Nu mai este o noutate ca Romania trece printr-o criza majora de personal. Aceasta reprezinta unul din subiectele esentiale abordate in orice discutie, de orice manager de companie.
Criza de personal va fi una din problemele principale ale firmelor din Romania, in anul 2020, conform ”Barometrului privind starea economiei”, realizat de compania de consultanta Frames. La aceasta evaluare au participat antreprenori si manageri, care au discutat despre o serie de probleme precum scumpirile, problema fortei de munca, devalorizarea leului, blocarea creditarii de la banci.
,,Criza fortei de munca s-a accentuat in 2019, iar importul de muncitori straini nu a reusit sa compenseze nici 10% din necesar. Dincolo de stimularea consumului, cresterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piata muncii. In 2020, planurile de dezvoltare ale multor companii se afla in stand-by din cauza acestor probleme de personal pentru care, din pacate, statul intarzie sa vina cu solutii, cea mai solicitata de investitorii fiind o necesara scadere a impozitelor pe salarii. In plus, este nevoie de un plan de masuri pentru reintoarcerea romanilor, mai ales a celor tineri, in tara.’’, arata concluziile Barometrului.
Cauzele acestui deficitului de personal sunt multiple:
- Romania este pe locul 2 in lume, cand vine vorba de emigranti, locul 1 fiind ocupat de Siria. Au plecat cateva milioane de oameni din segmentul fortei de munca active. Iar acest fapt s-a accentuat dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
- Din cauza faptului ca Romania a fost perceputa ca o tara cu o forta de munca low-cost, interesul pentru automatizarea muncii a fost mult mai scazut decat in alte tari ale UE.
- O alta cauza ar fi neadaptarea sistemului de educatie la piata muncii.
Solutia ar fi importul de specialisti, automatizarea si externalizarea anumitor activitati.
Lipsa de personal se manifesta in toate domeniile, dar cea mai mare lipsa este resimtita in cadrul specilistilor inalt calificati dar si in cadrul specialistilor din servicii si industria ospitalitatii si HoReCa. Cu privire la domeniul constructiilor lipsa muncitorilor calificati/ necalificati se estimeaza undeva intre 400.000 si 600.000 de oameni, potrivit unui articol publicat de Stirile ProTV. Iar atunci cand vine vorba de angajari sezoniere, patronii au nevoi de suplimentarea numatului de angajati.
“In Bucuresti, salariile oferite de firmele de curatenie sunt cuprinse intre 1.600 Lei si 2.300 Lei, net. Media, dupa ultima majorare a salariului minim pe economie, este de 1.800 Lei net pe luna, incluzand bonuri de masa” sustine Gabriel Galan, director general la firma de curatenie ConexClean din Bucuresti.
“Criza de personal se aprofundeaza pe perioada verii cand multi angajati se orienteaza spre locuri de munca sezoniere in agricultura in afara tarii si in turism. Multe firme de curatenie se orienteaza spre personal din afara Bucurestiului, unele aducand oameni zilnic cu microbuze din judetele limitrofe.
Din ce am observant in piata, ultimul trend il reprezinta personalul din Asia. Salariile sunt intre 500 si 550 USD net plus cazare si masa. Pe langa aceste costuri firmele de curatenie trebuie sa plateasca biletele de avion, diverse taxe la stat si comisionul agentiei, toate acestea insumate ajungand undeva la 1.300EUR. Este un pret ridicat dar oamenii compenseaza prin putere de munca si stabilitate.
Firma de curatenie Conex Clean incearca sa resolve aceasta problema oferind salarii peste medie si conditii de munca cat mai bune angajatilor sai: program flexibil, decontarea transportului, relocarea in functie de zona de resedinta si flexibilitate in privinta datei de plata a salariilor (“avansuri” din salariu, etc.). De asemenea analizam serios aducerea de personal din Asia” sustine tot Dl. Galan.
“Daca ne uitam la intreaga economie romaneasca, deficitul de forta de munca depaseste un milion de oameni. Daca e sa vorbim de o criza economica, in acest moment criza fortei de munca este echivalentul unei crize economice. Pentru ca o criza economica nu inseamna neaparat deficit, nu inseamna neaparat scadere. O criza economica poate insemna si neatingerea potentialului economic”, declara recent presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, potrivit Agerpres.
Indiferent de domeniu, cele mai multe industrii din Romania se lupta cu o criza majora de angajati, care poate fi aplanata doar partial, prin beneficii si salarii majorate. In ultimii ani, insa, Romania s-a transformat din tara exportatoare de forta de munca, in tara importatoare, autoritatile suplimentand de la an la an numarul de permise de munca.