Telefoanele mobile reprezintă cele mai populare gadgeturi și conduc detașat în topul preferințelor pentru utilizatorii de toate vârstele. Ultimul deceniu a reprezentat perioada de glorie a acestor device-uri versatile și a marcat o evoluție spectaculoasă a tehnologiilor de realizare a display-urilor pentru smartphone-uri. Iată care sunt cele mai importante transformări din domeniul ecranelor de telefon mobil.
Anul 2010 vine cu un salt tehnologic pentru telefoanele inteligente la nivel mondial
Anii 2000 a adus fenomenul global al telefoniei mobile, iar zece ani mai târziu concurența era acerbă, pentru crearea de modele performante, bazate pe tehnologii inovative. În acest context trebuie menționată lansarea în 2010 a Samsung Galaxy S, una dintre gamele populare de smartphone, cu remarcabile caracteristici tehnice: 16 GB spațiu de stocare, ecran tactil AMOLED, procesor de 1 GHz, cameră de 5MP și cameră frontală de 0.3 MP. Începea revoluția display-urilor de înaltă calitate, capabile să țină pasul cu tehnologia camerelor de smartphone, create pentru materiale foto-video pentru postări pe rețele sociale.
Brand cu mare tradiție în telefonia mobilă, Motorola s-a adaptat în mod creativ acestei tendințe, astfel că un display pentru telefoane Motorola vine cu opțiuni superioare, oferite de tehnologiile LCD (Liquid Crystal Display). Este vorba despre ecrane realizate din straturi de sticlă. Acestea sunt separate între ele de layere din cristale lichide, care sunt iluminate din fundal.
După anul 2014, ecranele LCD au fost mult îmbunătățite și au apărut smartphone-uri cu display TFT (Thin Film Transistor) și display IPS (In-Plane Switching). Ecranele TFT se bazează pe matrice active, cu pixeli atașați unor tranzistori. S-au remarcat, încă de la lansare, prin contrastele de culori apropiate de tonurile naturale și prin consumul optim de energie. Prin perfecționarea tehnologiei TFT au apărut ecranele IPS, un pas înainte în evoluția display-urilor mobile. Fie că este vorba despre un display Motorola E7 power sau alte tipuri de ecrane LCD, inclusiv cele TFT și IPS au consum constant de energie, indiferent de gama culorilor utilizate sau de durata utilizării între două încărcări ale bateriei.
Display-urile devin tot mai importante în alegerea modelului de telefon
Apariția rețelelor 4G și 5G a contribuit la accelerarea dezvoltării telefoanelor mobile, atât din punct de vedere al conectivității, cât și al calității imaginilor captate prin camere tot mai sofisticate și redate pe display-uri tot mai performante. Smartphone-ul deja nu mai reprezintă un device pentru convorbiri și mesaje telefonice, a devenit un dispozitiv proiectat să ofere o experiență vizuală de top, pentru utilizatorii de tehnologii emergente și produse multimedia.
De la ecranele de tip LED (Light Emitting Diode) au fost dezvoltate display-uri mobile performante, din gama OLED (Organic Light Emitting Diode). Aceste ecrane moderne sunt realizate din polimeri, ce reprezintă materiale organice care sunt iluminate pentru a reda imaginile pe telefon. Consumă mai puțină energie decât modelele anterioare de smartphone LED și oferă un nivel mai bun de luminozitate. Pentru că display-urile mobile aunt tot mai importante în alegerea modelului de telefon, au apărut în ultimii ani tot mai multe tipuri de ecran OLED: AMOLED (Active Matrix Organic Light-Emitting Diode), Super AMOLED Super AMOLED Plus, Super AMOLED Advanced, HD Super AMOLED, Full HD Super AMOLED.
Alegerea celui mai bun model de smartphone se bazează pe evaluarea performanțelor în utilizare, iar evoluția display-urilor mobile confirmă trendul actual, axat pe tehnologii inovative, la prețuri accesibile.