezavantaje cu care vine la pachet. De pilda, poate fi mai scump, in functie de piatra folosita. Este destul de greu, necesita costuri suplimentare pentru instalare si sisteme de suport, iar etansarea trebuie realizata anual, insa este un proces simplu.
Avantajele si dezavantajele compozitului de granit
In mod cert, asa cum discutam anterior, si compozitul de granit are avantajele si dezavantajele sale pe care le vom dezbate in continuare. Printre avantajele oferite mentionam faptul ca ofera o rezistenta foarte buna la temperaturi ridicate, nu se estompeaza sau decoloreaza atunci cand este expus la caldura mare. Ofera o buna rezistenta si la zgarieturi, socuri mecanice, pete si asa mai departe. Chiuvetele din compozit granit sunt disponibile intr-o gama extrem de variata de culori, in functie de preferinte. Ofera o durata de viata mare, iar pretul cu care vin la pachet este unul mai mult decat accesibil.
In acelasi timp, printre dezavantajele pe care le presupune se numara faptul ca ar putea necesita suport suplimentar pentru instalare. De asemenea, are nevoie de intretinere regulata, insa procesul este unul foarte simplu. Culorile mai deschise se pot pata, iar finisajul ar putea fi afectat din cauza mineralelor pe baza de apa daca nu il curatati constant.
Compozit granit vs compozit de cuart. Chiuvetele din compozit de granit sunt, in esenta, identice cu chiuvetele din compozit de cuart, ambele constant dintr-o piatra naturala – granit sau cuart macinata si amestecata cu rasina acrilica.
Chiuveta din granit vs chiuveta din otel inoxidabil. Chiuvetele din granit si chiuvetele din otel inoxidabil sunt la fel de diferite una de cealalta. Fiecare ofera avantajele si dezavantajele sale. Granitul este mai putin predisupus la deteriorare si face mai putin zgomot decat otelul inoxdabil, in timp ce otelul inoxidabil este mai usor de intretinut si mai putin costisitor decat granit. Insa, nu ofera optiunile de culoare si durabilitate ale pietrei.
Configurare, instalare si intretinere
Chiuvetele din granit compozit le gasim disponibil in orice configuratie standard. Unele au o forma distinct curbata pentru interes vizual, iar altele sunt dreptunghiulare, patrate sau rotunde.
Pentru un aspect curat, uniform, fara imbinari, puteti opta pentru o chiuveta din graniti sub blat. Aici depinde foarte mult si de preferintele pe care le aveti, daca va plac chiuvetele sub blat, deasupra blatului sau la nivelul acestuia.
Mai mult decat atat, luati in considerare si numarul de cuve si de nevoile pe care le aveti. Puteti opta pentru o chiuveta cu una sau doua cuve. De asemenea, daca optati pentru o varianta cu doua cuve, gasiti modele cu ambele cuvei mari sau cu o cuva mai mica. Totul depinde, din nou, de nevoile fiecaruia.
Iar pentru intretinere, trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte importante. Desi chiuveta din compozit granit este rezistenta la uzura, necesita totusi intretinere regulata. Chiuvetele inchise la culoare au nevoie de o intretinere mai putin minutioasa, insa din cauze apei calcaroase poate aparea o pelicula alba.
Spalati zilnic chiuveta si stergeti-o cu o carpa moale si uscata pentru a preveni petele si depunerile. Nu folositi produse de curatare abrazive sau ustensile ce ar putea deteriora produsul.
Folositi produse speciale de curatare si stergeti cu o cantitate mica de ulei de gati pentru o stralucire perfect.
Fie ca v-ati hotarat sa achizitionati o chiuveta din granit sau din compozit granit, pe www.chiuvete.ro puteti gasi cele mai bune recomandari in acest sens. In plus, puteti gasi informatii pretioase despre orice tip de chiuveta doriti.