Cum a schimbat Covid-19 trendurile în design interior

nathan-van-egmond-9LMRQdVv7hw-unsplash

Pandemia cu Covid-19 a modificat nu doar felul în care socializăm și lucrăm, ci și felul în care ne raportăm la casele noastre. Devenite acum birou, restaurant și școală în același timp, am petrecut în case mare parte din ultimul an, iar dorințele și nevoile pe care le avem de la spațiile noastre s-au modificat. Designerii de interior prevăd o retrasare a traseului în ce privește amenajările interioare, Covid-19 configurând niște direcții clare:

Siguranța devine nu doar un trend, ci și o necesitate

Acasă se transformă într-un safe space din toate punctele de vedere: devine fortăreață împotriva epuizării pandemice, dar și spațiu steril și sigur din punct de vedere medical.

Într-o eră în care suntem în căutarea siguranței, casele noastre devin cele mai sănătoase spații în care putem exista, așa că designul interior se adaptează: materiale anti-microbiale, antibacteriene, culori deschise, suprafețe ușor de curățat și textile care să nu permită cumularea prafului – acestea sunt câteva dintre coordonatele pe care Covid-19 le trasează în viețile și casele noastre.

Natură adusă înăuntru

Pe fondul unui an în care contactul cu lumea exterioară a fost unul limitat, fitodesignul devine un pilon de sprijin în amenajările interioare. Plantele verzi, florile, apropierea de natură prin culoare și palpabilitate sunt câteva dintre noutățile care apar în casele noastre post-pandemice.

Fitodesignul nu îmbunătățește doar spațiul, ci și starea: studiile arată că într-o casă în care predomină plantele verzi și florile, starea de spirit este guvernată de armonie, serenitate și calm. Pentru posesorii de terase sau balcon, acestea devin anexe importante ale locuinței, fiind gura de aer proaspăt căreia îi acordăm mai multă atenție ca niciodată; dacă până acum în renovare apartament eram atenți la imaginea macro, de ansamblu, acum punem preț pe detaliile care ne înalță starea de spirit.

Delimitarea zonelor 

Pandemia se anunță a fi sfârșitul erei open-space: stând acasă pentru o perioadă îndelungată de timp, râvnim, la finalul zilei, după intimitatea unui spațiu personal; delimitarea zonelor vine ca un trend nu doar nice to have, ci și esențial pentru buna noastră relație cu noi înșine și cu ceilalți.

Mai mult decât atât, Covid-19 ne-a mutat biroul în…dormitor sau în living, așa că este necesar să delimităm spațiul în care muncim de spațiile în care ne odihnim, dormim sau mâncăm, pentru a fi în continuare eficienți. Este important să re-trasăm funcționalitățile spațiului în funcție de necesităților tuturor celor din casă: dacă cei mici fac orele online, au nevoie de un spațiu personal pe care să-l folosească în acest sens; izolarea la domiciliu ne-a învățat că fiecare zonă trebuie să aibă scopul ei, dar și că lucratul din pat ne va face, pe termen lung, mai puțin eficienți.

Feeling good corners, o necesitate în designul post-pandemic

Fie că vorbim de un reading corner sau de o zonă de fitness, colțurile de bine apar ca o necesitate în designul post-pandemic, pentru ca micile plăceri să rămână vii și să ne aducă atât bucurie, cât și deconectare. Pe fond pandemic, am re-descoperit bucuriile mărunte, și, mai mult de atât, am aflat că singura cale pentru a ieși sănătoși din această perioadă este să facem lucrurile care ne aduc bucurie. Și să le facem din plin.

Așa apar colțurile de bine din casă, care diferă în funcție de pasiunile și stilul nostru de viață – fie că vorbim despre un fotoliu în care să citim leneș cartea favorită, fie că vorbim de o mini-sală de fitness la noi acasă, feeling good corners ne re-aduc pe linia de plutire în pandemie.

Revitalizarea spațiului prin schimbări minore 

Pentru că în ultimul an ne-am simțit sufocați de casele noastre, reîmprospătarea lor este necesară ca să le privim în continuare cu aceiași ochi buni – pandemia ne-a învățat să reconfigurăm spațiul prin detalii minore, care fac, însă, o diferență majoră – schimbarea unui covor, a draperiilor și perdelelor, alegerea unui profil decorativ, precum o scafa decorativa tavan, decorarea prin proiecte de tipul arts & crafts sunt câteva feluri în care spațiile noastre sunt reîmprospătate.

Covid-19 a retrasat coordonatele și în design interior, iar partea bună a ultimului an a fost că ne-a obligat să fim creativi, să ne reconturăm spațiile astfel încât să ne bucure la fel de mult – în viitor, designul interior va fi puternic impactat de pandemie (cum se întâmplă, de altfel, cu toate epidemiile pe care le străbate omenirea), așa că focusul se va înclina înspre tihnă și stare de bine, confort, intimitate și eleganță dobândite prin design.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de eCom:

Din 2009, de la apariția primei criptomonede până în prezent, piață crypto este plină de proiecte atractive care te împing în a face o investiție. Articolele au ca titlu sau...
Pentru un somn odihnitor și relaxant este foarte important amenajarea dormitorului și felul în care elementele se regăsesc și se completează. Astfel, unul dintre aspectele esențiale pentru oameni este lenjeria...
Apariția unui nou membru în familia ta este, fără îndoială, un motiv de bucurie. Totodată, vorbim despre o etapă care va aduce o mulțime de schimbări în viața ta, inclusiv...
Cine nu iubește o înghețată bună, mai ales atunci când e vară și cald? Înghețata nu este doar preferata copiilor, ci și a multora dintre adulți. Înghețata este o plăcere...
Te-ai gândi vreodată cum să alegi cea mai potrivită pilotă pentru iarna și care trebuie să fie caracteristicile după care să te ghidezi? Continuă să citești acest ghid de cumparaturi...