Intr-o tara precum Romania, unde temperaturile pot ajunge pe timp de iarna chiar si la -20 de grade, incalzirea este esentiala. Din fericire, exista o multime de variante de incalzire: centrale pe lemne, centrale pe gaze, centrale electrice, pompe de caldura, etc. Una dintre cele mai echilibrate solutii de incalzire insa, este centrala pe peleti.
Ce este centrala pe peleti?
Este o centrala care functioneaza cu combustibili solizi obtinuti din deseuri lemnoase. Acesti combustibili se numesc peleti si sunt obtinuti prin deshidratarea si comprimarea deseurilor pana ajung la o densitate energetica dubla fata de cea a lemnului verde.
Incalzirea cu o centrala pe peleti reuseste contureze o multime de avantaje:
1. Peletii sunt un combustibil ecologic. Compusi din deseuri lemnoase ( indeosebi rumegus), peletii sunt 100% ecologici si biodegradabili. Nivelul de dioxid de carbon eliberat in urma arderii peletilor este scazut iar reziduurile obtinute au o cantitate redusa si nu sunt daunatoare pentru mediu. Cenusa de peleti poate fi folosita chiar sub forma unui ingrasamant pentru diverse culturi.
2. Peletii au un randament de ardere foarte bun. Densitatea deseurilor lemnoase din peleti este foarte mare si umiditatea este foarte mica. Acest lucru duce la un randament excelent si la o cantitate mica de combustibil necesara pentru incalzirea intregii case.
3. Peletii sunt cea mai buna varianta in locurile in care nu exista acces la gaz. Este adevarat ca o centrala pe peleti este mai voluminoasa, mai costisitoare si mai greu de intretinut decat una pe gaz. Din pacate, in Romania exista o multime de localitati care nu au inca acces la gaz. Centralele pe peleti sunt o solutie cat se poate de buna, care poate aduce acceeasi doza de confort precum o aduc centralele pe gaz.
4. Centrala pe peleti este foarte usor de curatat. Spre deosebire de centralele pe lemn, unde reziduurile sunt destul de voluminoase iar curatarea este destul de anevoioasa, in cazul centralei pe peleti procesul de curatare este foarte simplu. Exista chiar si cazane care au functie de autocuratare, eliminand responsabilitatea de a indeparta resturile de cenusa de pe arzator sau de pe suport. Singura responsabilitate pe care o vei avea este aceea de a scoate cenusa din cand in cand;
5. Tehnologia introdusa in centralele cu peleti este de ultima generatie. Centralele pe peleti moderne sunt extrem de performante din punct de vedere tehnologic. Acestea aprind si sting focul in mod automat, pot fi temporizate pentru a asigura o temperatura constanta in casa si dispun de numeroase masuri de siguranta. De asemenea, exista centrale care asigura o alimentare automata cu peleti, ceea ce iti permite sa te incalzesti mai multe zile fara a alimenta.
6. Peletii nu sunt voluminosi. In cazul centralelor cu lemne, volumul combustibilului este foarte mare. Pentru a avea o centrala pe lemne ai nevoie si de o magazie pentru depozitarea lemnelor. In cazul peletilor, spatiul necesar pentru depozitare este mult mai mic. Este adevarat ca vei avea nevoie de 5-6 metri cubi pentru depozitare, insa acest spatiu poate fi asigurat de o incapere de dimensiuni reduse.
7. Peletii sustin economia locala. Un alt avantaj al peletilor este faptul ca sustin economia locala. Majoritatea combustibililor de acest fel din Romania sunt produsi local, ceea ce contrbuie la un numar mai mare de locuri de munca pentru localnici.
Care sunt costurile pe care le genereaza o centrala pe peleti?
Costurile de exploatare a centralei sunt esentiale in alegerea celei mai bune optiuni de incalzire. Pentru a calcula costurile pe care le genereaza o centrala pe peleti trebuie sa iei in calcul mai multi factori: prezenta unei functii de control al arderii, prezenta unui termostat de camera, gradul de izolare a locuintei, temperaturile exterioare, Volumul de aer ce trebuie sa fie incalzit, cantitatea de apa calda consumata, etc.
In medie, pentru o locuinta de 100 de metri patrati care se bucura de o foarte buna izolare termica, necesarul de peleti din sezonul de iarna este de 2.5-3 tone. Costul unei tone de peleti este de aproximativ 1000 de lei, ceea ce inseamna ca o luna de incalzire costa aproximativ 4-500 de lei.
Cum alegi cea mai buna centrala pe peleti?
Avand in vedere avantajele unei astel de centrale, achizitia ei merita din plin. Pe piata exista mai multe tipuri de centrale pe peleti, ceea ce implica foarte multa informare inainte de achizitie. Daca vrei sa te bucuri de o eficienta maxima este bine sa tii cont de cateva criterii inainte de a achizitiona centrala:
Centrala conventionala sau in condensare? Centrala conventionala poate asigura un randament de pana la 94%, ceea ce este o valoare atractiva, insa nu cea mai buna. In plus, pe masura ce se uzeaza, centrala conventionala da din ce in ce mai putin randament. Centrala in condensare, in schimb, poate avea un randament de 100%. Aceasta transforma toti aburii produsi prin ardere in lichid, ceea ce creste cantitatea de energie din casa.
Care este puterea centralei? O casa bine izolata va avea nevoie de o putere de minim 30W/mc. O casa mai slab izolata va avea nevoie de putere mai mare.
Care este tipul tirajului? Tiraul poate sa fie natural sau fortat. Indiferent de tipul tirajului insa, va fi nevoie de un cos de fum, de preferat vertical. Cele mai recomandate centrale sunt cele cu tiraj natural, fiind simplu de instalat si foarte fiabile.
De asemenea, trebuie sa tii cont si de tehnologia inglobata in centrala, de modul in care se curata sau de modul in care se alimenteaza.
Ventocool te ajuta sa alegi cea mai buna centrala pe peleti
Daca vrei sa achizitionezi o centrala pe peleti, cei de la Ventcool te ajuta sa alegi cea mai buna optiune, in functie de particularitatile locuintei tale. Este foarte important sa apelezi la specialisti, deoarece pe termen lung poti avea extrem de multe de castigat.