Consiliul local al tinerilor a făcut PACT pentru comunitate la Iași

Tineri din Iași au fost convocați la o ședință de consiliu local în cadrul proiectului PACT – Participă Activ pentru Comunitatea Ta!, proiect implementat de Asociația EuroDEMOS în perioada 24 august – 15 noiembrie 2023 şi cofinanţat de Primăria Municipiului Iaşi. Parteneri locali în implementarea proiectului au fost: Liceul cu Program Sportiv Iași, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași și Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași.

Proiectul şi-a propus informarea şi formarea cetățenilor și tinerilor pentru a participa activ la viața comunității și în procesul decizional, în proiect fiind creat un cadru de cunoaștere a mecanismelor de implicare la viața comunității și înțelegerea procesului decizional pentru consolidarea democrației locale.

Astfel, a fost organizat un exercițiu democratic de simulare a ședinței de consiliu local. Echipa de proiect a transmis informații de specialitate privind procesul decizional, structura și modul de funcționare a Consiliului Local, structura și modul de funcționare a administrației publice, modul în care tinerii pot fi conectați cu hotârârile luate la nivel local etc. Simularea de ședință de Consiliu Local a fost deschisă participării tinerilor din Iași pentru a-i motiva să fie viitori cetățeni activi ai comunității.

Au fost selectați și au participat un număr de 75 de tineri din 10 instituții de învățământ din Iași împreună cu profesori coordonatori. Pe ordinea de zi tinerii au avut cinci puncte cu subiecte pe care le-au analizat, dezbatut și votat.

Pentru analiza hotărârilor și luarea deciziilor, tinerii au lucrat în echipă, au susținut propriile opinii și au argumentat deciziile. Astfel, tinerii implicați și-au dezvoltat capacitatea de convingere și persuasiune, de negociere, comunicare etc. S-au prezentat Comisiile de Specialitate ale Consiliului Local Iași și s-a făcut conexiunea cu exercițiul democratic la care au fost prezenți tinerii. Votul final a fost dat în funcție de argumentare, la fel cum și consilierii locali votează în funcție de documentația proiectelor de hotărâri aflate la mapă. Așadar, implicarea tinerilor în exercițiu de simulare a procesului legislativ la nivel local a contribuit la dezvoltarea competențelor sociale și civice.

La simulare au fost invitați și factori decizionali locali pentru a completa cadrul de învățare a tinerilor cu informații noi și cu răspunsuri la întrebările adresate. Prezența acestora a reprezentat o motivație foarte puternică pentru tinerii prezenți la simulare prin întărirea încrederii că prin implicare pot contribui pe viitor cu opinii și soluții la dezvoltarea comunității.  Dialogul cu tinerii a inclus subiecte precum fluidizarea traficului, creșterea numărului de mijloace de transport în comun, dezvoltarea sau reluarea unor proiecte prietenoase cu mediul înconjurător cum a fost proiectul „Vinerea verde”, posibilitatea de a participa la procesul decizional al cetățenilor în general și a tinerilor în special, impactul pe care îl are sau poate să îl avea participarea ș.a.

Ședința s-a încheiat cu un pact al tinerilor prezenți pentru a continua să participe activ la viața comunității folosind cadrul de oportunitate creat de Asociația EuroDEMOS, prima organizație din Europa care a dezvoltat începând cu anul 1992 primul program de leadership pentru tineret prin teorie aplicativă și experiențial „Investiție pentru Viitor”. Performanțele și realizările tinerilor care au participat activ în acest program s-au materializat prin implicarea și ascensiunea ulterioară în mediul civic, politic și antreprenorial.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de ziuaiasi:

Tineri din Iași au fost convocați la o ședință de consiliu local în cadrul proiectului PACT – Participă Activ pentru Comunitatea Ta!, proiect implementat de Asociația EuroDEMOS.
Asociația EuroDEMOS a implementat în România o campanie online și offline care a inclus promovare și sesiuni de training pe următoarele subiecte: sănătate mintală, prevenirea bullyingului, cyberbullyingului și piratării cognite în rândul generației tinere.
Liderii NATO s-au reunit la Madrid, Spania în perioada 28 – 30 iunie 2022 pentru a discuta probleme importante actuale cu care se confruntă Alianța.
Festivalul Industriilor Creative® Kasta Morrely Fashion Week, ediția 2021/2022, conform tradiției, s-a desfășurat cu implicare voluntară, non-profit și a fost găzduită de Palatul Cesianu-Racoviță din București.
Învățarea interculturală, educația pentru moda sustenabilă și artele spectacolului sunt abordate în cadrul proiectului într-un mod complementar pentru a dezvolta cunoștințele, abilitățile și atitudinile necesare adoptării unui stil de viață sustenabil.