Dezvoltarea noilor tehnologii nu a ocolit nici domeniul sistemelor audio, astfel că la momentul actual piața abundă de numeroase modele de boxe, de la cele de dimensiunea unui dulap, până la cele care pot fi purtate în buzunar sau rucsac.
Bineînțeles ca nu doar dimensiunea face diferența, existând și alte criterii mai puțin vizibile pe baza cărora se poate face alegerea modelului potrivit. Dacă ești în căutarea unor boxe, acest articol te va ajuta să iei mai ușor o decizie inspirată, pentru că îți vom dezvălui care sunt aceste criterii de luat în considerare.
Portabilitatea
Dacă ai nevoie de boxe pentru calculator sau cauți boxe clasice, acest detaliu este mai puțin important, pentru că acestea sunt prin definiție boxe fixe pe care nu trebuie să le cari după tine.
Lucrurile stau cu totul altfel dacă vrei să-ți comanzi o boxă pentru telefon sau laptop, pentru ca o vei avea asupra ta mare parte din timp. În acest caz, trebuie să de orientezi către un model care să fie ușor de transportat și să aibă o putere suficient de mare, în raport cu dimensiunile reduse.
Dacă vrei un astfel de accesoriu cu un raport echitabil calitate-preț, alege o boxă JBL – unul dintre cele mai cunoscute branduri, când vine vorba de boxe portabile.
Revenind la boxele clasice de dimensiuni mai mari, este de preferat ca acestea să fie prevăzute cu roți și mânere pentru a putea fi mai ușor mutate dintr-un loc în altul.
Tipul de conexiune
Tipul clasic de conexiune este cel prin cablu cu mufă Jack sau USB, însă trăim în era wireless, așa că producătorii au lansat modele care se pot conecta fără cablu cu dispozitivele, oferind o calitate la fel de bună a sunetului.
O conexiune wireless este indispensabilă mai ales în cazul boxelor portabile, însă poți găsi și o serie de modele de boxe fixe ce folosesc astfel de conexiuni.
Există trei modalități de conectare wireless, respectiv Bluetooth, NFC și Wi-Fi, iar o boxă bună ar trebui să îți ofere toate aceste opțiuni, eventual și posibilitatea conectării prin cablu.
Autonomia
Dacă ne referim la boxele care se alimentează de la priză, se poate spune că acestea au autonomie nelimitată, putând să funcționeze non-stop, atât timp cât este curent în rețea.
Limitările apar când vine vorba de mobilitate, pentru că aceste boxe nu pot fi folosite decât acolo unde există o sursă de curent. O alternativă mai bună o constituie boxele cu baterii sau cu acumulatori. Autonomia unei astfel de boxe ar trebui să fie de cel puțin 5-6 ore de utilizare la volum maxim, însă aceasta depinde și de calitatea bateriilor.
Majoritatea utilizatorilor preferă boxele cu acumulatori, care pot fi reîncărcați fie de la priză fie prin cablu conectat la calculator, laptop sau un dispozitiv mobil. În general, acumulatorii au o autonomie mai mare decât bateriile obișnuite, care se poate întinde pe durata a 10-12 ore.
Funcții și accesorii suplimentare
Boxele profesionale se concentrează mai puțin pe astfel de detalii și mai mult pe calitatea sunetului și performanțele tehnice, însă dacă vrei o boxă destinată utilizatorilor obișnuiți te-ar putea interesa și acest aspect.
Multe modele de boxe sunt adevărate gadgeturi, putând fi folosite totodată ca aparat de radio sau dispozitiv independent de redat conținut audio. În primul caz, boxa trebuie să fie dotată cu un tuner radio care să poată recepta posturi online sau din eter.
Pentru a reda muzică sau alt tip de conținut audio fără a fi nevoie să fie conectată la un dispozitiv, boxa trebuie să aibă unul sau mai mult sloturi USB pentru stick-uri, precum și un slot pentru cardurile de memorie.
Sperăm că te-am ajutat să-ți faci o idee despre calitățile pe care trebuie să le aibă boxa potrivită nevoilor tale și că vei găsi în cel mai scurt timp modelul ideal.