conturi in euro

Cum să alegi cele mai bune cauciucuri pentru maşina ta?

Anvelopele sunt printre cele mai importante consumabile ale maşinii tale. De fiecare dată când alegi un set de cauciucuri, gândeşte-te că sunt singura interacţiune a vehiculului cu suprafaţa pe care rulează. De felul cum se comportă roţile în diferite condiţii de infrastructură sau vreme depinde reuşita manevrelor comandate de la volan. Iată cum poţi alege cele mai bune cauciucuri pentru a te deplasa în siguranţă cu maşina!

Dimensiunile corecte

Criteriul esenţial pentru cauciucuri este să se potrivească pentru maşina ta. Dacă nu cunoşti dimensiunile, le poţi afla de pe flancul roţilor deja montate pe automobil. Pe lângă potrivire, dimensiunile anvelopelor trebuie să fie şi legale. Registrul Auto Român omologhează anumite dimensiuni maximale ale cauciucurilor, pe care le înscriu în cartea de identitate a vehiculului. Orice modificare trebuie să se regăsească în acest document, altfel rişti să ai probleme cu poliţia.

Pentru a cunoaşte dimensiunile reale ale unui cauciuc trebuie să înţelegi simbolurile înscrise pe flanc. Spre exemplu, o anvelopă cu numărul 215 / 40 / R17 este de tip Radial, are o lăţime a benzii de rulare de 21,5 centimetri, un raport procentual de 40% între flanc şi banda de rulare şi se echipează pe o jantă de 17 inchi.

În funcţie de sezon

Producătorii de anvelope ţin cont de caracteristicile de climă atunci când confecţionează aceste produse pentru ca maşinile să aibă o aderenţă cât mai bună în funcţie de sezon. Există şi reglementări legale din acest punct de vedere.

În ţara noastră sunt obligatorii anvelopele pentru sezonul rece, care au înscrise pe flanc simbolul fulgului de nea şi literele M şi S, atunci când circuli pe suprafeţe de drum public acoperite cu zăpadă, gheaţă sau orice alt derivat, indiferent de perioada calendaristică. Aşadar, dacă locuieşti într-un oraş de munte în care zăpada şi temperaturile mici depăşesc 9 luni pe an, cele mai bune cauciucuri pentru tine sunt de iarnă sau all season.

În marea majoritate a ţării însă se păstrează caracteristicile celor două mari sezoane, rece şi cald. Astfel, cel mai înţelept este să alegi anvelope de vară din primăvara până în toamnă şi să echipezi maşina cu cauciucuri de iarnă sau all season de îndată ce temperatura coboară constant sub 7 grade Celsius. Astfel vei avea siguranţa că roţile maşinii îţi oferă stabilitate în orice condiţii circuli.

Categoria producătorului

Piaţa de profil îţi oferă o gamă variată de cauciucuri pe care le poţi diferenţia în funcţie de producător.

Premium

Pneurile premium îţi asigură garanţia unui nume de tradiţie în domeniul auto care echipează automobile de lux încă din fabrică. Din această categorie fac parte brandurile Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Hankook, Michelin şi Pirelli. Preţurile sunt mari, însă se justifică prin calitatea produselor.

Clasă medie

Un raport foarte bun între preţ şi calitate obţii dacă alegi cauciucuri de clasă medie. Cele mai cunoscute nume din ţara noastră care fac parte din această categorie sunt: Barum, BFGoodrich, Falken, Firestone, Fulda, Kleber, Kumho, Nexen, Nokian, Semperit, Vredestein şi Yokohama.

Economic

Cele mai mici preţuri le au anvelopele din categoria economic sau de buget. Atenţie, însă, ieftin nu înseamnă de calitate. Fereşte-te de numele obscure care pot avea o rezistenţă îndoielnică. Dacă ai drept criteriu principal preţul cauciucurilor, alege o fabrică low-cost patronată de un brand premium. Pentru a acoperi acest segment de piaţă, fabricile mari au cumpărat producători regionali cărora le împrumută din tehnologii.

Spre exemplu, Continental are printre subsidiare Uniroyal, General Tire, Viking sau Matador. Goodyear patronează printre altele Sava şi Debica. Michelin împrumută tehnologii pentru Kormoran, Riken, Taurus şi Tigar. Bridgestone deţine numele Firestone şi Lassa. Aşadar, dacă alegi această categorie, opreşte-te asupra unui producător ce respectă criteriile de calitate şi siguranţă.

Cele mai bune cauciucuri pentru maşina ta sunt cele care răspund cel mai bine condiţiilor în care conduci cel mai mult. Ţine cont de infrastructură, vreme şi de raportul dintre preţ şi calitate pentru a ajunge la anvelopele potrivite pentru tine!

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de Shunemar:

Mai știi cum era să nu-ți pese de reguli, sisteme și automatizări? Cum era să gestionezi o firmă de transport cu hârtia și creionul, iar deciziile le luai după instinct? Azi e puțin diferit, datele și tehnologia au devenit o parte din rutina zilnică. În domeni
UAT Berceni, campanie de primăvară pentru ecologizare și conștientizare a cetățenilor. S-au strâns peste 230 tone de deșeuri abandonate.
În producție, fiecare secundă contează, iar sistemele transportoare sunt acea componentă care impune ritmul de lucru. Ele nu doar că asigură deplasarea fizică a materialelor și produselor între diversele etape ale procesului tehnologic, ci influențează direct
Achiziționarea unui motostivuitor second-hand din Germania reprezintă o opțiune care poate aduce avantaje economice și tehnice. Dacă te afli în procesul de evaluare a unei astfel de investiții, este important să examinezi detaliile tehnice, istoricul de servic
Îngrijirea bolnavilor de Alzheimer într-un cămin de bătrâni este un proces complex, ce implică mai multe aspecte esențiale pentru a le asigura confortul și bunăstarea. În cadrul său, rezidenții beneficiază de o abordare personalizată, un mediu sigur și activit