conturi in euro

Cum previi parodontoza și când sunt necesare protezele dentare

Parodontita, denumită popular ”parodontoza”, reprezintă infecția gravă a gingiei, care afectează țesutul moale și distruge osul care susține dinții. Parodontoza, în linii mari, face ca gingia să devină din ce în ce mai sensibilă, până în punctul în care nu mai poate susține dinții, ceea ce determină pierderea acestora.

 

Ca să previi parodontoza poți acționa în mai multe moduri: printr-o igienă orală bună, controale dentare regulate și modificări adecvate ale stilului de viață. Iată cum poți lupta împotriva apariției bolilor parodontale, ce presupune parodontoză tratament și când sunt necesare protezele dentare.

 

Pentru prevenirea gingivitei și a parodontozei, se recomandă spălarea pe dinți  de cel puțin două ori pe zi. Dacă este posibil, periajul după fiecare masă ajută și mai mult la scăderea riscului de boală. De asemenea, este foarte important ca periuța de dinți utilizată să fie înlocuită în mod regulat, asta pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor pe perie. Prin urmare, periuța de dinți ar trebui schimbată la fiecare trei-patru luni.

 

Persoanele cu risc de boală trebuie să știe că periuța de dinți cu peri moi este, în general, mai indicată decât cea cu peri duri, întrucât cea din urmă poate agrava simptomele inițiale, provocând sângerarea gingiilor. Cu toate acestea, o periuță electrică sau sonică poate fi de preferat, aceasta îndepărtând placa și tartrul din jurul dinților.

 

Folosește ața dentară

 

Este esențial ca ața dentară să facă parte din schema zilnică de îngrijire a dinților, pentru prevenirea optimă a bolilor parodontale. De reținut este că ea trebuie folosită o dată pe zi, fiind capabilă să curețe zone greu accesibile periuței de dinți.

 

Alte tehnici de menținere a curățării dinților, pe lângă spălare și folosire a aței dentare sunt: clătire cu apă de gură pentru a reduce placa bacteriană, folosirea unei perii interdentale sau curățarea profesională la stomatolog.

 

Programează-te la medicul dentist

 

Este util să te programezi în mod regulat la medicul dentist, astfel încât acesta să-ți poată monitoriza sănătatea dentară și pentru a-ți face eventuale recomandări. Dacă pentru majoritatea persoanelor o întâlnire pe an poate fi suficientă, cei cu risc crescut de parodontoză pot beneficia de vizite mai frecvente.

 

Aceste vizite mai frecvente la medicul dentist sunt deosebit de importante, mai ales dacă dinții tăi nu sunt aliniați sau ai punți dentare (lucrări stomatologice ce constau într-unul sau mai mulți dinți falși sprijiniți și menținuți pe loc de coroane dentare, cimentate pe câte un dinte sănătos sau care au drept suport implanturile dentare, deci nu coroane sau cadre metalice). Astfel, aceste elemente pot face mai dificilă curățarea dinților prin simpla periere ori folosire a aței dentare, crescând astfel riscul de parodontoză.

 

Schimbă-ți stilul de viață

 

Renunță la fumat! Consumul de tutun este legat de un risc crescut de a dezvolta parodontoză. Fumătorii tind să aibă o creștere mai mare a tartrului pe dinți, ceea ce poate duce la infecții și parodontoză. Așadar, dacă ai acest obicei nesănătos, renunță la el!

 

Și stresul poate agrava boala parodontală și poate să facă mai dificilă tratarea.   Stresul slăbește sistemul imunitar, făcând mai dificilă combaterea bacteriilor din placa dentară. Elimină sau redu situațiile stresante din viața ta pentru a preveni parodontoza!

 

De asemenea, predispuse la risc crescut de afecțiune sunt și femeile cu modificări hormonale majore, precum cele care trec prin sarcină sau menopauză. Așadar, dacă ești femeie și te afli într-una dintre aceste situații, nu uita să acorzi atenție sporită îngrijirii dinților!

 

Parodontoză tratament

 

În cazul acestei boli, diagnosticul este stabilit de medicul stomatolog, în urma unui control. Ca să evalueze starea țesutului gingival, medicul folosește și o sondă parodontală, instrument ce măsoară spațiul dintre gingie și dinte. Alături de radiografiile dentare, acest instrument oferă specialistului datele necesare pentru a stabili diagnosticul.

 

De menționat este că tratamentul este ales în funcție de stadiul parodontozei. Dacă boala se află într-un stadiu avansat, tratamentul este unul de durată, implicând mai mulți pași. Se poate recurge la terapia cu laser, care este un tratament minim invaziv, prin care se efectuează tratamente parodontale eficiente. De asemenea, în funcție de stadiul bolii, se mai poate opta și pentru metode chirurgicale, îndeosebi operația cu lambou, intervenție ce presupune incizarea gingiilor, pentru ca medicul să poată curăța rădăcina dintelui.

 

Stadiul avansat al parodontozei presupune distrugerea unor părți importante de țesut gingival și os, precum și structura dinților. Acum este momentul în care medicul poate să propună un tratament chirurgical complex, cum ar fi grefele de țesut sau de os.În cazul pierderii dinților, după regenerarea țesuturilor și noi evaluări ale stării de sănătate a pacientului se poate vorbi și despre implanturi dentare sau proteze dentare.

 

Când sunt necesare protezele dentare

 

Protezele dentare reprezintă dinți artificiali ce înlocuiesc dantura pierdută a unui pacient. Acestea sunt de două feluri: proteze dentare parțiale (când se completează spațiul liber lăsat de unul sau de câțiva dinți) și totale (când se înlocuiesc toți dinții).Dacă te-ai confruntat, dec,i cu parodontoză și ți-ai pierdut toți dinții, poți apela la protezarea dentară totală, menită să înlocuiască toți dinții care lipsesc de pe o arcadă (maxilar sau mandibulă).

 

Reține, însă, că fiecare pacient este unic și, de aceea, fiecare caz este tratat și analizat în mod particular. De aceea, înainte de a face o alegere în privința unei proteze dentare sau a alteia, în funcție de materialul ales (plastic, acrilat sau un tip de termoplastic flexibil, ce se mulează pe gingii), ori fixă sau mobilă, trebuie să discuți cu medicul dentist, care te va ajuta să cunoști caracteristicile acestora, dar și planul de tratament.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de bloom2017:

Energia solara este o sursa de energie curata, durabila și abundenta, care a devenit tot mai populara in ultimii ani. Aceasta tehnologie folosește panouri solare pentru a transforma energia solara in energie electrica utilizabila.
Stim cat de important este sa selectam doar cele mai bune cadouri promotionale si cadouri personalizate. Chiar daca inca mai exista oameni care inca mai scriu mai putin in fiecare zi cu stiloul, pixurile vor juca intotdeauna cel mai mare rol.
Locul de joacă perfect există și îl poți găsi în București! Este vorba despre The Clouds, un spațiu de lux frecventat de copiii vedetelor, care adoră să-și sărbătorească aici zilele de naștere. Încă de la intrarea în locație, participanții mici și mari sunt
La fiecare început de an se stabilesc noile tendințe în modă, în culori și este valabil și pentru design-ul interior. Majoritatea tendințelor din prezent pare că vor fi durabile și nu doar pentru câteva luni, ceea ce la face mai ușor de integrat pe termen lung
Mereu există în bucătăria noastră produse în cantitate mică pe care nu știm cum să le folosim. Pentru a organiza cel mai bine astfel de produse putem opta pentru prepararea unor rețele practice, în așa fel încât să nu aruncăm nimic.