In cele mai multe dintre cazuri, utilizatorii de laptopuri au montat pe laptop un hard disk. Pe acesta se instaleaza sistemul de operare, iar tot aici se vor instala orice alte aplicatii. Tot pe hard disk se gasesc si imaginile salvate, fisiere si alte documente importante.
Putini utilizatori cunosc insa faptul ca un hard disk este predispus la defectare, fiind suficiente socuri mici sau lovituri aproape insesizabile.
Un hard disk defect, aduce dupa sine imposibilitatea de a aprinde laptopul si a rula sistemul de operare. Asta se traduce prin imposibilitatea de a accesa propriile fisiere, in modul clasic.
Pentru a preveni orice situatie in care hard diskul se defecteaza si noi pierdem accesul la fotografiile sau documentele importante, trebuie sa fim precauti si sa salvam aceste fisiere importante si pe alt tip de suport, nu doar pe hard diskul laptopului.
Astfel, daca hard diskul se defecteaza si nu mai putem aprinde laptopul, macar vom avea acces la acele fisiere importante, pana reparam laptopul si il putem folosi din nou.
Unde putem salva copiile de siguranta?
Un backup este cunoscut si ca o copie de siguranta iar pentru a face backup eficient, trebuie sa salvam aceste fisiere fie pe un stick, card de memorie, alt hard disk extern, ssd, cloud storage etc. Aceste copii de siguranta vor fi cu adevarat utile, daca veti ajunge vreodata in situatia in care veti fi nevoiti sa apelati la serviciul de recuperare date de pe hard disk defect.
Dintre cele mentionate, va recomandam sa folositi mai des cloud storage. Salvand fisiere in cloud storage, nu doar ca nu le veti pierde niciodata ci le veti putea accesa de oriunde v-ati afla.
Daca 15gb spatiu de stocare, sunt suficienti pentru a salva fisierele importante, un cont Google Drive poate fi suficient. Daca aveti deja o adresa de email de la Google, tot ce trebuie sa faceti pentru a accesa contul Google Drive este sa intrati pe www.drive.google.com
O alta solutie foarte practica este sa inlocuiti hard diskul cu un solid state drive. SSD-urile sunt alcatuite din memorii flash si nu asa sensibile precum hard diskurile care sunt alcatuite din componente mecanice.
Orice solutie ati alege, este foarte important sa ne mentinem datele importante in siguranta. Daca hard diskul se defecteaza si nu aveti copii ale fisierelor importante, va trebui sa platiti pentru recuperarea datelor de pe acel hdd. In functie de tipul defectului manifestat de hdd, pretul pentru recuperarea datelor poate sari de 1000 de lei. Protejand datele importante, atunci cand hard diskul se defecteaza, tot ce va trebui sa faceti este sa il inlocuiti fie cu un hdd, fie cu un ssd (recomandat).