Contabilitate – Imobilizarile necorporale

Fac parte din activele pe termen lung. Apartin categoriei bunurilor imobile, care reprezinta valorile economice de investitie, a carui grad de uzura si lichiditate depasesc termenul de 1 an.

Imobilizarile necorporale, reprezinta investitile de potential, activele nemateriale, care au valuare reala, indiferent daca sunt mijloace nemateriale, dar si cheltuielile capitalizabile prin bilant, recuperabile pe mai multe exercitii.

Structura imobilizarile necorporale :

  • – Cheltuile de dezvoltare
  • – Cheltuile de constituire
  • – Concesiuni, brevete, licente, marci, drepturi si valori similare
  • – Avansuri si imobilizari necorporale in curs
  • – Fond comercial
  • – Alte imobilizari necorporale

Cheltuielile de constituire mai sunt numite si cheltuielile de organizare, cuprind taxele si alte cheltuieli de inscriere si de inmatriculare la infiintarea intreprinderii, cheltuieli de prospectare a pietei si de publicitate etc

Cheltuieli de dezvoltare reflecta resursele economice distribuite pentru tehnologii noi, produse noi si investitii utile si eficiente in concordanta cu activitatea viitoare a unitatii patrimoniale.

Concesiuni, brevete, licente, marci, drepturi si valori similare si alte imobilizari necorporale cuprind totalitatea cheltuielilor pentru achizitionarea drepturilor de exploatare a unui bun, serviciu sau activitate, ori create de societate, in cazul in care legislatia in vigoare permite inscrierea acestora in active.

Fondul comercial reprezinta partea reziduala a valorii fondului de comert care nu a putut fi identificata in elementele corporale (utilaje, stocuri etc) sau in elementele necorporale distincte (ex: marci, licente etc).

Alte imobilizari necorporale cuprind componentele de natura programelor informatice, constituite ca urmare a aportului in natura realizate de asociati, achizitionate de la terti sau create de unitatea patrimoniala.

Avansuri si imobilizarile necorporale in curs reprezinta imobilizarile in curs de executie care sunt active imobilizate, fiind mijloace proprii ale intreprinderii, sau rezultatul din lucrari de durata mai lunga sau mai scurta, destinate sa serveasca durabil activitatii intreprinderii.

DATE DE CONTACT

Nume: Mirela Radulescu
Website: www.mycontabil.ro
Cuvinte cheie: expert contabil

Alte Articole de 1 :

Makita HR2470 si Bosch GBH 2-26 DFR (1) (1)

Makita HR2470 sau Bosch GBH 2-26 DFR?

Un ciocan rotopercutor se situeaza undeva la mijloc intre o bormasina cu percutie si un demolator. Asa cum probabil stii deja rotopercutoarele pot avea sisteme de prindere diferite si se...