Cum pot afecta unele medicamente sănătatea orală

Administrarea diferitelor medicamente poate afecta negativ sănătatea țesuturilor moi ale gurii (gingii, mucoase ale obrajilor și limbii).

Cel mai frecvent efect secundar al medicamentelor este scăderea producției de salivă și uscarea gurii. Saliva ajută la spălarea particulelor alimentare din jurul dinților și la neutralizarea acizilor secretați de bacterii.

Acești acizi afectează țesutul dur de protecție al dintelui – smalțul. Prin urmare, gura uscată crește semnificativ riscul de apariție a cariilor dentare.

Inhalarea preparatelor cu antibiotice

Inhalatoarele sunt adesea folosite pentru a trata răcelile. În acest caz, medicamentele sunt inhalate pe gură, ceea ce poate afecta cavitatea bucală prin dezvoltarea unei infecții fungice (candidoză sau aftă).

Candidoza se manifestă prin apariția unor pete albe în gură. Pentru a preveni dezvoltarea candidozei, asigurați-vă că vă clătiți gura după fiecare inhalare.

Agenți hormonali

Medicamentele hormonale pot provoca sângerări ale gingiilor, ceea ce face dificilă spălarea dinților. Ca urmare, depozitele de tartru cresc – motivele dezvoltării patologiilor gingivale.

Modificările cantității de progesteron și estrogen din organism pot duce la întreruperea metabolismului mineral. În acest caz, apare o deficiență de fluor și calciu în sânge, care afectează în cele din urmă puterea smalțului dinților, care protejează țesuturile interne ale dintelui.

Medicamente diuretice

Unele diuretice determină pierderea calciului în organism, ceea ce este important pentru sănătatea dentară. Ca urmare, cariile pot deveni active. În plus, medicamentele diuretice provoacă uneori stomatită.

Aspirina

Acidul acetilsalicilic afectează negativ smalțul dinților și irită țesuturile moi ale gurii. Prin urmare, luați acest medicament foarte atent atunci când nu este prescris de medicu. Medicul vă poate sfătui să luați în mod corespunzător acest medicament fără a vă afecta sănătatea.

Medicamente cu conținut ridicat de zahăr

Diverse siropuri și medicamente disponibile pe scară largă nu sunt sigure pentru dinți. Zahărul din aceste preparate este un aliment excelent pentru bacteriile din plăci. Atunci când zahărul este procesat, bacteriile eliberează acid care distruge smalțul dinților, ceea ce duce la dezvoltarea cariilor dentare.

Acestea sunt doar câteva exemple despre modul în care medicamentele pot afecta sănătatea dentară și orală. Este foarte important ca medicul dumneavoastră dentist să aibă informații corecte despre toate medicamentele pe care le luați. Acest lucru este necesar pentru a vă oferi cea mai eficientă îngrijire dentară.

Asigurați-vă că informați medicul dentist cu privire la toate modificările din starea de sănătate și în utilizarea medicamentelor.

Recomandări profesionale

În timp ce luați diferite medicamente, țineți cont de recomandările specialiștilor cu experiență. La clinica www.omniadental.ro, veți primi sfaturi cuprinzătoare despre cum să vă mențineți sănătatea dinților și a cavității bucale în timp ce luați medicamente.

Medicii noștri dentiști vă vor familiariza cu toate metodele de protejare a dinților și a țesuturilor moi de efectele negative ale medicamentelor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de Omnia:

Vine o zi când te uiți la fotografii cu zâmbete largi sau te uiți mai atent la reflexia ta ... și observi cât de mult s-au îngălbenit dinții tăi! Care ar putea fi motivul?
Multe medicamente, cu sau fără rețetă, pot afecta negativ sănătatea dentară și orală.
De cele mai multe ori sângerarea gingiilor este asociată cu probleme dentare sau parodontale.
Se întâmplă des să amânăm o vizită la dentist pur și simplu din cauza fricii, așteptându-ne ca problemele să dispară de la sine.