Infidelitatea este unul dintre motivele principale pentru care cuplurile apelează la consilierea psihologică. Emoțiile și sentimentele pe care cei doi parteneri le trăiesc sunt foarte complexe și, în același timp, copleșitoare. Adeseori am văzut la clienții mei furie, dezamăgire, rușine, revoltă, nesiguranță, vinovăție, tristețe, disperare…
Una dintre primele întrebări pe care le adresez este aceea dacă vor sau nu să rămână împreună. Va fi un răspuns dificil de dat deoarece această decizie îți va schimba total viața. În acest moment mă adresez ambelor părți, și celor care au fost înșelați, dar și celor care au înșelat. De multe ori se crede că doar cel care a fost înșelat are dreptul de a decide, dar nu este așa. Amândoi au același drept și amândoi au contribuit într-un mod sau altul la situația existentă în cuplu. În multe cazuri, în ședințele de consiliere psihologică, pe lângă identificarea problemelor ce au dus la apariția infidelității, se clarifică și dacă cei doi sunt sau nu disponibili de a își continua relația.
Dacă decizi să te desparți înseamnă că va trebuie să faci față unui divorț, să le explici celor din jur ce se întâmplă, să îți schimbi statul financiar și locativ, să te redefinești ca persoană și multe alte transformări dificile. Este important ca în această perioadă să nu te izolezi și să apelezi la familie și prieteni. Izolarea va avea ca efect tendința de a crede că ești singură, va accentua durerea și va favoriza apariția depresiei. Este extrem de important să vorbești despre ceea ce ți se întâmplă, să ieși din casă, să te îngrijești atât fizic, cât și psihic, să nu uiți că viața nu se termină aici, ci e doar un nou capitol pe care îl începi.
În schimb, dacă vei decide să rămâneți împreună va presupune să vă implicați în egală măsură în procesul de vindecare. Acest proces este de durată pentru că presupune recâștigarea încrederii de ambele părți. Această încredere nu este legată doar de faptul dacă vei mai fi sau nu înșelată, ci și de faptul dacă să ai sau nu încredere în parteneră și să îi spui ce gândești, simți, ce te deranjează și te supără. Adeseori apare această problemă a neacceptării criticii, a nu putea gestiona propriile trăiri legate de mesaje cu caracter negativ. Ca o consecință partenerul sau partenera va începe să se teamă de a mai aborda aceste teme și astfel, treptat, se creează distanță, lăsând posibilitatea apariției celei de-a treia persoană în cuplu. A însănătoșii relația de cuplu presupune ca cei doi parteneri sa se vada ca o echipa si nu ca adversari, sa se sprijine si sa se ajute unul pe celalalt in momentele dificile, in momentele in care trebuie sa opreasca ciclurile de interactiune negativa.
Cuplurile care apeleaza la ajutor de specialitate ajung sa isi cunoasca ciclurile negative de interactiune, sa dezvolte capacitati de a le opri si de a reface conectarea emotionala din interiorul cuplului.