Cum funcționează tehnologiile de printat 3D

1 - Nutechnologies

Dacă ai fost atent în ultima perioadă poate ai observat trendul care a început să prindă teren din ce în ce mai mult – printatul 3D.

Peste tot, companii mici și mari încep să se folosească de beneficiile imprimantelor 3D în mare parte pentru crearea prototipurilor.

De aceea poate te-ai gândit că o imprimantă 3D ți-ar prinde bine în afacerea ta.

Totuși, ști cum funcționează la bază o imprimantă 3D? Ce face pentru a crea din “nimic” toate formele și obiectele posibile?

Ei bine, dacă ești curios și vrei să afli ce face mai exact o imprimantă 3D îți voi explica în mare care este procesul de printare 3D.

Pentru început, o idee falsă pe care s-ar putea să o ai este că abia acum imprimantele 3D și-au făcut apariția.

Ele au fost folosite chiar de la începutul anilor 80’ însă doar de companii mari cu bugete enorme.

Asta pentru că pe vremea aceea imprimantele 3D erau niște mașinării mari și costisitoare de care beneficiau doar companiile ce inovau și aveau constant nevoie de prototipuri.

Acum însă au devenit mai performante, mici, ieftine și rentabile pentru pasionați, dar și afaceri mici.

Însă cum funcționează ele?

Ei bine, procesul de printare 3D este la baza unul de depozitare de material. Asta înseamnă că imprimanta așează strat cu strat materialul pentru ca la final să obțină obiectul complet.

Cele mai simple imprimante 3D funcționează pe bază de un filament dintr-un material plastic ce este topit și așezat strat cu strat până la obținerea formei finale.

Aceasta este o tehnologie de printare și sunt mai multe astfel de tehnologii.

Hai să intrăm puțin în fiecare:

FDM – Fused Deposition Modeling

FDM este procesul despre care vorbeam mai sus și este unul dintre cele mai folosite și răspândite tehnologii de printare. Numele vine de la Fused Deposition Modeling și mai poate fii cunoscut și ca FFF- Fused Filament Fabrication.

Avantajul acestui proces este ușurința de printare și simplitatea. Modul în care funcționează – o bobină de filament este încărcată în imprimantă și ușor debobinată prin duza de imprimare în capul extrudor.

Mai departe duza de imprimare este încălzită la temperatura dorită, iar filamentul este împins de un motoraș ceea ce îl face să treacă prin duza de imprimare unde se topește.

Imprimanta apoi mișcă capul extrudor în funcție de anumite coordonate lăsând câte un strat de material topit.

Odată ce un strat a fost completat, imprimanta trece la a așterne un alt strat. Și așa procesul se continuă până obiectul ajunge în forma finală.

SLA – Stereolithography

Această tehnologie de printare este prima care a fost inventată.

Ea funcționează mai diferit față de FDM și se bazează pe niște oglinzi plasate pe axele X și Y. Aceste oglinzi țintesc o rază laser printr-o cuvă de rășină(material lichid), unde întăresc selectiv secțiuni din obiect.

Spre deosebire de de FDM care se printa de jos în sus, imprimantele care funcționează cu tehnologia SLA printează doar la un nivel, iar suprafață de printare se ridică de fiecare dată când un strat nou a fost finalizat pentru a lăsa următorului strat.

DLP – Digital Lighting Processing

Dacă ne uităm la DLP și SLA procesul este aproape identic.

Doar că spre deosebire de SLA care folosește un laser, DLP folosește un proiector de lumină pentru a printa fiecare strat în parte.

Proiectorul de lumină este format dintr-un ecran digital, ceea ce înseamnă că poate aprinde și stinge pixelii astfel încât să obțină stratul dorit.

Avantajul acestei tehnologii față de SLA este rapiditatea.

Fiindcă prin DLP întreg stratul este expus luminii imprimantele pot obține timpi mai buni de finalizarea obiectelor.

SLS – Selective Laser Sintering

SLS este complet diferită față de tehnologiile discutate până acum.

Spre deosebire de restul care folosesc fie rășină sau obiecte solide, SLS folosește pudră de polimer.

Prima dată, pudra de polimer este încălzită la o temperatură exact sub cea de topire a pudrei. Apoi o lamă depozitează această pudră încălzită într-un strat subțire pe o platformă de construcție.

Odată ce pudra a fost depozitată, un o rază laser selectează pudra și o întărește în funcție de stratul dorit.

Când întreaga secțiune (strat) este scanat de laser și întărit platforma de construcție se va lăsa în jos cu un strat, lama va depozita din nou un strat de pudră încălzită și laserul va întării următorul strat.

Procesul se repetă astfel până când obiectul este completat. Pudra care rămâne este folosită pentru a ține obiectul, eliminând nevoia pentru alte structuri de suport.

Acestea au fost 4 dintre cele mai cunoscute și folosite tehnologii de printare. Fiecare are avantajele și dezavantajele ei.

Alte Articole de 1 :