De cele mai multe ori, aparitia unei erori in bordul masinii ii trimite pe soferi in service. Utilizarea unui tester diagnoza service poate sa fie destul de costisitoare, insa, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al timpului pierdut.
Tocmai de aceea, foarte multi soferi aleg sa isi cumpere propriul aparat diagnoza auto, care le permite sa descopere diversele afectiuni auto chiar de acasa sau sa aiba toate informatiile de care au nevoie in momentul in care doresc sa achizitioneze o noua masina.
Pe piata exista numeroase tipuri de teste auto. Care este cea mai buna varianta pentru care se poate opta?
In principiu, cei care sunt la prima achizitie de acest fel trebuie sa se orienteze in functie de cateva criterii evidentiate de CarMedic.ro:
1. Tipul testerului. Se poate opta pentru dispozitive universale de diagnosticare a problemelor, sau pentru dispozitive gandite pentru diverse piese: testere pentru acumulatorul auto, testere pentru analiza gazelor, testere pentru calculul fortei de franare sau testere pentru presiunea din pneuri, alternatoare, lichid de frana, carburant, etc. Cel mai popular tip de tester insa, este cel care citeste coduri in mod universal, detectand variate probleme si oferind chiar si posibile solutii.
Testerele moderne folosesc standardul de diagnoza OBD2 si analizeaza o multime de performante ale motorului si ale autovehiculului, decodand erorile pe care acesta le afiseaza.
2. Functiile disponibile. Exista numeroase functii pe care testerele le au. Testerele profesionale, destinate folosirii in ateliere, pot afisa codurile de eroare pe display si pot ajuta la controlul diverselor componente auto. Acestea sunt exacte si pot retine datele mai multor autovehicule. Testerele pentru utilizarea de catre amatori sunt ceva mai putin exacte si nu au foarte multe functii.
3. Display-ul. Este important ca testerul sa aiba un display cat mai mare, care sa permita redarea starii mai multor componente in acelasi timp.
4. Modul de functionare. Exista testere analogice si testere digitale. |Cele mai recomandate sunt cele digitale, cu ecran LCD, deoarece au o acuratete cu pana la 5% mai mare decat modelele analogice.
5. Conectivitate. Dispozitivele moderne pot fi conectate la un laptop sau alte dispozitive direct printr-un cablu USB sau prin bluetooth. De asemenea, exista testere auto Android sau testere care au sistem de operare Windows, ce pot fi folosite cu usurinta de orice utilizator.
Evident, conteaza compatibilitatea cu masina ce urmeaza sa fie verificata. Pentru utilizarea la domiciliu cel mai indicat tester este cel dedicat, deoarece ofera mult mai multe informatii decat unul multimarca.
Pentru utilizarea intr-un service auto insa, cele mai bune testere sunt cele universale, care elimina costurile foarte mari generate de achizitia cate unui tester dedicat pentru fiecare brand.
Trebuie sa se tina cont si de costuri, insa acestea pot fi tinute sub control printr-o analiza foarte atenta online. Cu putina atentie, se poate achizitiona un tester de foarte buna calitate la un pret mai mult decat decent.